14 Ιουλίου 2018 | Πολιτική |

ΣΥΡΙΖΑ: Ο «Κλεισθένης» συνιστά το 1ο βήμα για Τοπική Αυτοδιοίκηση σε νέες στέρεες βάσεις

 «Ιστορική δημοκρατική τομή» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι». Όπως αναφέρει, «με την υπερψήφιση του «Κλεισθένη Ι» από τη Βουλή, εγκαινιάζεται μία νέα εποχή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που θα βασίζεται στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών, την ενδυνάμωση της διαφάνειας και τις προγραμματικές συγκλίσεις».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «με τη θέσπιση της απλής αναλογικής, εξασφαλίζεται η ισοτιμία της ψήφου των πολιτών και παύει οριστικά το φαινόμενο των πριμοδοτούμενων πλειοψηφιών που δεν ανταποκρίνονταν στη βούληση του εκλογικού Σώματος».

Επιπλέον, τονίζει ότι «με τη νομοθέτηση του «Κλεισθένη Ι», η Τοπική Αυτοδιοίκηση ενισχύεται με εργαλεία που ενισχύουν τους βασικούς θεσμούς της, δηλαδή τους δήμους και τις περιφέρειες». Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνει ότι «η ενίσχυση των δήμων και των περιφερειών με εξειδικευμένο προσωπικό, η αλλαγή στην κατηγοριοποίηση των δήμων, η διεύρυνση των κριτηρίων κατανομής της χρηματοδότησης από τους ΚΑΠ, καθώς και η δυνατότητα σύναψης προγραμματικών συμβάσεων με οργανισμούς του Δημοσίου για έργα και μελέτες, εξορθολογίζουν την κατανομή των πόρων και προσδίδουν αυξημένες δυνατότητες για την εξυπηρέτηση των πολιτών».

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «η κατάτμηση των γιγαντιαίων εκλογικών περιφερειών βάζει τέλος στους βουλευτές-φεουδάρχες που δεν είχαν καμία σχέση με τον τόπο από τον οποίο εκλέγονταν». Επίσης, «ενισχύεται η λογοδοσία και ο κοινωνικός έλεγχος των πεπραγμένων των βουλευτών και αυξάνεται η αντιπροσωπευτικότητα της ψήφου».

«Με την υπερψήφιση του «Κλεισθένη Ι» υλοποιείται ένα πάγιο αίτημα της Αριστεράς και, ευρύτερα, του προοδευτικού κινήματος, για το οποίο δόθηκαν αγώνες δεκαετιών» υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, για να καταλήξει πως «ο «Κλεισθένης Ι» συνιστά ιστορική δημοκρατική τομή και ένα πρώτο μεταρρυθμιστικό βήμα, που θέτει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε νέες στέρεες βάσεις».

Print Friendly, PDF & EmailTags: