9 Αυγούστου 2018 | Επικαιρότητα |

Διαψεύδουν τις φήμες οι ιδιοκτήτες του Σουρλάγκα: «Καμιά εργασία δεν έχει προγραμματιστεί στο χώρο»

Ψευδής είδηση περί νέου καταυλισμού που προκαλεί αντιδράσεις στα χωριά της Γέρας Λέσβου. Διαψεύδουν οι ιδιοκτήτες του χώρου

Απολύτως ψευδής αποδεικνύεται η είδηση που μεταδόθηκε και μάλιστα προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις από κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με την οποία το πρώην εργοστάσιο «Σουρλάγκα» στο Πέραμα της δυτικής πλευράς της εισόδου του Κόλπου της Γέρας θα μετατραπεί σε καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών. Στο οποίο μάλιστα θα στεγαστούν από 10.000 έως 17.000 άτομα!

Των δημοσιευμάτων είχαν προηγηθεί αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αποτελούν τον ορισμό της διασποράς ψευδών ειδήσεων, σύμφωνα με τις οποίες είχαν ξεκινήσει και εργασίες στο πρώην εργοστάσιο. Ακολούθησε η δημιουργία ομάδων περιφρούρησης που ήλεγχαν σπίτια των χωριών της Γέρας για την πιθανότητα εγκατάστασης αιτούντων άσυλο σε αυτά. Μάλιστα σε μια περίπτωση εκκένωσαν ένα σπίτι στο οποίο στεγαζόταν από δυο Τσέχες αλληλέγγυες πέντε Αφρικανοί αιτούντες άσυλο. Την Κυριακή αλλά και χθες Τετάρτη το απόγευμα στο Πέραμα πραγματοποιήθηκαν δυο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της προοπτικής της λειτουργίας του πρώην εργοστασίου ως «χοτ σποτ’.

Κι όλα αυτά παρά τις διαψεύσεις τόσο των στελεχών του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής όσο και στελεχών της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα ο κ. Χάρης Πέτσικος δικηγόρος Μυτιλήνης εκπροσωπώντας την κ. Μαρία Αγγελή, διευθύνουσα Σύμβουλο και πρόεδρο της εταιρείας «ΓΕΡΑ Α.Ε» ιδιοκτήτριας εταιρεία του πρώην εργοστασίου διέψευσε μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ οτιδήποτε σχετικό λέγεται ή γράφεται. «Κάνουμε γνωστό σε όλους, με αφορμή φήμες και σχετικά δημοσιεύματα για τη μετατροπή των κτηριακών εγκαταστάσεων του πρώην εργοστασίου Σουρλάγκα στο Πέραμα της Γέρας σε χώρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ότι ουδέποτε υπήρξε προς την εταιρεία μας σχετική πρόταση από δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα ούτε και αντίστοιχη πρόθεση δεν υπήρξε ποτέ από την εταιρία μας. Επίσης καμία απολύτως εργασία δεν υπήρξε στις κτηριακές εγκαταστάσεις, όπως επίσης και καμία εργασία δεν έχει προγραμματισθεί» σημείωσε ο κ. Πέτσικος.

Η ανακοίνωση των κατοίκων

Με ανακοίνωση τους οι διαμαρτυρόμενοι «πολίτες της Γέρας» αναφέρονται στο ότι «τις τελευταίες μέρες όλο και πληθαίνουν οι φήμες ότι το ιστορικό βυρσοδεψείο Σουρλάγκα στο Πέραμα της Γέρας πρόκειται να μετατραπεί σε κέντρο φιλοξενίας μεταναστών, άλλως όπως καλείται hot spot.

Τις φήμες αυτές, σημειώνουν στην ανακοίνωση, δυστυχώς ενισχύουν τόσο η δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας της Χώρας για την επιστροφή και εγκατάσταση μεταναστών από τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην πρώτη χώρα καταγραφής, θεωρούμενης ως τέτοιας της Χώρας μας, όσο και η επαναλειτουργία κλειστού μέχρι πρότινος ξενοδοχείου στο Πέραμα της Γέρας (σ.σ. και αυτό διαψεύστηκε από τον ιδιοκτήτη του κλειστού ξενοδοχείου) με εγκατάσταση σε αυτό μελών Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) δραστηριοποιούμενης στο μεταναστευτικό, αλλά και εν κρυπτώ εγκατάστασης σε κατοικία στο Πέραμα μεταναστών συνοδευόμενων και συνεπικουρούμενων από μέλη Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης τέτοιας δραστηριότητας!».

Και η ανακοίνωση καταλήγει:

«Οι κάτοικοι και επαγγελματίες της Γέρας δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε περαιτέρω υποβάθμιση του τόπου μας, της ποιότητας ζωής της δικής μας και των παιδιών μας, της περιουσίας μας, τη βέβαιη καταστροφή του μέλλοντός μας. Μαζί με την ακραία οικονομική κρίση που βιώνουμε, ήρθε στον τόπο μας – επιλεκτικά και προαποφασισμένα όπως αποδείχθηκε – το τεράστιο πρόβλημα του μεταναστευτικού που μας επιβλήθηκε με επιλογή άλλων, δίχως ποτέ να ερωτηθούμε, δίχως να το αξίζουμε, για να πληγούν ανεπανόρθωτα οι – έστω και υποτυπώδεις σε σχέση με άλλα μέρη της Ελλάδας – υποδομές μας, να καταστραφεί το τουριστικό προϊόν του νησιού που πασχίζει για την επιβίωση και τώρα απειλούμαστε ευθέως και ως περιοχή».

 

Print Friendly, PDF & Email