4 Ιουνίου 2018 | Πολιτική |

Δ. Τζανακόπουλος: Η κυβέρνηση περιμένει από τον κ. Ζάεφ να κάνει το αποφασιστικό βήμα (βίντεο)

«Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει από τον κ. Ζάεφ να κάνει το αποφασιστικό βήμα για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, η μπάλα βρίσκεται στο δικό τους τερέν», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, για τη διαπραγμάτευση σχετικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «KONTRA Channel».

«Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει από τον κ. Ζάεφ να κάνει το αποφασιστικό βήμα για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, η μπάλα βρίσκεται στο δικό τους τερέν», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, για τη διαπραγμάτευση σχετικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «KONTRA Channel».

«Την προηγούμενη Κυριακή στις Βρυξέλλες υπήρξε μία επιτυχημένη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στην οποία κατέληξαν στο γενικό περίγραμμα της συμφωνίας. Αυτή τη στιγμή η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια των δύο πρωθυπουργών, ωστόσο αυτό που αναμένουμε είναι από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας της ΠΓΔΜ να κάνει το αποφασιστικό βήμα, έτσι ώστε να προχωρήσουμε τελικά σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, την οποία από ότι φαίνεται και οι δύο χώρες επιδιώκουν», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και συνέχισε: «Ωστόσο ο κ. Ζάεφ πρέπει να ολοκληρώσει τις αναγκαίες πολιτικές ενέργειες και στο εσωτερικό της χώρας του και αυτό είναι εκείνο που αναμένουμε».

Δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα μέχρι να συμφωνηθούν όλα

Σε ερώτηση αν έχουν συμφωνηθεί όλα και μένουν οι τελικές υπογραφές ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε: «Δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα μέχρι να συμφωνηθούν όλα. Αυτή τη στιγμή αναμένουμε από την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ να κάνει το αποφασιστικό βήμα και να αποδεχθεί τη συμφωνία. Φυσικά, κατά τη διάρκεια των τεχνικών διαπραγματεύσεων όλα όσα συμφωνούνται αποτυπώνονται και γραπτώς. Αυτό που αναμένουμε είναι η επικοινωνία μεταξύ των δύο πρωθυπουργών, η οποία αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προεξοφληθεί ως προς τον χρόνο τον οποίο θα γίνει».

Σχετικά με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ο κ.Τζανακόπουλος επισήμανε: «Ο κ. Κοτζιάς βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό. Ο υπουργός Εξωτερικών έχει κάνει μια εξαιρετικά δύσκολη και επίπονη δουλειά για περισσότερους από 4 μήνες και την προηγούμενη Κυριακή κατάφερε και κατέληξαν με τον υπουργό των Εξωτερικών της ΠΓΔΜ σε μια τεχνική επί της αρχής συμφωνία. Από εκεί και πέρα το ζήτημα των πολιτικών αποφάσεων αφορά τους πρωθυπουργούς. Ορθώς ο κ. Κοτζιάς είπε πως σε ότι αφορά τις συζητήσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών οι δύο έχουν καταλήξει και έχουν ολοκληρώσει το έργο το οποίο έπρεπε να κάνουν».

Σε ερώτηση για τη στάση της αντιπολίτευσης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως εφόσον υπάρξει συμφωνία θα δυσκολευτούν πάρα πολύ και η Νέα Δημοκρατία και οποιοσδήποτε άλλος από την πλευρά της αντιπολίτευσης να βρουν έναν λόγο για να μην την ψηφίσουν.

«Θα πρόκειται για μία συμφωνία η οποία θα διασφαλίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα της χώρας, θα διασφαλίζει την ολοκλήρωση της μετάβασης σε μια νέα ονομασία για τη γειτονική χώρα και αυτό γίνεται με πολύ συγκεκριμένους τεχνικούς και δεσμευτικούς όρους «, υπογράμμισε.

Να τοποθετηθούν ξεκάθαρα η Ν.Δ και ο κ. Μητσοτάκης

Στις κατηγορίες της ΝΔ ότι η κυβέρνηση πάει να «δώσει» το όνομα για να «πάρει» χρέος, απάντησε ως εξής: «Σε καμία περίπτωση δεν σχετίζονται οι δύο ξεχωριστές διαπραγματεύσεις. Μου κάνει πραγματικά εντύπωση το γεγονός ότι η ΝΔ χρησιμοποιεί αυτού του τύπου την αντιπολιτευτική ρητορική, τη στιγμή που θα έπρεπε να τοποθετείται με πολύ μεγαλύτερη υπευθυνότητα και στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, αλλά και στο ζήτημα του ονοματολογικού».

Για τον πρόεδρο της ΝΔ είπε ότι προσπαθεί να ξεφύγει από το δικό του πολιτικό αδιέξοδο λέγοντας: «Ο κ. Μητσοτάκης επί περίπου πέντε μήνες τώρα έχει αλλάξει τρεις ή τέσσερις φορές θέσεις. Καλούμε τη ΝΔ να τοποθετηθεί, επιτέλους, επί της αρχής στο ζήτημα και να μην προσπαθεί να βρίσκει τρόπους ώστε να διαφεύγει της πολιτικής τοποθέτησης».

Από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης έχουμε πει από την αρχή με όλη τη δυνατή σαφήνεια ότι εμείς λειτουργούμε στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης στη βάση μιας εθνικής γραμμής, όπως αυτή διαμορφώθηκε από το 2008, και αυτό θα ολοκληρώσουμε για να μπορέσουμε επιτέλους να απαλλάξουμε τη χώρα μας από το βάρος ενός ανοιχτού διπλωματικού θέματος, το οποίο ταλαιπωρεί την Ελλάδα και τη ΠΓΔΜ».

Κανείς δεν βάζει ζήτημα προληπτικής γραμμής, ούτε παράτασης του Προγράμματος

«Ούτε από τον επικεφαλής του Eurogroup, ούτε από κανέναν άλλον πολιτικό θεσμό, ούτε πολύ περισσότερο από κανένα άλλο κράτος μέλος δεν μπαίνει το ζήτημα ούτε της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, ούτε φυσικά της παράτασης του ελληνικού προγράμματος», δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Όπως είπε, στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου θα πρέπει να καταλήξουμε σε μία συμφωνία για το ελληνικό χρέος, η οποία θα έχει πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η απόφαση που θα ληφθεί στις 21 Ιουνίου δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο στον οποιονδήποτε να αμφισβητήσει την αξιοπιστία της εξόδου της χώρας στις αγορές χρήματος από τον Αύγουστο και μετά.

Σε ερώτηση για το τι πράξει το ΔΝΤ σε σχέση με το ελληνικό Πρόγραμμα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε πως «το ζήτημα της συμμετοχής ή μη του ΔΝΤ στο Πρόγραμμα δεν θα επηρεάσει κατά κανέναν τρόπο την αξιοπιστία της εξόδου της χώρας «.

Διαμορφώνεται δημοσιονομικός χώρος για μέτρα ελάφρυνσης

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι «διαμορφώνεται ένας δημοσιονομικός χώρος που θα μας δώσει τη δυνατότητα να πάρουμε περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης των στρωμάτων που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά την περίοδο της κρίσης».

«Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να διασφαλίσει την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα και από εκεί και πέρα στη βάση και της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης να πάρει τα κατάλληλα μέτρα που θα ελαφρύνουν την κοινωνική πλειοψηφία», είπε.

Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης η αύξηση του κατώτατου μισθού

Σε ερώτηση πότε θα προχωρήσει στην αύξηση του κατώτατου μισθού, απάντησε: «Είναι δεδομένο από το ολιστικό πρόγραμμα της αναπτυξιακής στρατηγικής το οποίο έχουμε καταθέσει και έχουμε συμφωνήσει με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι μια από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του Προγράμματος είναι και η αύξηση του κατώτατου μισθού».

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Για το ζήτημα των βουλευτικών εκλογών δήλωσε πως αυτές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και σημείωσε: «Η πολιτική στρατηγική του πρωθυπουργού είναι η συγκεκριμένη κυβέρνηση να ολοκληρώσει την τετραετία, διότι τότε θα μας δοθεί η δυνατότητα να συγκρίνουμε δύο περιόδους: Την περίοδο 2010-2014 και την περίοδο 2015-2019. Και επιτρέψτε μου να κάνω την εκτίμηση ότι η κρίση του ελληνικού λαού θα είναι συντριπτικά υπέρ της δεύτερης περιόδου».

Τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης του κ. Τζανακόπουλου:

 Στη συνάντηση των δυο ΥΠΕΞ την προηγούμενη Κυριακή στις Βρυξέλλες, καταλήχθηκε το γενικό περίγραμμα μιας συμφωνίας με την πΓΔΜ και αυτή τη στιγμή η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια των ΠΘ.
• Αυτό που περιμένουμε από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας της πΓΔΜ είναι να κάνει το αποφασιστικό βήμα ώστε να προχωρήσουμε τελικά σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση που φαίνεται πως και οι δύο χώρες επιθυμούν.
• Ο κος Ζάεφ θα πρέπει να ολοκληρώσει τις αναγκαίες πολιτικές ενέργειες στο εσωτερικό της χώρας του και αυτό είναι που αναμένουμε. Δεν μπορώ να προεξοφλήσω τον χρόνο επικοινωνίας των δυο Πρωθυπουργών.
• Εμείς δεν πιεζόμαστε ούτε από το χρόνο ούτε από οτιδήποτε άλλο. Η μπάλα βρίσκεται στο τερέν των γειτόνων μας και εμείς δεν έχουμε παρά να αναμένουμε.
• Εφόσον υπάρξει συμφωνία θα δυσκολευτεί πολύ κάποιος από την αντιπολίτευση να βρει έναν λόγο για να μην την ψηφίσει γιατί θα είναι τέτοια που θα διασφαλίζει με τον αυστηρότερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα της χώρας. Πιστεύω ότι θα έχουμε ευρεία κοινοβουλευτική συναίνεση.
• Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό και έχει καταβάλει επίπονες προσπάθειες τους τελευταίους μήνες.
• Μου κάνει εντύπωση που η ΝΔ συσχετίζει τη διαπραγμάτευση για το χρέος με αυτήν για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ οι οποίες είναι ξεχωριστές. Αντί να μας πει την καθαρή της θέση και για τα δύο αυτά ζητήματα.
• Φαίνεται πως η ΝΔ προσπαθεί με ρητορικά τεχνάσματα να βγει από το δικό της πολιτικό αδιέξοδο δηλαδή ότι μέσα σε λίγους μήνες έχει αλλάξει 3-4 φορές θέση. Θα πρέπει όμως να μας πει την επί της αρχής της θέση.
• Έχουμε πει από την αρχή και με κάθε σαφήνεια ότι λειτουργούμε στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης και στη βάση μιας εθνικής γραμμής όπως αυτή διαμορφώθηκε από το 2008 και αυτό θα ολοκληρώσουμε ώστε να απαλλαγούμε από το βάρος ενός ανοιχτού διπλωματικού θέματος από το 1990 περίπου.
• Τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι αν και κατά πόσον η πολιτική ηγεσία της πΓΔΜ θα κάνει το αποφασιστικό βήμα ώστε να καταλήξουμε στις διαπραγματεύσεις και να φτάσουμε σε μια κοινά αποδεκτή λύση.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

• Είναι απολύτως διαφωτιστική η δήλωση του κ. Σεντένο ότι η συμφωνία για το ελληνικό χρέος θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να προχωρήσει μετά τις 20/8 στις αναγκαίες διαδικασίες για να ανακτήσει την αυτοδύναμη πρόσβασή της στις αγορές χρήματος. Από κανέναν δε μπαίνει το θέμα της πιστοληπτικής γραμμής.
• Είμαι απολύτως αισιόδοξος ότι η απόφαση που θα παρθεί στις 21/6 δε θα αφήνει κανένα περιθώριο στον οποιονδήποτε να αμφισβητήσει την αξιοπιστία της εξόδου της χώρας στις αγορές χρήματος από τον Αύγουστο και μετά.
• Έχουμε επιτύχει να ανακτήσουμε την αξιοπιστία της χώρας και να καταλήγουμε σε συμφωνίες που θα μας οδηγήσουν στην οριστική έξοδο από το Πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.
• Το ζήτημα της συμμετοχής ή μη του ΔΝΤ δε θα επηρεάσει κατά κανένα τρόπο την αξιοπιστία της εξόδου της χώρας. Αυτή τη στιγμή συζητούνται μια σειρά από λύσεις για αυτό το θέμα.
• Για το 2019 φαίνεται να διαμορφώνεται ένας δημοσιονομικός χώρος που θα μας δώσει τη δυνατότητα να πάρουμε περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης των στρωμάτων που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημία στην περίοδο της κρίσης.
• Η καθαρή έξοδος δεν σχετίζεται με τη δημοσιονομική πορεία της χώρας για το 2019-2020 και μετά αλλά με το ότι δεν θα υπάρχει ένα νέο πρόγραμμα με νέα μέτρα ούτε και παράταση του προγράμματος.
• Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να διασφαλίσει την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα και από εκεί και πέρα στη βάση και της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης να πάρει τα κατάλληλα μέτρα που θα ελαφρύνουν την κοινωνική πλειοψηφία.
• Είναι δεδομένο από το ολιστικό σχέδιο της αναπτυξιακής μας στρατηγικής που είναι συμφωνημένο και με τους θεσμούς ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι βασική προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης και ως κεντρικό αναπτυξιακό εργαλείο.
• Μετά τον Αύγουστο του 2018 η οικονομία φαίνεται ότι θα αρχίσει να ανακάμπτει με ακόμα δυναμικότερους ρυθμούς από ότι έως τώρα. Η ολοκλήρωση της 4ετίας θα είναι και σημάδι ότι η πολιτική σταθερότητα έχει πλέον αποκατασταθεί στη χώρας μας πράγμα εξαιρετικά σημαντικό και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email