ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Κάθε μέρα

Πριν γίνουν τα χειρότερα!


Τα κρούσματα είναι πολλά με το πιο πρόσφατο αυτό που επωνύμως καταγγέλθηκε στα κοινωνικά δίκτυα: Ομάδες «πολιτών», που αυτοαποκαλούνται (μεταξύ τους) «πατριώτες» ή «ανησυχούντες» ή οτιδήποτε άλλο σχετικό, κάνουν ελέγχους για «πρόσφυγες στο χωριό τους», καταστρέφουν μνημεία που έχουν στηθεί στην μνήμη των πνιγμένοι, επιτίθενται οργανωμένα και συντονισμένα, μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα σε οποιονδήποτε εκφράζει μια άποψη που ξεφεύγει από τις δικές τους λογικές και γνώσεις, ξεπερνώντας, αρκετές φορές, τα όρια της νομιμότητας.

Εχουν προηγηθεί, στο πρόσφατα παρελθόν, το οργανωμένο πογκρόμ κατά των προσφύγων τις πλ. Σαπφούς, τα επεισόδια που προκάλεσαν οργανωμένες ομάδες κατά τη διάρκεια του αναπτυξιακού συνεδρίου, με τις επιθέσεις κατά δημοσιογράφων αλλά και των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ.

Οσες φορές, κάποιοι από αυτούς, έχουν προσαχθεί στη δικαιοσύνη, είτε μετά από σύλληψη τους, είτε μετά από μηνύσεις πολιτών, η δίκη τους παραπέμπεται την επόμενη χρονιά. Αρκετοί πολίτες έχουν καταγγείλει, ότι μετά από κάθε τέτοια εξέλιξη αυτό που συζητάνε μεταξύ τους οι κατηγορούμενοι είναι «τότε θα έχει βγει η Ν.Δ», εννοώντας, πιθανόν, ότι τα πράγματα θα είναι πιο ευνοϊκά για αυτούς.

Από την άλλη, στελέχη της τοπικής Ν.Δ., συντάσσονται ανοιχτά με αυτούς τους χώρους και αυτές τις απόψεις. Πρόσφατη είναι η προτροπή του πρώην προέδρου της ΝΟΔΕ, για συγκρότηση «πατριωτικών ψηφοδελτίων» στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Τα ίδια στελέχη συναγελάζονται δημόσια με γνωστούς ακραίους του νησιού, ενώ διάχυτη είναι η αίσθηση ότι τους προσφέρουν πολλά περισσότερα από «πολιτική κάλυψη».

Αναρωτιέται κανείς: Αν σήμερα, αυτοί οι ακραίοι, επιτίθενται σε μικρά παιδιά γιατί έκαναν το λάθος να σταθούν μπροστά από μια εκκλησιά, φορώντας μαντήλι, καταστρέφουν μνημεία, γιατί τιμούσαν «λάθος» ανθρώπους, επιτίθενται φραστικά και απειλούν δημοσιογράφους, γιατί έχουν «λάθος» απόψεις, επιτίθενται με γραφεία κομμάτων, πετάνε φωτοβολίδες σε πρόσφυγες με προφανή σκοπό, τουλάχιστον να τους τραυματίσουν, αν σήμερα τα κάνουν όλα αυτά, αύριο τι θα κάνουν; Οσο αισθάνονται «ανέγγιχτοι»  τόσο περισσότερο θεωρούν τους εαυτούς τους «δυνατούς» και τόσο περισσότερο  θράσος αποκτούν

Τα πράγματα δεν είναι απλά ούτε μπορεί να τα ξεπεράσεις κάποιος εύκολα, ούτε να κάνει ότι δεν τα βλέπει και πολύ περισσότερο ότι δεν καταλαβαίνει. Εκτός από την απομόνωσή τους από την τοπική κοινωνία, η συντεταγμένη πολιτεία πρέπει να επαγρυπνά. Πριν γίνουν τα χειρότερα!