24 Μαΐου 2018 | Κάθε μέρα |

Κριτήριο της αλήθειας η πράξη

Από την επόμενη κιόλας ημέρα της λήξης του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση των νησιών μας, ξεκίνησε η προσπάθεια αμφισβήτησης του – Αν «το κριτήριο της αλήθειας είναι η πράξη», τότε η αλήθεια είναι ότι αυτή η κυβέρνηση έχει στηρίξει έμπρακτα το νησί μας, όσο καμιά άλλη κυβέρνηση τις τελευταίες δεκαετίες. Μια αλήθεια που κανείς δεν μπορεί να παρακάμψει εύκολα!

Από την επόμενη κιόλας ημέρα της λήξης του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση των νησιών μας, ξεκίνησε η προσπάθεια αμφισβήτησης του. (δες εδώ: Τι κέρδισε η Λέσβος από το Περιφερειακό Συνέδριο). Το «μότο» είναι το συνηθισμένο: «Λόγια και υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα». Είναι όμως έτσι; Ας σταθούμε λίγο πάνω σε αυτό.

Αν κριτήριο της αλήθειας και άρα και των προθέσεων της κυβέρνησης είναι η μέχρι τώρα πράξεις της, όσον αφορά τα νησιά μας και ειδικότερα το νησί μας, ας δούμε μερικά δεδομένα, που για τους πολλούς είναι άγνωστα.

Πάνω από τρεις φορές έχει αυξηθεί το Περιφερειακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Μέχρι και που ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, το σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) που αφορά την Περιφέρεια Β. Αιγαίου, ήταν της τάξης του 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως.

Την τελευταία τριετία χρηματοδοτήθηκε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συνολικά με 35 εκατ. ευρώ από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ το 2014 είχε χρηματοδοτηθεί με μόλις 3 εκατ. ευρώ.

Από την πρώτη κιόλας χρονιά (2015) αυτό υπερτριπλασιάστηκε, στα 6,5 – 7 εκατ. ευρώ ετησίως!. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στην Περιφέρεια, να εμφανίσει…ξαφνικά, πριν από λίγους μήνες, ένα «μαξιλάρι» πάνω από 22 εκατ. ευρώ, για «έργα που θα κάνει το αμέσως επόμενο διάστημα» στα νησιά!

Αμεσες αποζημιώσεις για τις φυσικές καταστροφές

Για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες της 11η και 13ης Ιανουαρίου,  χρηματοδοτείται η περιφέρεια με 4 εκατ. ευρώ . Ανάλογη παρέμβαση υπήρξε και για τις περυσινές πλημμύρες.

Ενισχύσεις για την προβολή και προώθηση του τουρισμού

Τον Φλεβάρη του 2017 εντάχθηκε στο  ΠΔΕ, το έργο, «Διαφήμιση – Προβολή Τουριστικών Προγραμμάτων», συνολικού προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ. Βασικός στόχος του ήταν η ενίσχυση και της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, που τα νησιά της επηρεάστηκαν από τις προσφυγικές ροές

Λιμάνι στο Σίγρι

Ενα από τα πρώτα έργα που ξεκίνησε η κυβέρνηση στο νησί μας, είναι αυτό του νέου λιμανιού στο Σίγρι.

Η σύμβαση υπεγράφη την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα νέα λιμενικά έργα στην νησιωτική Ελλάδα συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ. Το έργο υλοποιείται με γρήγορους ρυθμούς

25 εκατ ευρώ για το Ν. Λέσβου από το ειδικό αναπτυξιακό

24 συνολικά έργα , το σύνολο των προτάσεων που είχαν υποβληθεί εντάσσονται  στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τα νησιά Βορείου Αιγαίου.

Για τη Λέσβο εντάσσονται 15 έργα προϋπολογισμού 17 εκατομμυρίων ευρώ, 6 έργα για τη Λήμνο 7,1 εκ. ευρώ και τρία έργα για τον Άγιο Ευστράτιο 650.000 ευρώ.

Τα παραπάνω είναι μόνο μερικές από τις θετικές παρεμβάσεις που μέχρι τώρα, έχει κάνει η κυβέρνηση για το νησί μας.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε και άλλες, όπως π.χ. την στήριξη που έχουν λάβει οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του νησιού, την άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού στην περίπτωση των σεισμών και τα γενναία κίνητρα για την ανοικοδόμηση των σπιτιών που καταστράφηκαν, τις παρεμβάσεις στο νοσοκομείο, το κολυμβητήριο κλπ.

Αν «το κριτήριο της αλήθειας είναι η πράξη», τότε η αλήθεια είναι ότι αυτή η κυβέρνηση έχει στηρίξει έμπρακτα το νησί μας, όσο καμιά άλλη κυβέρνηση τις τελευταίες δεκαετίες. Μια αλήθεια που κανείς δεν μπορεί να παρακάμψει εύκολα!

 

Print Friendly, PDF & EmailTags: