ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Ιταλικό ναυάγιο: Χωρίς τελικά συμπεράσματα η Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό μετά το βέτο Κόντε

Την υιοθέτηση του συνόλου των συμπερασμάτων της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες μπλόκαρε, όπως είχε απειλήσει, η Ιταλία.  Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το βράδυ της Πέμπτης, «ένα κράτος-μέλος διατύπωσε επιφυλάξεις για το σύνολο των συμπερασμάτων και προς στιγμήν δε συμφωνήθηκαν συμπεράσματα».

Η ανακοίνωση του Συμβουλίου εξηγεί ότι γι’ αυτό το λόγο δε θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου για σήμερα, παρά μόνο η τελική μετά το πέρας της συνόδου.

Ακύρωση συνέντευξης Τύπου Γιούνκερ-Τουσκ

Επίσης, έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ακύρωσαν την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου που επρόκειτο να παραχωρήσουν απόψε στις Βρυξέλλες, μετά το βέτο που άσκησε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε στα τελικά συμπεράσματα της συνόδου κορυφής.
Με το βέτο της Ιταλίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν να υιοθετήσουν τα τελικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για θέματα όμως η άμυνα και το εμπόριο.

Το φόντο της διεξαγωγής της Συνόδου

Με φόντο την κυβερνητική κρίση, με αφορμή το προσφυγικό, στη Γερμανία και την ανάδειξη ακροδεξιών κυβερνήσεων σε πολλές χώρες της ΕΕ (από την Αυστρία ως την Ουγγαρία, και εσχάτως την Ιταλία), ξεκίνησε το μεσημέρι σήμερα η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, με βασικό ζήτημα το μεταναστευτικό.

Οι προτάσεις της Κομισιόν, όπως αποτυπώνονται και στο σχετικό έγγραφο με τις προτάσεις Γιούνκερ, αναφέρονται στην τροποποίηση των κανονισμών για το άσυλο, στην αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, αλλά και σε ακόμη σκληρότερα μέτρα με στόχο να περιοριστεί η άφιξη προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη. Ανάμεσά τους, η ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής-Ακτοφυλακής με έως και 10.000 προσωπικό, και η «εξωτερίκευση» του ζητήματος, με δημιουργία «κέντρων αποβίβασης» σε χώρες εκτός της ΕΕ, μέσω συμφωνιών με τις γειτονικές χώρες. Κι αυτό, ακόμα κι αν τέτοιες συμφωνίες, όπως με τη Λιβύη, εγείρουν σοβαρά ανθρωπιστικά ζητήματα.

Ωστόσο, θεωρείται δύσκολο να υπάρξει τελικά κάποια καθοριστική συμφωνία για το ζήτημα. Αύριο, δεύτερη μέρα της Συνόδου, οι ηγέτες της ΕΕ θα ασχοληθούν με το Brexit και τη νομισματική ένωση.

(Οι τελευταίες εξελίξεις αμέσως παρακάτω)

Η θέση της Ελλάδας

Την πάγια θέση της Ελλάδας για την ανάγκη να υπάρξουν συλλογικές ευρωπαϊκές λύσεις για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού / Μεταναστευτικού, που θα συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο, αναμένεται να υπερασπιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας αναμένεται:

-Να διεκδικήσει την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του «Δουβλίνου» σε δίκαιη κατεύθυνση.

-Να διεκδικήσει επιπλέον στήριξη σε ευρωπαϊκές χώρες πρώτης υποδοχής και λήψη μέτρων σε περίπτωση κρίσης.

-Να στηρίξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης χωρών προέλευσης και διέλευσης. Έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών και άνοιγμα/αναβάθμιση των διόδων νόμιμης εισόδου προσφύγων στην Ευρώπη από την Αφρική και την Τουρκία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να τεθούν δύο μείζονα ζητήματα. Για τις ροές κεντρικής και ανατολικής Μεσογείου να τεθεί η γαλλο-ισπανική πρόταση για τη δημιουργία hotspots, όπως έχει η Ελλάδα, σε Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία vs και η ιταλο-αυστριακή να επιστρέφονται όλοι στην Αφρική, ύστερα από συμφωνίες με την Τυνησία και τη Λιβύη.

Για τις ροές της ανατολικής Μεσογείου να διατυπωθεί η πρόταση της καγκελαρίου της Γερμανίας Μέρκελ για περιορισμό των δευτερογενών ροών στο πλαίσιο πολυμερών σχημάτων με μέτρα στήριξης σε χώρες πρώτης υποδοχής ενάντια στη «γραμμή» CSU και Αυστρίας για κλείσιμο των συνόρων και τη δημιουργία μίνι Σένγκεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Οι τελευταίες εξελίξεις από τις Βρυξέλλες

Τι ζητούσε η Ιταλία

Η Ιταλία συνεχίζει να απειλεί να μην υιοθετήσει τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη μετανάστευση αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της στο μεταναστευτικό ζήτημα. Αυτό ανέφεραν το βράδυ της Πέμπτης ιταλικές κυβερνητικές πηγές, σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες – λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι πράγματι το άσκησε

«Όταν μια βάρκα με μετανάστες φτάνει στην Ιταλία, φτάνει και στην Ευρώπη», ανέφεραν οι ιταλικές κυβερνητικές πηγές. Το πρώτο που ζητάει η Ιταλία είναι οι μετανάστες που φτάνουν στα λιμάνια της χώρας, να μοιράζονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ή έστω στις γύρω μεσογειακές χώρες της ΕΕ, εξήγησαν οι ίδιες πηγές, κάτι το οποίο ουσιαστικά σημαίνει την κατάργηση του κανονισμού του Δουβλίνου.

Επιπλέον, οι ίδιες ιταλικές κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η Ιταλία συμφωνεί με την αποδέσμευση του δεύτερου πακέτου 3 δις ευρώ για την Τουρκία, αλλά παράλληλα ζητάει την αποδέσμευση των 500 εκατ. ευρώ για το Ταμείο για την Αφρική. Τα δύο αυτά αιτήματα της Ιταλίας θα πρέπει με κάποιο τρόπο να συμπεριληφθούν στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, διαφορετικά, η Ιταλία είναι έτοιμη να εμποδίσει την υιοθέτηση των τελικών συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ακόμη και στο σύνολό τους.

Το Παρίσι ήθελε μια μια συμφωνία με τη Γερμανία για τις «δευτερογενείς μετακινήσεις» μεταναστών στην ΕΕ

Η Γαλλία δήλωνε έτοιμη να καταλήξει σε μια συμφωνία με τη Γερμανία για τις “δευτερογενείς μετακινήσεις” των μεταναστών, εφόσον το ζητήσει το Βερολίνο, όμως προς το παρόν δεν έχει δεχτεί κάποιο τέτοιο αίτημα, δήλωσε νωρίτερα ένας σύμβουλος του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών είχαν υποσχεθεί ότι θα βοηθήσουν την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ να αντιμετωπίσει την κρίση στο μεταναστευτικό, καθώς δέχεται έντονες πιέσεις από τους σκληροπυρηνικούς συμμάχους της, τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας (CSU) που απειλούν να κλείσουν τα σύνορα της Γερμανίας για τους μετανάστες.

Στην περίπτωση που η Μέρκελ δεν καταφέρει να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, ο κυβερνητικός συνασπισμός κινδυνεύει με κατάρρευση.

Ουγγαρία: «Ανοιχτή» σε διαπραγματεύσεις για μια διμερή συμφωνία με τη Γερμανία για το μεταναστευτικό

Η Ουγγαρία είναι “ανοιχτή” σε διαπραγματεύσεις με τη Γερμανία για μια διμερή συμφωνία για το μεταναστευτικό, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης. “Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, η Γερμανία προσέγγισε την ουγγρική κυβέρνηση για τη διεξαγωγή διμερών διαπραγματεύσεων”, είπε ο εκπρόσωπος. “Η θέση της Ουγγαρίας για το μεταναστευτικό είναι σαφής, όμως είμαστε πάντα ανοιχτοί στον διάλογο, αυτή είναι η φύση της Ευρώπης”, πρόσθεσε.

Θεωρείται απίθανο να δεχτεί η Βουδαπέστη όλα τα αιτήματα της Γερμανίας, καθώς ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν αρνείται κατηγορηματικά να δεχτεί στη χώρα του μετανάστες ή πρόσωπα που έχουν ζητήσει άσυλο σε άλλες χώρες.

Προειδοποιησεις από τον Τουσκ

«Από το 2015, καταφέραμε να ανακόψουμε τη μεταναστευτική ροή κατά 96%, μόνο επειδή αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με τρίτες χώρες και να μπλοκάρουμε την παράνομη μετανάστευση έξω από την ΕΕ», είχε δηλώσει πριν τη Σύνοδο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Για αυτό το λόγο, καλώ σε αυτή τη σύνοδο να επικεντρωθούμε στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, συμπεριλαμβανόμενου του σχεδίου για δημιουργία κέντρων αποβίβασης».

«Η εναλλακτική είναι το χαοτικό περαιτέρω κλείσιμο των συνόρων, περιλαμβανομένων και αυτών εντός της ΕΕ, καθώς και εντεινόμενες διαμάχες μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ».

“Κάποιοι ίσως θεωρούν ότι είμαι πολύ σκληρός στις προτάσεις μου για τη μετανάστευση. Αλλά πιστέψτε με, εάν δεν συμφωνήσουμε σε αυτές, τότε θα δείτε κάποιες πραγματικά σκληρές προτάσεις από ορισμένους πολύ σκληρούς τύπους”, πρόσθεσε ο Τουσκ.

Η δήλωση Μέρκελ και η πίεση από τα «δεξιά» της

«Η Ευρώπη έχει πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσει. Το μεταναστευτικό ωστόσο μπορεί να είναι η καθοριστική στιγμή για την Ευρωπαϊκή Ενωση», τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ από το βήμα της Μπούντεσταγκ.

Η άμεση λύση στο πρόβλημα των εκατοντάδων μεταναστών που ρισκάρουν τη ζωή τους διασχίζοντας τη Μεσόγειο με πλοία-φέρετρα είναι μονόδρομος και για την ίδια την καγκελάριο που έχει ανοίξει πόλεμο με τους Βαυαρούς συμμάχους της και βλέπει το πολιτικό της μέλλον να κινδυνεύει. Στο εσωτερικό της κυβέρνησής της, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας και επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU) έχει καταστήσει σαφές σε όλους τους τόνους ότι εάν δεν υπάρξει άμεσα βιώσιμη λύση το επόμενο βήμα θα είναι οι επαναπροωθήσεις.

Η προσφυγική κρίση δεν βρίσκεται πλέον στο ζενίθ. Η κατάσταση δεν είναι εκείνη που ήταν το 2015, όταν πρόσφυγες αποβιβάζονταν στις ελληνικές ακτές κατά χιλιάδες κάθε μέρα. Σύμφωνα με την Κομισιόν, από τον Οκτώβριο του 2015 καταγράφεται μία μείωση των προσφυγικών ροών της τάξης του 96%. Εκτός από αυτή τη μείωση ωστόσο, καταγράφεται και η εξάντληση της υπομονής των ψηφοφόρων. Στη συντριπτική πλειονότητά τους, οι δημοσκοπήσεις συγκλίνουν στο ότι το μεταναστευτικό αποτελεί μία από τις βασικότερες ανησυχίες των ευρωπαίων πολιτών, παίζοντας κρίσιμο ρόλο στις εκλογές της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ιταλίας και της Ουγγαρίας.

Μία λύση που προκρίνεται, σύμφωνα με προσχέδιο της Συνόδου, είναι η σύσταση  «περιφερειακών πλατφόρμων αποβίβασης», που θα αποφασίζουν επί των αιτήσεων ασύλου πριν οι αιτούντες φτάσουν στην Ευρώπη. Τέτοιου είδους κέντρα θα μπορούσαν να στηθούν στη Βόρεια Αφρική, προκειμένου να περιοριστούν τα κίνητρα για επικίνδυνα ταξίδια, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο προσχέδιο.

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι χώρες της βόρειας Αφρικής και των Βαλκανίων δεν δέχονται κέντρα υποδοχής προσφύγων

Προσερχόμενη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η καγκελάριος Mέρκελ είπε στην σύντομη δήλωσή της τα εξής:

«Χαίρομαι για το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και για τις συζητήσεις που θα κάνουμε σήμερα και αύριο. Σήμερα θα συζητήσουμε για την οικονομική κατάσταση. Ολοι γνωρίζουμε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα των δασμών των ΗΠΑ και ότι η Ε.Ε αντέδρασε σε αυτούς κάτι που ήταν και σωστό. Θα συζητήσουμε για το εάν θα ξεκινήσουμε συζητήσεις για το θέμα αυτό ως Ευρώπη με τις ΗΠΑ ώστε να εμποδίσουμε μια κλιμάκωση των εμπορικών εμποδίων. Επίσης, αργότερα στο δείπνο θα συζητήσουμε για το μεταναστευτικό. Εχουμε ήδη επιτύχει πολλά στο θεμα αυτό, αλλά θα συζητήσουμε ιδίως για την προστασία των εξωτερικών μας συνόρων. Και από την πλευρά μου θα ήθελα να πω ότι σφαλώς και μπορούμε να συζητήσουμε για τον χειρισμό του θέματος των πλοίων που έρχονται από την Βόρεια Αφρική, αλλά οφείλουμε να συζητούμε με τις χώρες και όχι για τις χώρες προέλευσης στο μεταναστευτικό. Η συμφωνία με την Τουρκία ήταν μια τέτοια διμερής συμφωνία. Θα πρέπει επομένως να δούμε και τις ανάγκες αυτών των χωρών μαζί με διεθνείς οργανισμούς. Η προστασία όμως των κοινών μας συνόρων είναι κάτι το οποίο μας ενώνει. Θα συζητήσουμε φυσικά για την φύλαξη των κοινών μας συνόρων, για την FRONTEX και θέματα δευτερογενή όπως την ανάγκη προστασίας και υποστήριξης των χωρών οι οποίες υποδέχοντια πρόσφυγες. Από την άλλη όμως πλευρά δεν είναι δυνατόν να αναζητούν μόνοι τους οι μετανάστες τη χώρα στην οποία θα ζητήσουν άσυλο. Αύριο θα συζητήσουμε για το θέμα τις εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., το Brexit, αλλά και το θέμα της νομισματικής ένωσης.Η Γερμανία και η Γαλλία έχουμε κάνει μια σειρά από προτάσεις τις οποίες θα συζητήσουμε αύριο. Χαίρομαι που έχουμε καταφέραμε να επιτύχουμε κοινές απόψεις»

Οι πρώτες δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών

«Αυτή η σύνοδος κορυφής θα είναι η ευκαιρία για μία σημαντική συζήτηση για την μετανάστευση. Η Ευρώπη ζει με αυτήν από το 2015. Ολοι αντιμετωπίζουμε μία απλή επιλογή: θέλουμε εθνικές λύσεις ή πιστεύουμε στις ευρωπαϊκές λύσεις και την συνεργασία; Σε ό,τι με αφορά, θα υπερασπισθώ ευρωπαϊκές λύσεις μέσω συνεργασίας, εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κατ΄εφαρμογήν του Σένγκεν. Εχουμε ανάγκη την συνεργασία στο πλαίσιο των ισχυουσών συμφωνιών και τον εκσυγχρονισμό τους. Υπάρχει δουλειά να γίνει πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης, για τα σύνορα της Ευρώπης και εντός της Ευρώπης με βάση δύο αρχές: την υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Χρειαζόμαστε μια κοινή απάντηση σε μια κοινή πρόκληση, η οποία είναι η μετανάστευση, δηλώνει από την πλευρά του ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ. Θα πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη ιδιαίτερα στη Γερμανία, που τώρα βιώνει μια πολιτική κρίση, πρόσθεσε ο ίδιος.
Αισιόδοξος πως σήμερα είναι δυνατόν να δρομολογηθεί μία καμπή στην ευρωπαϊκή προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική, εμφανίστηκε ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, σε δηλώσεις του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, πριν από την έναρξη των σημερινών εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Σημείωσε επίσης πως σε περίπτωση συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής για να δημιουργηθούν πλατφόρμες υποδοχής, μπορεί να επιτευχθεί για πρώτη φορά οι άνθρωποι που ξεκινούν τον δρόμο για την Ευρώπη μέσω διακινητών να μην καταλήγουν στην Ευρώπη, αλλά εκτός Ευρώπης. Αυτό, κατά την άποψή του, “αλλάζει τα πάντα”, καθώς δεν θα είναι πλέον ελκυστικό για τους ανθρώπους να παίρνουν παράνομα τον δρόμο για την Ευρώπη ενώ αφαιρεί τη βάση για τις επιχειρήσεις των διακινητών και μπορεί να οδηγήσει σε έναν τερματισμό των πνιγμών στη θάλασσα, καθώς οι άνθρωποι δεν θα ξεκινούν καν τον δρόμο τους προς την Ευρώπη, ενώ θα τερματίσει και την υπερβολική επιβάρυνση της Κεντρικής Ευρώπης.
«Η Ευρώπη δεν είναι προετοιμασμένη σε περίπτωση νέας αύξησης του αριθμού των μεταναστών…Δεν περιμένω συνολική συμφωνία για την μετανάστευση στην σύνοδο, αλλά σημαντικά πρώτα βήματα. Συμφωνίες για την μετανάστευση όπως αυτή με την Τουρκία είναι εφικτές και αλλού», δ΄΄ηλωσε προσερχομενος στη Σύνοδο ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.
«H Πολωνία θέλει να δοθούν κίνητρα στους ανθρώπους να μείνουν στις χώρες καταγωγής τους, αντί να μεταναστεύουν. Η Πολωνία απορρίπτει την ιδέα των υποχρεωτικών ποσοστώσεων. Η Πολωνία θα ασκήσει πιέσεις για αυστηρότερους ελέγχους των εξωτερικών συνόρων, για να δοθεί βοήθεια στις τρίτες χώρες να κρατήσουν τους μετανάστες», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι, αό την πλευρά του.
Με βέτο απειλεί η Ιταλία

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας απείλησε να κάνει χρήση του βέτο του στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό , εάν η Ιταλία δεν λάβει ικανοποίηση στα αιτήματά της.

«Περιμένουμε πράξεις. Αυτή η σύνοδος κορυφής θα είναι μία επιλογή και είμαι διατεθειμένος να υποστώ όλες τις συνέπειες. (Ενα βέτο) είναι μία πιθανότητα που δεν θέλω να φαντασθώ, αλλά εάν πρέπει να φθάσουμε εκεί, από την πλευρά μου, δεν θα έχουμε κοινό κείμενο συμπερασμάτων», δήλωσε προσερχόμενος στην σύνοδο ο νέος πρωθυπουργός της λαϊκιστικής ακροδεξιάς κυβέρνησης της Ιταλίας.

«Η σύνοδος των συνόδων»

«Αυτή η σύνοδος των συνόδων», σύμφωνα με την έκφραση ευρωπαίου αξιωματούχου που αναφέρεται στην βαριά της ατζέντα, θα επισφραγίσει δύο εβδομάδες υψηλής έντασης με επίκεντρο τα πλοία που μεταφέρουν διασωθέντες στην Μεσόγειο πρόσφυγες και μετανάστες, στα οποία έχει κλείσει τα ιταλικά λιμάνια ο λαϊκιστής, ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας.

Θα χαρακτηρισθεί επίσης από την ευάλωτη θέση στην οποία έχει περιέλθει η Αγγελα Μέρκελ το πολιτικό κύρος της οποίας πλήττεται από το μεταναστευτικό ζήτημα: ο υπουργός των Εσωτερικών της και εκπρόσωπος της δεξιάς πτέρυγας του κυβερνητικού συνασπισμού απειλεί με επαναπροωθήσεις από τα γερμανικά σύνορα των προσφύγων που έχουν καταγραφεί σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Η συζήτηση για τις μεταναστευτικές ροές οξύνεται όλο και περισσότερο», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, φοβούμενος ότι η απουσία ευρωπαϊκής λύσης θα τροφοδοτήσει με περισσότερα επιχειρήματα λαϊκιστικά κινήματα «με προφανείς τάσεις αυταρχισμού».

Η ανάγκη για ενότητα της ΕΕ είναι όλο και περισσότερο επείγουσα στην συγκυρία των αυξημένων εντάσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες του Ντόναλντ Τραμπ, οι διαφορές με τον οποίο ξεπερνούν το πλαίσιο των εμπορικών συναλλαγών και των δασμών», προειδοποίησε ο Ντόναλντ Τουσκ.

«Το διακύβευμα είναι πολύ υψηλό. Και ο χρόνος πιέζει» προειδοποιεί στην επιστολή – πρόσκληση προς τους ηγέτες των 28, όπου υπενθυμίζει ωστόσο ότι οι αφίξεις στις ευρωπαϊκές ακτές έχουν μειωθεί κατά θεαματικό τρόπο σε σχέση με την κορύφωση της προσφυγικής κρίσης το φθινόπωρο 2015.

Οι σημερινές συνομιλίες μεταξύ των 27 χωρίς την βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι θα φέρει στο προσκήνιο και τις διαιρέσεις που παραμένουν ως προς το μέλλον της ευρωζώνης και την θέσπιση κοινού προϋπολογισμού. Η ιδέα, που ανήκει στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, συναντά μεγάλη αντίσταση.

Στο πλαίσιο αυτό, η συζήτηση για το Brexit, με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση να απέχει μόλις εννέα μήνες, θα περάσει μοιραία σε δεύτερο πλάνο.

«Μοιραίο πλήγμα» για την ΕΕ

Θα είναι μία «σύνοδος κορυφής αποφασιστικής σημασίας», προειδοποίησε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, σε χθεσινή του άρθρο στην εφημερίδα The Guardian. «Διότι η απουσία συμφωνίας για την διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης θα μπορούσε να καταφέρει το μοιραίο πλήγμα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα», επέμεινε απευθύνοντας έκκληση για μεταρρύθμιση του καθεστώτος του ασύλου στην ευρωπαϊκή Ένωση.

Η σύνοδος των Βρυξελλών επρόκειτο αρχικά να επιτρέψει την απεμπλοκή του θέματος της μεταρρύθμισης του καθεστώτος ασύλου που εκκρεμεί εδώ και δύο χρόνια. Αλλά ο στόχος αυτός εγκαταλείφθηκε, καθώς οι διαφωνίες ήσαν εξαιρετικά ισχυρές για την μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου που αναθέτει στην χώρα πρώτης εισόδου στο έδαφος της Ενωσης την ευθύνη για την διαχείριση των αιτήσεων για άσυλο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την άρση της ισχύος της ρύθμισης αυτής σε περιόδους κρίσης, με την εισαγωγή της κατανομής των προσφύγων στις χώρες της Ενωσης, «όμως, χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, με την υποστήριξη της Αυστρίας, ανθίστανται περνώντας σε μετωπική επίθεση, ενώ η Ιταλία απαιτεί αντίθετα ένα μόνιμο σύστημα κατανομής προσφύγων.

Απέναντι στο αδιέξοδο, ο Ντόναλντ Τουσκ θα προτείνει σήμερα τους ηγέτες των χωρών της ΕΕ να επικεντρωθούν σε έναν στόχο που δημιουργεί συναίνεση: την συνέχιση της καταπολέμησης των αφίξεων παράτυπων μεταναστών.

Θα θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων μία νέα πρόταση, για την δημιουργία «κέντρων αποβίβασης εκτός της Ευρώπης» για τους πρόσφυγες και μετανάστες που διασώζονται στην θάλασσα, ένα σχήμα που θα βάλει τέλος «στο οικονομικό μοντέλο των διακινητών», σύμφωνα με το σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος της συνόδου.

Η αποβίβαση των μεταναστών εκτός του εδάφους της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα απάλλασσε τις χώρες της Ενωσης από το διπλωματικό μπρα ντε φερ για την υποδοχή των πλοίων που μεταφέρουν διασωθέντες.

Το σχέδιο επί του οποίου θα κληθούν να συμφωνήσουν σήμερα οι ευρωπαίοι ηγέτες θα καλεί επίσης τα κράτη μέλη να λάβουν μέτρα κατά των «δευτερογενών ροών», που βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών συζητήσεων στην Γερμανία. Στο σχήμα αυτό περιλαμβάνονται οι διμερείς συμφωνίες όπως είναι η επιδίωξη της Αγγελα Μέρκελ, που τελεί υπό την ασφυκτική πίεση των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών.

Αύριο, η γερμανίδα καγκελάριος θα υπερασπισθεί μαζί με τον Εμανουέλ Μακρόν τον κοινό τους οδικό χάρτη για την μεταρρύθμιση της ευρωζώνης.

Ομως, η πρόταση για την θέσπιση του κοινού προϋπολογισμού, ήδη αμβλυμένη σε σχέση με τις αρχικές φιλοδοξίες της Γαλλίας, συναντά ισχυρή αντίσταση από τα κράτη μέλη, με επικεφαλής την Ολλανδία, και δεν αναμένεται να αναφέρεται στο κείμενο των συμπερασμάτων της ευρωπαϊκή συνόδου.