3 Οκτωβρίου 2018 | Τύπος και υπογραμμός |

3/10/18: Ο πικρός (για τη ΝΔ) καφές των… συντάξεων

Επιστροφή στα πρωτοσέλιδα του καθημερινού τύπου. Η εβδομάδα ξεκίνησε χθες με τη συνέχεια του σίριαλ των συντάξεων, αφού κατατέθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 με δύο σενάρια (ένα με τις περικοπές, ένα χωρίς) και διεξήχθη το δημοψήφισμα για τη «Συμφωνία των Πρεσπών» στην πΓΔΜ, με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα (μεγάλη αποχή, αλλά και συντριπτική επικράτηση του «Ναι στη Συμφωνία»). Με αυτά τα θέματα συνεχίζουμε και σήμερα, αλλά με κάποιες ενδιαφέρουσες εξελίξεις.

Για το πρώτο θέμα (αυτό των συντάξεων), τα σχετικά με τα προβλεπόμενα στον προϋπολογισμό αναλύει πολύ διεξοδικά στο βασικό της θέμα η Ναυτεμπορική (Η «εξίσωση» για τις συντάξεις). Το πιο ενδιαφέρον ωστόσο νέο στοιχείο παρουσιάζει ως αποκλειστικότητα η Καθημερινή, σύμφωνα με την οποία η Γερμανία (που ήταν ο πιο σκληρός υπέρμαχος των περικοπών εντός ΕΕ) συναινεί υπό όρους στη μη περικοπή των συντάξεων από 1.1.19 (Στροφή από Βερολίνο για συντάξεις). Αν οι πληροφορίες αυτές επαληθευτούν, ο στοιχισμένος πίσω από τη ΝΔ αντιπολιτευτικός τύπος τρώει μεγάλη ήττα, γιατί τους τελευταίους επτά μήνες πουλάει τρόμο στα πρωτοσέλιδα για τις ψηφισμένες περικοπές.

Σε ό,τι αφορά τώρα τον έτερο αντιπολιτευτικό πυλώνα των τελευταίων μηνών, το «Μακεδονικό», κι εκεί είχαμε μια άβολη για τη ΝΔ εξέλιξη: την αποκάλυψη της έγκυρης (και δεξιότατης-συντηρητικότατης) Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι η Μαρία Σπυράκη είχε κάνει δύο μυστικές συναντήσεις με τον Ζόραν Ζάεφ όπου, ούτε λίγο ούτε πολύ, του είχε διαμηνύσει πως η δημόσια στάση της ΝΔ στο «Μακεδονικό» είναι αρνητική για λόγους συγκράτησης των ακροδεξιών-πατριωτικών στελεχών και ψηφοφόρων, και όλα καλά και να μην ανησυχεί. Η ΜΣ απάντησε ότι συνάντησε όντως τον Ζάεφ αλλά μία φορά και… τυχαία, σε ένα καφέ των Βρυξελλών! Κύριο θέμα ο… καφές λοιπόν, σε ΕφΣυν (Πικρός ο καφές της διγλωσσίας) και Αυγή (Το καφέ της υποκρισίας). Αντί αυτού, τα εμφανώς αμήχανα Νέα έχουν ένα παραληρηματικό και παραπλανητικό κύριο τίτλο (Πώς παρέδωσαν τη Μακεδονία) που δεν ξέρω πού βασίζεται γιατί το αντίστοιχο άρθρο δεν υπάρχει στο σάιτ, αλλά πιθανολογώ πως έχει ως πηγή τα πρακτικά από τις συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών της πΓΔΜ, από τα οποία βέβαια -κατά τη συνήθη πρακτική των Νέων, που απλώς αναπαράγουν το δελτίο τύπου της ΝΔ- μόνο με πολλή και δημιουργική φαντασία προκύπτουν αυτά που γράφουν στο πρωτοσέλιδο -αντίθετα, σύμφωνα με την Αυγή, η πΓΔΜ είχε ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση χωρίς Erga omnes και συνταγματική αναθεώρηση, τα οποία κέρδισε στην πορεία η ελληνική πλευρά.

Και ένα κορυφαίο σκίτσο για το δημοψήφισμα, έτσι για φινάλε.