ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτισμός

Οι Γέφυρες του Μάντισον – Μια ταινία που αγγίζει τον θεατή

Madison

 

Σκηνοθεσία Κλιντ “Ιστγουντ

Λίγα λόγια για την ταινία

Μια ταινία που αγγίζει τον θεατή. Είναι τρομερά τα μηνύματα που αφήνει.

Μια μάνα που θυσιάζει την φύση της και τις επιθυμίες της και μένει στα παιδιά της, εγκαταλείποντας τον πραγματικό ερωτά…Τα ταμπού και την κοινωνική κατακραυγή όταν πράττεις με βάση την καρδιά σου. Είναι συγκλονιστικός ο τρόπος που επιλεγεί να βρεθεί στον πραγματικό ερωτά της ζωής της…

Η υπόθεση του “Οι γέφυρες του Μάντισον” είναι απλή και γι΄ αυτό ίσως τόσο αληθινή. Στις οθόνες διαδραματίζεται η ιστορία της Φρανζέσκα Τζόνσον (Meryl Streep), νοικοκυρά, σύζυγος και μητέρα δύο έφηβων παιδιών στην Αϊόβα, που αισθάνεται όλο και πιο κουρασμένη από τη ρουτίνα του ρόλου της και την αδιαφορία των παιδιών της, περιμένοντας με λαχτάρα το πανηγύρι που θα απομακρύνει για τέσσερις μέρες τα παιδιά της και τον άντρα της, αφήνοντάς την μόνη. Βέβαια, η Φρανζέσκα δεν μένει τελικά μόνη της, αφού γνωρίζει τον Ρόμπερτ (Clint Eastwood), φωτογράφο, τον ερωτεύεται, περνάει τέσσερις μέρες μαζί του, ανακαλύπτει την άλλη γυναίκα που κρύβεται μέσα της.

Σίγουρα στα θετικά στοιχεία της ταινίας συγκαταλέγεται η σκηνοθεσία του Clint Eastwood. Παρουσιάζοντας την ιστορία του σε δύο αφηγηματικά επίπεδα διηγείται παράλληλα τις αντιδράσεις των παιδιών της Φρανζέσκα όταν μαθαίνουν για την εξωσυζυγική σχέση της μητέρας τους μετά το θάνατό της και πώς αυτή η γνώση βοηθάει να ξεκαθαρίσουν τη δική τους ζωή και τον έρωτα της Σίγουρα στα θετικά στοιχεία της ταινίας συγκαταλέγεται η σκηνοθεσία του Clint Eastwood.

Παρουσιάζοντας την ιστορία του σε δύο αφηγηματικά επίπεδα διηγείται παράλληλα τις αντιδράσεις των παιδιών της Φρανζέσκα όταν μαθαίνουν για την εξωσυζυγική σχέση της μητέρας τους μετά το θάνατό της και πώς αυτή η γνώση βοηθάει να ξεκαθαρίσουν τη δική τους ζωή και τον έρωτα της Φρανζέσκα με τον φωτογράφο. Στη δεύτερη ιστορία βέβαια, ρίχνει φανερά το μεγαλύτερο βάρος και δικαιώνεται. με τον φωτογράφο.

«Οι γέφυρες του Μάντισον» είναι μία «δύσκολη» ρομαντική ταινία. Επηρεασμένη σε μεγάλο βαθμό από τη θεατρική καταβολή του είδους –λίγα πρόσωπα, ιστορία που διαδραματίζεται σε τέσσερις μέρες- αναλώνεται σε διάλογους ανάμεσα στο πρωταγωνιστικό ζευγάρι, επιλέγοντας ο κοινωνικός περίγυρος να πάρει το ρόλο κομπάρσου. Δύσκολο εγχείρημα με μεγάλες πιθανότητες να κουράσει αν δεν ήταν τα δύο αυτά πρωταγωνιστικά ονόματα τόσο απόλυτα ταιριαστά με τους ήρωες του συγγραφέα τους Robert James Waller.

Η Φρανζέσκα βρίσκεται τελικά φυλακισμένη ανάμεσα σε δύο κόσμους. Σε μία οικογένεια που έχει χτίσει και αγαπά και στα όνειρα και το πάθος που άφησε πίσω της φεύγοντας από την Ιταλία. Γνωρίζει πως όποια απόφαση και να πάρει θα πληγωθεί. Αν μείνει θα χάσει έναν μεγάλο έρωτα, αν φύγει τίποτα δε θα είναι το ίδιο γιατί πάντα θα νιώθει τύψεις για την οικογένεια που άφησε.

Έτσι, όπως λέει και η ίδια, αποφασίζει να μείνει «ακίνητη», ώστε να μην πληγωθούν τα παιδιά της και ο άντρας της. Οι άνθρωποι είναι τα μόνα όντα στον πλανήτη που γνωρίζουν από τη γέννησή τους για το τέλος τους και όμως συμπεριφέρονται σαν να έχουν μπροστά τους μία αιωνιότητα ή μία δεύτερη ζωή. Η Φρανζέσκα αποφασίζει να κρύψει τα συναισθήματα, τα όνειρα και τις επιθυμίες της βαθιά μέσα της και να αφιερωθεί στα παιδιά της που αγαπά, χτίζοντας μία ζωή από «λεπτομέρειες».

Ρόμπερτ :Τα παλιά όνειρα ήταν όμορφα όνειρα. Δεν πραγματοποιήθηκαν, αλλά χαίρομαι που τα έκανα. 

Φρανζέσκα :Κάνετε ό,τι χρειάζεται για να ευτυχήσετε σ’ αυτή τη ζωή… Υπάρχει τόση πολλή ομορφιά!!!