7 Ιουνίου 2018 | Κάθε μέρα |

Να ετοιμαστούμε για το νέο τοπίο της αυτοδιοίκησης στη Λέσβο

Η συζήτηση για την «επόμενη μέρα» στην τοπική αυτοδιοίκηση έχει ήδη ξεκινήσει. Ομως αυτή δεν πρέπει να γίνει με τους όρους του παρελθόντος. Η «ονοματολογία» που ήδη έχει αρχίσει έρχεται από το παρελθόν και είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, από ότι οι προηγούμενες.

Η απλή αναλογική θα απελευθερώσει σοβαρές τοπικές δυνάμεις, που μέχρι σήμερα,προκειμένου να εκφραστούν, ήταν υποχρεωμένες να «κρύβονται» μέσα σε μεγάλους πολυσυλλεκτικούς και άχρωμους συνδυασμούς.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: Η απλή αναλογική «θα φέρει μεγάλες ανατροπές σε όλο το σύστημα διακυβέρνησης» των δήμων. Η βασική ανατροπή θα είναι ότι θα σπάσει έναν από τους βασικούς τρόπους αναπαραγωγής των τοπικών συστημάτων εξουσίας. Που ανάμεσα στα άλλα, είχε σαν αποτέλεσμα «συμφωνίες κάτω από το τραπέζι», τοπική διαπλοκή, ακόμα και εκβιασμούς.

Επιπλέον:

Τα χωριά θα αποκτήσουν πάλι οντότητα, η διοίκησή τους θα περάσει πάλι στους κατοίκους τους.

Πεισσότεροι πόροι θα τεθούν στην διάθεση των δήμων που θα προκύψουν. Οι δήμοι, με άμεση πρόσβαση πλέον στο ΠΔΕ, θα μπορούν να σχεδιάζουν και να υλοποιούν τα έργα τους, με πόρους που οι ίδιοι, άμεσα, χωρίς τη διαμεσολάβιση της περιφέρειας θα μπορούν να διεκδικούν. Οι κοινότητες θα έχουν τον δικό τους προυπολογισμό

Η διαφορετική, αυτοδιοικητική, χωροταξία της Λέσβου, η γρήγορη λειτουργία «των μηχανών» των νέων δήμων που θα προκύψουν θα είναι μια επιπλέον πρόκληση για την τοπική μας δημοκρατία.

Με αυτό το δεδομένο είναι σαφές ότι αλλάζει και ο τρόπος με τον οποίο θα διεξαχθεί και ο προεκλογικός αγώνας  και ο τρόπος και οι λογικές συγκρότησης των ψηφοδελτίων.  Αυτός θα γίνει, υποχρεωτικά, περισσότερο στην βάση των προγραμμάτων και των δυνατοτήτων προγραμματικών συγκλίσεων, μεταξύ των διαφόρων παρατάξεων που μπορούν να προκύψουν μετά τις εκλογές και λιγότερο γύρω από το πρόσωπο του δημάρχου ή του περιφερειάρχη.

Η συζήτηση για την «επόμενη μέρα» στην τοπική αυτοδιοίκηση έχει ήδη ξεκινήσει. Ομως αυτή δεν πρέπει να γίνει με τους όρους του παρελθόντος. Η «ονοματολογία» που ήδη έχει αρχίσει έρχεται από το παρελθόν και είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Σε κάθε χωριό, στα κεφαλοχώρια, αλλά και στην πόλη, οι ζωντανές τοπικές δυνάμεις που ενδιαφέρονται πραγματικά για το μέλλον του τόπου τους και το μέλλον του νησιού θα πρέπει να θέσουν την δική τους ατζέντα.  Στην βάση των πραγματικών προβλημάτων του κάθε τόπου και συνολικά του νησιού.

Να προετοιμαστούν και να διεκδικήσουν, από σήμερα, τη δίκη τους  ηγεμονική θέση στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται.

Για να μην έχουμε και άλλες χαμένες ευκαιρίες!

Print Friendly, PDF & EmailTags: