2 Απριλίου 2018 | Της μέρας τα καμώματα... |

Ο δήμος Χίου προχωρά στο πρόγραμμα επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος. Ο δήμος Λέσβου… κοιμάται;

Ο Δήμος Χίου, με πρόσφατη ανακοίνωσή του, ανακοινώνει ότι συγκρότησε την τριμελή επιτροπή, η οποία θα εξετάζει αιτήματα δημοτών για οικονομική ενίσχυση τους προκειμένου να επιτύχουν επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος που πιθανόν θα έχει διακοπεί από τη ΔΕΗ. Η πρώτη, μάλιστα, εξέταση αιτημάτων θα γίνει την Μεγάλη Εβδομάδα.

Οπως είναι γνωστό, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, προβλέπεται η επιδότηση από 30 – 100 % του κόστους επανασύνδεσης καταναλωτών με χαμηλά εισοδήματα με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Υπήρξε μάλιστα και σχετική νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή.

Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα κρίνονται από Επιτροπές που θα συσταθούν στους Δήμους ενώ το υπόλοιπο της οφειλής που δεν θα καλύπτεται από το Δημόσιο θα ρυθμίζεται σε άτοκες δόσεις.

Τα κριτήρια

Αναλυτικά, το πλαίσιο για το ειδικό βοήθημα επανασύνδεσης με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας έχει ως εξής:

Για οφειλές έως 6.000 ευρώ θα καλύπτεται το πλήρες ποσό, για οφειλές 6.001-9.000 ευρώ το 75%, για οφειλές 9.0001-12.000 ευρώ το 50% και για οφειλές άνω των 12.000 ευρώ το 30%.

Ο ΔΕΔΔΗΕ (ο οποίος έχει οριστεί διαχειριστής του ειδικού λογαριασμού 10 εκατ. ευρώ που συστάθηκε για τον σκοπό αυτό) θα καταβάλλει το ειδικό βοήθημα απευθείας στον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας όπου εκκρεμούν οι οφειλές. Στη συνέχεια θα υλοποιεί την επανασύνδεση, χωρίς να χρεώνει τα σχετικά τέλη. Το μέρος της οφειλής που δεν θα καλυφθεί, θα εξοφλείται από τους καταναλωτές σε άτοκες μηνιαίες δόσεις, ο αριθμός των οποίων θα ορίζεται από τον εκάστοτε προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.

-Στους Δήμους όλης της χώρας θα συσταθούν Επιτροπές που θα εξετάζουν τα σχετικά αιτήματα, θα αξιολογούν την πραγματική οικονομική και περιουσιακή κατάσταση των αιτούντων και θα χορηγούν το ειδικό βοήθημα.

-Τα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται είναι:

•η αποσύνδεση από το δίκτυο να έχει συμβεί στο παρελθόν (πριν την ενεργοποίηση της ΚΥΑ)

•η αποσύνδεση να αφορά την κύρια κατοικία του προς εξέταση δικαιούχου

• να ικανοποιούνται τα κριτήρια υπαγωγής στο νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο που έχουν ως εξής:

Για 1 άτομο, ετήσιο εισόδημα 9.000 ευρώ και όριο κατανάλωσης τετραμήνου 1.400 kWh

Για μονογονεϊκή + 1 ανήλικος ή 2 ενήλικοι: ετήσιο εισόδημα 13.500 ευρώ και όριο κατανάλωσης τετραμήνου 1.600 kWh

Για μονογονεϊκή + 2 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 1 ανήλικος: ετήσιο εισόδημα 15.750 ευρώ και όριο κατανάλωσης τετραμήνου 1.700 kWh

Για μονογονεϊκή + 3 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 2 ανήλικοι ή 3 ενήλικοι: ετήσιο εισόδημα 18.000 ευρώ και όριο κατανάλωσης τετραμήνου 1.800 kWh

Για μονογονεϊκή + 4 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 3 ανήλικοι ή 3 ενήλικοι + 1 ανήλικος: ετήσιο εισόδημα 24.750 ευρώ και όριο κατανάλωσης τετραμήνου 1.900 kWh

Για μονογονεϊκή + 5 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 4 ανήλικοι ή 3 ενήλικοι + 2 ανήλικοι ή 4 ενήλικοι: ετήσιο εισόδημα 27.000 ευρώ και όριο κατανάλωσης τετραμήνου 2.000 kWh

Τα όρια υπαγωγής στο νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, προσαυξάνονται κατά 8.000 ευρώ εφόσον στο νοικοκυριό περιλαμβάνεται άτομο με αναπηρία τουλάχιστον 67% και κατά 15.000 ευρώ εφόσον περιλαμβάνεται άτομο με ανάγκη μηχανικής υποστήριξης. Επιπλέον, τα όρια της επιδοτούμενης κατανάλωσης αυξάνονται κατά 300 kWh για άτομα με αναπηρία 67% και άνω και κατά 600 kWh για άτομα με ανάγκη μηχανικής υποστήριξης.

Τι θα κάνει ο Δήμος Λέσβου;

Με πρόσφατο άρθρο στα ΜΠΛΟΚΙΑ και με αφορμή την ένταξη στο πρόγραμμα του Δήμου Ιλίου είχαμε αναδείξει το θέμα και αναρωτιόμασταν αν ο δήμος Λέσβου και οι υπηρεσίες του γνωρίζουν τις σχετικές δυνατότητες που δίνει αυτή η κυβερνητική πρωτοβουλία.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις από τον Δήμο, ευχόμαστε όμως σύντομα η… μηχανή του να πάρει μπροστά, έτσι ώστε να συμβάλλει και αυτός από τη μεριά του, στην ανακούφιση ενός σημαντικού αριθμού συμπολιτών μας!

 

 

Print Friendly, PDF & Email