7 Αυγούστου 2018 | Επικαιρότητα |

Ανυπόστατες οι φήμες για χοτ σποτ στου Σουρλάγκα

Δεν πρόκειται να φτιαχτεί καμιά νέα δομή, πουθενά αλλού στο νησί – Ο στόχος παραμένει η αποσυμφόρηση, μέχρι τον Σεπτέμβρη της Μόριας – Ηδη υπάρχουν έτοιμες υποδομές, ικανές να φιλοξενήσουν αρκετές χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στη Β. Ελλάδα – Και ποινικές οι ευθύνες όσων διασπείρουν τις φήμες!


Miα πληροφορία ότι «μια γερμανική εταιρεία θα βγάλει τα ελενίτ από του Σουρλάγκα» ήταν η αφορμή που φαίνεται ότι ζήταγαν κάποιοι, αυτή τη φορά στη Γέρα, προκειμένου να στήσουν τη γνωστή ιστορία για «τα χοτ σποτ που θέλουν να βάλουν σε όλο το νησί».

Ετσι, λίγο μόνο διάστημα μετά την γνωστή ιστορία της Πέτρας, τότε που πάλι διάφοροι καλοθελητές μιλάγανε για «δομή σε στρατόπεδο της περιοχής” ήλθε η σειρά της Γέρας και ειδικότερα του Περάματος!.

Σύμφωνα λοιπόν με το σενάρια που διακινούν κάποιοι, που όλως τυχαίως, μερικοί, είναι γνωστά στελέχη της Ν.Δ. στην περιοχή, «στο εργοστάσιο του Σουρλάγκα πρόκειται να μετατραπεί σε κέντρο φιλοξενίας μεταναστών, άλλως όπως καλείται «hot spot».  Έχουν βγάλει μάλιστα και σχετική ανακοίνωση που δημοσιεύεται και σε καθημερινή εφημερίδα.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός,  αυτοί που  διακινούν αυτή τη φήμη, την στηρίζουν σε δήθεν πληροφορίες που έχουν, για …..»μια γερμανική εταιρεία που θα βγάλει τα ελενίτ» από το παλιό εργοστάσιο! Και «άρα» συμπεραίνουν, θα το κάνουν «χοτ σποτ»!!!!

Είναι σαφές, ότι και σε αυτή την περίπτωση, όπως και στην περίπτωση της Πέτρας, έχουμε μια συγκεκριμένη πρόθεση από την πλευρά αυτών που διακινούν αυτή τη φήμη, να σπείρουν ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής, 

Οπως είναι γνωστό, στην περίπτωση της Πέτρας, κάτι που ισχύει απολύτως και για την περίπτωση του Περάματος» από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής είχαν χαρακτηριστεί ως «ανυπόστατες, χωρίς καμιά βάση αλλά και ύποπτες για την χρονική στιγμή»,

«Ο στόχος του Υπουργείου είναι η αποσυμφόρηση του νησιού και όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα ο Υπουργός, αυτή είναι η κατεύθυνση πάνω στην οποία δουλεύουμε«, είχαν σχολιάσει τότε οι κύκλοι του Υπουργείου, κάτι, που όπως διαβεβαίωσαν τα ΜΠΛΟΚΙΑ, κύκλοι του υπουργείου, με τους οποίους ήρθαμε σήμερα σε επαφή, «εξακολουθεί να ισχύει απολύτως και τώρα!»

Καμιά νέα δομή, λοιπόν, πουθενά αλλού στο νησί, ο στόχος παραμένει η αποσυμφόρηση, μέχρι τον Σεπτέμβρη της Μόριας και σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύουν οι υπηρεσίες του υπουργείου. Μάλιστα, από ότι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, το αμέσως επόμενο διάστημα, η αποσυμφόρηση θα ξεκινήσει, μιας και ήδη υπάρχουν έτοιμες υποδομές, ικανές να φιλοξενήσουν αρκετές χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στη Β. Ελλάδα.

Για να ξαναγυρίσουμε πάλι στην περίπτωση του Περάματος, αυτή η φήμη που διακινούν, δεν αφήνει ανεπηρέαστους, τους επισκέπτες και τους τουρίστες της περιοχής από την στιγμή που τέτοιες φήμες και ψέματα τους δημιουργούν ανησυχίες και αρκετοί ίσως σκέφτονται να ακυρώσουν την επίσκεψή τους στην περιοχή!

Και άλλες φήμες, αλλά και …περιπολίες;

Εν” τω μεταξύ ανησυχία στους κατοίκους και τους επισκέπτες, προκαλούν οι συνεχιζόμενες φήμες, κυρίως μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, οι οποίες, αν και διαψεύδονται, επιμένουν ότι, εκτός από την «δημιουργία του χοτ σποτ στου Σουρλάγκα», νοικιάζονται «ξενοδοχεία και άλλα κτήρια στο Πέραμα» σε ΜΚΟ.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι στην περίπτωση της συγκεκριμένης φήμης  για «το ξενοδοχείο που νοικιάστηκε στο Πέραμα», ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του χώρου, σε παρέμβαση του σε κοινωνικό μέσο δικτύωσης, την διαψεύδει κατηγορηματικά.

Από την άλλη, φαίνεται ότι κάποιοι προσπαθούν να εντείνουν συνεχώς τις ανησυχίες, αναπαράγωντας συνεχώς «πληροφορίες» για «άτομα από ΜΚΟ» που γυρνάνε στην ευρύτερη περιοχή του Περάματος, και καλούν ακόμα και σε περιπολίες και ελέγχους, όπως φαίνεται στην παρακάτω ανάρτηση!

 

Και ποινικές ευθύνες

Μια άλλη διάσταση που έχει αυτή η υπόθεση, αλλά και άλλες παρόμοιες, είναι οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες όσων διακινούν τέτοιου είδους «πληροφορίες και φήμες.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο ποινικός κώδικας: (Άρθρο 191)

1. Σε φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και σε χρηματική ποινή καταδικάζεται όποιος διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις ή φήμες ικανές να επιφέρουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να ταράξουν τη δημόσια πίστη ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στο εθνικό νόμισμα ή στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας ή να επιφέρουν διαταραχή στις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Αν η πράξη τελέστηκε επανειλημμένα μέσω του τύπου, ο υπαίτιος καταδικάζεται τουλάχιστον σε φυλάκιση έξι μηνών και σε χρηματική ποινή τουλάχιστον διακοσίων χιλιάδων μεταλλικών δραχμών.

2. Όποιος από αμέλεια γίνεται υπαίτιος κάποιας από τις πράξεις της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή με χρηματική ποινή.

Επιπλέον να σημειώσουμε ότι εφόσον αληθεύουν οι πληροφορίες για «ομάδα επιτήρησης» της περιοχής, η οποία μάλιστα κάνει και ελέγχους (!) σε πολίτες, τότε οι ποινικές ευθύνες είναι ακόμα μεγαλύτερες!