ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Της μέρας τα καμώματα...

Χρυσή Αυγή: Παίζοντας το χαρτί των «αγανακτισμένων πολιτών»

Με την πλάτη στον τοίχο η Χρυσή Αυγή μετά τον ορυμαγδό αποκαλύψεων από τα τεκμήρια που αναγνώστηκαν και προβλήθηκαν στη δίκη, ενεργοποιεί όλο της το οπλοστάσιο προκειμένου να αμυνθεί. Η ναζιστική οργάνωση προσπαθεί μήνες τώρα να δημιουργήσει σκηνικά έντασης χρησιμοποιώντας ένα από τα αγαπημένα της όπλα: τους «αγανακτισμένους πολίτες».

Η πρακτική των «αγανακτισμένων πολιτών» δούλεψε στον Αγ. Παντελεήμονα, την Πλ. Αττικής, την Κυψέλη και τη Νίκαια και δημιούργησε ένα πρώτης τάξης εφαλτήριο το οποίο και συντέλεσε ώστε η Χρυσή Αυγή, μεταμφιεσμένη σε κόμμα πια, να πετύχει ένα σημαντικό εκλογικό αποτέλεσμα στις εκλογές του 2012. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την καταδικασμένη «αγανακτισμένη κάτοικο» Θέμιδα Σκορδέλη που τριγυρνούσε στα κανάλια κραυγάζοντας για «λαθρομετανάστες». Με αυτόν τον τρόπο η οργάνωση κατάφερε να έχει την κάλυψη που χρειαζόταν ώστε τα στελέχη και οι βουλευτές της να προβαίνουν ανενόχλητοι σε πλήθος εγκληματικών πράξεων.

Η αρχή γινόταν πάντα με μερικούς κυρίους και κυρίες που μαζεύονταν μπουλούκια και «διαμαρτύρονταν» σε σημεία των παραπάνω περιοχών. Μέλη ή/και υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής, ξεκινούσαν από τα γραφεία των τοπικών οργανώσεων «με πολιτικά» και είχαν ανάμεσά τους στελέχη που τους καθοδηγούσαν για το που θα πάνε και τι θα πούνε-φωνάξουνε. Πριν μερικά χρόνια όλο αυτό το υποπτευόμασταν. Τώρα υπάρχουν και τα στοιχεία που το αποδεικνύουν.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία είναι και το παρακάτω βίντεο το οποίο προβλήθηκε στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Απεικονίζει τον πυρηνάρχη Νίκαιας Γ. Πατέλη, να καθοδηγεί μια ομάδα «αγανακτισμένων πολιτών» οι οποίοι στο τέλος χαλάνε την παράσταση διότι πάνε να φωνάξουν «Αίμα-Τιμή-Χρυσή Αυγή» πράγμα που κάνει τον Πατέλη να παρέμβει δυναμικά προκειμένου να τους ξεκαθαρίσει «Καθόλου Χρυσή Αυγή». Μη μας πάρουν και χαμπάρι.

Άλλα βέβαια ήταν τα κίνητρα της οργάνωσης τότε, άλλα τώρα. Τότε στόχος ήταν η κοινοβουλευτική προστασία και επιρροή, τώρα είναι η απονομιμοποίηση μιας ολόκληρης διαδικασίας μέσω του αφηγήματος «της οργής του λαού» που έντεχνα προσπαθεί να περάσει ο Μιχαλολιάκος εκμεταλλευόμενος τις διάφορες «Μακεδονομαχίες». Όμως πια, ο βασιλιάς είναι γυμνός.

Πρόσφατο παράδειγμα αυτής τη γύμνιας ήταν και οι «αντιδράσεις πολιτών» σε πρόσφατη επίσκεψη κυβερνητικού στελέχους στο Κιλκίς. Τη στιγμή που ο γ.γ. του Υπ.Εσωτερικών Κ. Πουλάκης ανεβαίνει στο βήμα 10-15 άτομα εισέρχονται στην αίθουσα φωνάζοντας «Προδότες, δοσίλογοι» και «Η Μακεδονία είναι Ελληνική».

Κοιτώντας προσεκτικά τα βίντεο μπορούμε να δούμε κάποιους από τους πρωταγωνιστές της… διαμαρτυρίας και να καταλάβουμε ότι η Χρυσή Αυγή παίζει το χαρτί των «αγανακτισμένων πολιτών» ξανά. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον κύριο με την κόκκινη μπλούζα.

Τον βλέπουμε να βρίσκεται έξω απ’ το κτίριο που θα γινόταν η εκδήλωση λίγο πριν το περιστατικό, τον βλέπουμε και μέσα να είναι μπροστάρης στις κραυγές. Ο κύριος αυτός βρέθηκε κάποιους μήνες νωρίτερα και συγκεκριμένα 2 Δεκεμβρίου 2017 στην πλ. Ειρήνης στο Κιλκίς σε «Δράση της Χρυσής Αυγής Κιλκίς για την ελληνικότητα της Μακεδονίας» παρουσία των βουλευτών της Χρυσής Αυγής Ματθαιόπουλου και Χατζησάββα. Σε άλλη φωτό τραβηγμένη 19 Μαϊου του 2013 τον διακρίνουμε πίσω δεξιά να κρατάει μια ελληνική σημαία.

Στην ίδια εικόνα φαίνεται άλλος ένας κύριος ο οποίος κρατάει τη σημαία του Πόντου δίπλα από τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Χατζησάββα. Είναι ο ίδιος κύριος που διακρίνεται στο βίντεο της «διαμαρτυρίας» με τη γκρι μπλούζα.

Στο ίδιο στιγμιότυπο διακρίνεται άλλος ένας κύριος ακριβώς δίπλα από αυτόν με την κόκκινη μπλούζα. Φοράει μαύρη μπλούζα και έχει κάπως χαρακτηριστικά αυτιά. Αυτόν τον «αγανακτισμένο» κύριο τον πετυχαμε σε ένα ωραίο ενσταντανέ του 2016 μαζί με άλλους της Χρυσής Αυγής και βέβαια τον βουλευτή Κιλκίς της Χρυσής Αυγής Χατζησάββα.

Τέλος, ένας νεαρός ο οποίος στην αρχή δεν συμμετέχει αλλά παρακολουθεί το «δρώμενο» και στη συνέχεια αποχωρεί μαζί με τους «αγανακτισμένους κατοίκους» εμφανίζεται να συνοδεύει τον ίδιο βουλευτή τον Νοέμβριο του 2017 σε κατάθεση στεφάνου στο Σκρα Κιλκίς.

Καμία αγανάκτηση και κανένας πολίτης λοιπόν. Έχουμε να κάνουμε με χρυσαυγίτες και αυτή τη φορά το «χαρτί» της Χρυσής Αυγής από άσσος έγινε… joker.