ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial

Αυξηση του κατώτατου μισθού: Δεν φτάνει μόνο η νομοθέτηση της

Ενα από τα πρώτα μέτρα που πήραν οι μπολσεβίκοι, ήταν να θεσμοθετήσουν την δυνατότητα, οι φτωχοί αγρότες και οι ακτήμονες, να μπορούν να κατάσχουν τα κτήματα των πλουσίων αγροτών και να τα χρησιμοποιούν για λογαριασμό τους.

Με αυτό το μέτρο οι μπολσεβίκοι, ήλπιζαν ότι θα «διαιρέσουν την αγροτιά»,  θα ξεκινήσουν οι ταξικοί αγώνες στο χωριό, ενώ ταυτόχρονα θα κτίσουν μια κοινωνική συμμαχία με τους φτωχούς αγρότες.

Το μέτρο όμως απέτυχε. Και αυτό, κυρίως, όχι μόνο από την απροθυμία των φτωχών αγροτών, να μπουν σε μια διαδικασία σύγκρουσης με τους πλούσιους αγρότες των χωριών τους, αλλά και  εξαιτίας της αδυναμίας των μπολσεβίκων να τους στηρίξουν σε αυτή τη σύγκρουση.

Ολοι και όλες αντιλαμβανόμαστε, ότι η θεσμοθέτηση της αύξησης του κατώτατου μισθού, μαζί με τα άλλα μέτρα (επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, κατάργηση του υποκατότατου, επεκτασιμότητα κλπ) δεν είναι ΜΟΝΟ ζήτημα νομικό.

Η κυβέρνηση εχει στα χέρια της μια κατάσταση ζούγκλας στο πεδίο της εργασίας. Παρά την αξιοσημείωτη μείωση της ανεργίας, κοντά στο 1.000.000 είναι οι άνεργοι, η μαύρη εργασία και η υποαπασχόληση εξακολουθούν να κατέχουν σημαντικά ποσοστά, παρά τους ελέγχους από το ΣΕΠΕ, χιλιάδες εργαζόμενοι εξακολουθούν να αμείβονται με καθυστέρηση

Από αυτή την άποψη, η νομοθετική κατοχύρωση του κατώτατου μισθού και η επαναφορά των εργασιακών σχέσεων, μαζί προφανώς, με την ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου (επιθεώρηση εργασίας κλπ), είναι ένα σημαντικό βήμα. Αλλά αυτή είναι, μόνο, η μια πλευρά.

Η άλλη πλευρά, έχει να κάνει με την διάθεση και την ετοιμότητα του εργατικού κινήματος και των εργαζομένων να τα διεκδικήσουν και να τα κάνουν πράξη. Αυτό, προφανώς, σημαίνει σύγκρουση και ένταση της ταξικής πάλης Από αυτό και μόνο το σημείο εξαρτάται η «ρεαλιστικότητα» της πολιτικής της κυβέρνησης στον χώρο της εργασίας.

Σε τελική ανάλυση ας μην ξεχνάνε, όσοι και όσες είναι θιασώτες των «συγκρούσεων» ότι, οι καθοριστικές συγκρούσεις γίνονται στο κοινωνικό πεδίο και (άρα), ας προετοιμαζόμαστε, όλοι και όλες και για αυτό, γιατί εκεί, σε τελική ανάλυση θα κριθεί η επιτυχία (ή η αποτυχία) του εγχειρήματος της κυβέρνησης της Αριστεράς..