ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial

Ποιοι στηρίζουν και ποιοι απειλούν την κοινωνία

Μιλώντας στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το συνολικό πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, από την επόμενη ημέρα των Μνημονίων. Σε αυτά, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονταν η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, η προαναγγελία για στοχευμένες φοροαπαλλαγές και ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο.

Η κυβέρνηση υλοποιεί έτσι τη δέσμευσή της, ότι η ευχέρεια κινήσεων που προκύπτει με τη λήξη του προγράμματος θα αξιοποιηθεί για τη στήριξη και την άμεση ανακούφιση των στρωμάτων που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης.

Αντιθέτως η Ν.Δ. δηλώνει ξεκάθαρα ότι το κλειδί της ανάπτυξης βρίσκεται στη διασφάλιση χαμηλής φορολογίας και όσο το δυνατόν χαμηλότερου εργατικού και ασφαλιστικού κόστους για τους επιχειρηματίες. Η χαμηλή φορολογία σημαίνει αντίστοιχη μείωση των δαπανών, δηλαδή πρόσθετη λιτότητα. Η μείωση του εργατικού κόστους σημαίνει καθήλωση του κατώτατου μισθού και αναπροσανατολισμό της αγοράς εργασίας στις ατομικές συμβάσεις.

Ενώ για το ασφαλιστικό ο Κ. Μητσοτάκης, δηλώνοντας ότι «θα καταργήσει τον νόμο Κατρούγκαλου», υπονοεί ότι θα καταργήσει τον δημόσιο χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, εισάγοντας την ασφάλιση σε ιδιώτες. Και αυτή, ως πιο φτηνή για τους εργοδότες, γρήγορα θα επικρατήσει, επιδεινώνοντας τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και φέρνοντας σε δεινή θέση τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους.

Το επόμενο διάστημα, η διαφορά τού πώς εννοεί την ανάπτυξη η κυβέρνηση και πώς την εννοεί η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να γίνει το κεντρικό ζήτημα της πολιτικής αντιπαράθεσης. Η κοινωνία, μετά από οχτώ χρόνια καταστροφής, μπορεί και καταλαβαίνει πλέον ποια πολιτική την στηρίζει και ποια την απειλεί.