ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

26/6/18: Απόηχοι

Τα πρωτοσέλιδα της Τρίτης έχουν λίγο απ” όλα: διάφορα (θετικά και λιγότερο θετικά) στον απόηχο της συμφωνίας για το χρέος, προσφυγικό, αντιδράσεις για τη συμφωνία των Πρεσπών, εκλογές στην Τουρκία είναι μερικά από αυτά.

Η Καθημερινή διαλέγει κάτι σχετικά πρωτότυπο, παίζοντας το χαρτί της της «σοβαρής» εφημερίδας του αστικού εκσυγχρονισμού, κάνοντας όμως γαργάρα κανονικά τη διαφθορά των κυβερνήσεων και του κόμματος που υποστήριζε και υποστηρίζει. Γράφει λοιπόν για «Κόκκινη κάρτα από θεσμούς για γενικούς γραμματείς«, μια και επαναπροκηρύσσονται 22 από τις 69 θέσεις ΓΓ λόγω «ανομοιογένειας» στα ζητούμενα προσόντα.

Τα Νέα παίζουν ως πρώτο ένα θέμα που προβάλλεται από σύσσωμο τον αντιπολιτευόμενο τύπο και αφορά έρευνα του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών «Μάρκος Δραγούμης» (ΚΕΦίΜ), σύμφωνα με την οποία οι Έλληνες είναι… «Σκλάβοι της Εφορίας«, μια και χρειάζεται να δουλεύουν 198 μέρες το χρόνο για να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος. Κάπως έτσι παράγονται τα υπερπλεονάσματα

Το Έθνος γράφει για «15.000 νέες θέσεις εργασίας», οκέι, πρέπει να το αγοράσετε για να δείτε τι και πώς, δεν βγαίνουν αυτά στο ίντερνετ, ενώ η Εφημερίδα των Συντακτών προβάλλει άλλο ένα από τα θέματα της ημέρας, τον έλεγχο βιωσιμότητας του χρέους που κάνει το ΔΝΤ μετά τη συμφωνία με έλεγχο όλων των οικονομικών στοιχείων: «Χρέος: στο μικροσκόπιο του ΔΝΤ» είναι ο τίτλος.

Η Αυγή απ” την άλλη στηλιτεύει τη στάση της ηγεσίας της ΝΔ για το προσφυγικό («Χέρι – χέρι με την Ακροδεξιά και στην Ευρώπη» είναι ο τίτλος, εδώ το editorial), αλλά ο Ριζοσπάστης ασκεί κριτική συνολικά στην ΕΕ και στην κυβέρνηση για το ίδιο θέμα με αφορμή τη μίνι Σύνοδο Κορυφής των προηγούμενων ημερών («Στήριγμα της απάνθρωπης πολιτικής της ΕΕ στο Προσφυγικό!«). Να σημειωθεί εδώ πως οι επιδιώξεις της Γερμανίας είναι το θέμα (που είναι και ενδοκυβερνητικό για τη Μέρκελ) να γίνει διαχείρισιμο με διμερείς και τριμερείς συμφωνίες και όχι σε επίπεδο ΕΕ, και αυτό μπορεί να μην είναι καλό για την Ελλάδα.

Συνεχίζουμε, ο Ελεύθερος Τύπος συνεχίζει το ακροδεξιό βιολί για το «μακεδονικό» με «Προσφυγή στο ΣτΕ για τη συμφωνία των Πρεσπών!«, ο Φιλελεύθερος επίσης προβάλλει τις χθεσινές δηλώσεις Μητσοτάκη για το θέμα («Δεν ψηφίζω ακόμη κι αν δραπετεύσουν», δείτε σχετικά εδώ), ενώ η Δημοκρατία ασχολείται με μια άλλη απόφαση του ΣτΕ που αναμένεται μέχρι τις 13/7 και θα βάλει σε κίνδυνο τον ΕΦΚΑ και το ασφαλιστικό σύστημα («Κίνδυνος για την καταβολή των συντάξεων»).

Τέλος, με αφορμή την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την S&P, η Ναυτεμπορική έχει κύριο θέμα «Οι όροι βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».