18 Σεπτεμβρίου 2018 | Της μέρας τα καμώματα... |

Τι σημαίνει «αποτροπή προσφύγων και μεταναστών στη θάλασσα»; (video)

Σε κάθε περίπτωση όμως, για τους «άλλους» που δεν θέλουν να το κατανοήσουν πρέπει να πούμε και αυτό: Η Αριστερά, δεν πρόκειται να πνίξει ανθρώπους, γιατί αυτό ζητάτε όταν μιλάτε για «αποτροπή στη θάλασσα». Αν πραγματικά αυτό είναι που θέλετε, να βρείτε άλλους να σας κάνουν τη δουλειά!

Αρκετοί είναι οι αναγνώστες μας, που με αφορμή το κύριο άρθρο μας με τίτλο:  «Προσφυγικό: Τι κάνουμε λοιπόν;» ρωτάνε: «Γιατί οι ελληνικές αρχές δεν αποτρέπουν τους πρόσφυγες, από το να έρχονται στο νησί (ή στα άλλα νησιά). Γιατί δεν τους σταματούν; Γιατί δεν τους διώχνουν πίσω στην Τουρκία;». Τελικά το ερώτημα που μπαίνει είναι «Γιατί δεν φυλάνε καλύτερα τα, θαλάσσια, σύνορα μας»

Θωρούμε ότι αυτού του είδους οι ερωτήσεις είναι καλοπροαίρετες. Προέρχονται από ανθρώπους που έχουν πραγματική αγωνία για το που μπορεί να πάει η κατάσταση, εάν οι ροές συνεχίσουν να αυξάνονται.

Η απάντηση, λοιπόν, είναι πολύ απλή. Οποιαδήποτε προσπάθεια αποτροπής των προσφύγων μέσα στη θάλασσα είναι μια διαδικασία που περιέχει τεράστιους κινδύνους για τις ζωές των ανθρώπων.

Ισως, οι περισσότεροι/ες που προτείνουν την «αποτροπή» σαν μέσο περιορισμού των ροών, δεν ξέρουν στην πραγματικότητα τι σημαίνει και κυρίως, πώς γίνεται. Το παρακάτω video που παρουσιάζει τις διαδικασίες αποτροπής τούρκικου σκάφους του λιμενικού, προκειμένου να παρεμποδίσει βάρκα με πρόσφυγες να μπουν στα ελληνικά νερά, είναι διαφωτιστικό:

Οπως βλέπουμε στο βίντεο,  βάρκα με 40 προσφυγές προσπαθεί να αποφύγει την επίθεση του τουρκικού λιμενικού, οι άνδρες του οποίου προσπάθησαν με κοντάρια να καταστρέψουν την εξωλέμβια μηχανή του φουσκωτού. Όταν οι λιμενικοί απέτυχαν, το τουρκικό σκάφος άρχισε να προκαλεί κυματισμούς – με κίνδυνο να ανατρέψει το φουσκωτό – για να εμποδίσει την πορεία των προσφύγων προς τις ελληνικές ακτές.

Τελικά, το φουσκωτό καταφέρνει να φτάσει στα ελληνικά ύδατα και το πλήρωμα του ναυαγοσωστικού της Moas το καθοδηγεί με ασφάλεια προς την ακτή.

Δείτε και αυτό το video

Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές στο παρελθόν, πριν την διακυβέρνηση της χώρας αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, η «αποτροπή» ήταν ένα μέσο  που χρησιμοποιούσαν και οι Ελληνικές αρχές, προκειμένου να παρεμποδίσουν τις ροές. Ενδεχομένως, για μερικούς  μπορεί να ήταν «ψιλά γράμματα», ότι το υπέρτατο «δίκαιο της θάλασσας» επιβάλει να σώσεις ανθρώπους που βρίσκονται στα κύματα.

Ομως, ακόμα και έτσι, όλοι και όλες θυμούνται, ότι ή «αποτροπή» ήταν ένα ατελέσφορο μέσο, δεν εμπόδιζε την Παγανή να γεμίζει. Το κυριότερο, όλοι και όλες θυμούνται τα θύματα που συχνά – πυκνά είχαμε ανάμεσα στους μετανάστες και πρόσφυγες από αυτή την πρακτική!

Αντιλαμβανόμαστε  ότι με μεγάλη ευκολία κάποιος/α μπορεί να μιλήσει για «αποτροπή» μέσα στη θάλασσα.  Δεν θα έκανε το ίδιο, αν κατανοούσε πλήρως τις επιπτώσεις αυτής της πρακτικής.

Σε κάθε περίπτωση όμως, για τους «άλλους» που δεν θέλουν να το κατανοήσουν πρέπει να πούμε και αυτό: Η Αριστερά, δεν πρόκειται να πνίξει ανθρώπους, γιατί αυτό ζητάτε όταν μιλάτε για «αποτροπή στη θάλασσα». Αν πραγματικά αυτό είναι που θέλετε, να βρείτε άλλους να σας κάνουν τη δουλειά!

 

Προσφυγικό: Τι κάνουμε λοιπόν;

 / Editorial

ΦΠΑ για φάπες!

Tags: