18 Σεπτεμβρίου 2018 | Επικαιρότητα |

Δ. Βίτσας: από τον Ιούνιο, έχουν φύγει 3.600 άνθρωποι από το Κ.Υ.Τ. της Μόριας. Την ίδια χρονική περίοδο ήρθαν 5.700 άνθρωποι

Αν μια σειρά από χώρες κοιτούν μόνο τον εαυτό τους, τότε μπαίνει σε κίνδυνο το οικοδόμημα της ΕΕ, σημείωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ρ/σ Alpha 989 και στην εκπομπή του Νίκου Μάνεση.

Απαντώντας για την κατάσταση στη Μόρια, ο Δημήτρης Βίτσας είπε:

Είμαι ο πρώτος που είπα ότι η κατάσταση στη Μόρια είναι οριακή.

Το πράγμα εξαρτάται όσον αφορά στη Μόρια, αλλά και σε όλα τα νησιά, από τις ροές. Να σας αναφέρω μερικούς αριθμούς: από τη Λέσβο, από τον Ιούνιο μέχρι και χθες, έχουν φύγει 3.600 άνθρωποι από το Κ.Υ.Τ. της Μόριας. Την ίδια χρονική περίοδο ήρθαν 5.700 άνθρωποι. Άρα, από τις 8.500 περίπου που είναι στη Μόρια, το 70% βρίσκεται τρεις μήνες στη Λέσβο. Το ένα λοιπόν είναι ότι εξαρτόμαστε από τις ροές.

Το δεύτερο είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ανέδειξα και στη Διάσκεψη των Υπουργών. Δηλαδή, αν η πολιτική της ΕΕ δεν έχει παρέμβαση στις χώρες που γεννιούνται τα προσφυγικά και τα μεταναστευτικά κύματα και αν δεν εμπεριέχει το στοιχείο της ανακατανομής, τότε το πρόβλημα για τις χώρες πρώτης υποδοχής, δηλαδή Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία, Ιταλία και Μάλτα θα γίνεται όλο και εντονότερο.

Αν μια σειρά από χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Αυστρία, οι χώρες δηλαδή του Βίζεγκραντ, κοιτάνε μόνο τη δική τους τη χώρα, τότε μπαίνει σε κίνδυνο όλο το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γιατί τα οικονομικά προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί και ξαφνικά το μεταναστευτικό, ο καθένας μόνος του;

Ο χειρότερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις αυτό το ζήτημα είναι να πάρεις την ατζέντα της ακροδεξιάς ή κομμάτια της ατζέντας της ακροδεξιάς και να την κάνεις δική σου ατζέντα, τότε έχασες στα σίγουρα./ Editorial

ΦΠΑ για φάπες!

Tags: