17 Μαΐου 2018 | Editorial |

Βλέπουν μεγάλη τη σκιά τους και νομίζουν ότι η «παρένθεση θα κλείσει…»

Ποντάρουν στην σκιά τους, όπως έκαναν με το δημοψήφισμα. Θα χάσουν πάλι, όπως έχασαν τις προηγούμενες φορές. Θα προσγειωθούν απότομα στην πραγματικότητα.

Υπάρχουν μερικοί εδώ στη Λέσβο που έχουν πάθει το εξής: Οντας μαθημένοι, όλα τα προηγούμενα χρόνια να είναι «στα μέσα και στα έξω» και να είναι αυτοί οι «παράγοντες του τόπου», αυτοί που «έλυναν και έδεναν», βρέθηκαν, μετά τις εκλογές και του Σεπτέμβρη του 2015, χωρίς …περιεχόμενο.

Αυτοί λοιπόν, γνωστοί και μη εξαιρετέοι, έκαναν υπομονή.Πίστεψαν στο αφήγημα της «παρένθεσης», περίμεναν ένα χρόνο, περίμενα δυο χρόνια… τίποτα. Η «παρένθεση» δεν έκλεισε, αυτοί που ήταν στα «μέσα και στα έξω», μένουν στην …απέξω.

Βεβαίως, για να μην τους αδικούμε, ψήγματα της παλιάς τους εξουσίας, εξακολουθούν να έχουν. Τις δουλειές τους εξακολουθούν να τις κάνουν. Τα «τοπικά δίκτυα» τους, εξακολουθούν να βασιλεύουν, τα βασικά …»νήματα» στο νησί, τα έχουν ακόμα στα χέρια τους.

Με αυτά κάνουν τη δουλειά τους, αλλά όπως και να το δεις, άλλο να είσαι ο …πρώτος στο χωριό και άλλο να έχεις και τις άκρες σου στην πόλη. Αυτή είναι μια «μισή εξουσία» που είναι σαν να μην την έχεις καθόλου. Είδαν και απόειδαν και είπαν «δεν πάει άλλο».… Μέτρησαν και τη σκιά τους το απόγευμα, είδαν ότι είναι μεγάλη και νομίζουν ότι η ώρα να ξαναπάρουν πίσω «τα χαμένα», πλησιάζει.

Είναι τόσο μεγάλη η αλαζονεία τους και ο καημός τους να ξαναπάρουν πίσω την εξουσία που τόσο «άγαρμπα» τους πήραν μέσα από τα χέρια οι «άπλυτοι», οι «μπολσεβίκοι» που ούτε καν τους περνάει από το μυαλό η πιθανότητα ότι μπορεί να κάνουν λάθος στην εκτίμησή τους.

Νομίζουν ότι η μεγάλη σκιά που βλέπουν, είναι η πραγματικότητα. Αλλά είναι τόσο έξω από την κοινωνία, όντας πάντα «οι κεφαλές της», που δεν αντιλαμβάνονται ότι, τώρα πια, κανείς δεν τους έχει ανάγκη. Δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτό που νομίζουν ότι «έρχεται», ότι «τελικά θα κλείσει η παρένθεση» δεν είναι τίποτα άλλο, παρά μια οπτασία.

Ποντάρουν στην σκιά τους, όπως έκαναν με το δημοψήφισμα. Θα χάσουν πάλι, όπως έχασαν τις προηγούμενες φορές. Θα προσγειωθούν απότομα στην πραγματικότητα.

Print Friendly, PDF & Email/ Γραφές

Ο λοστός του Αίλληνα