20 Μαρτίου 2018 | Κάθε μέρα |

Η Περιφέρεια να πάρει αποφάσεις για την προστασία του εισοδήματος κτηνοτρόφων

Το επιτακτικό πρόβλημα που υπάρχει  αυτή τη στιγμή ενόψει του Πάσχα είναι οι τιμές των αμνοεριφίων που είναι πολύ χαμηλές λόγω της καραντίνας. Μιας καραντίνας που θα είχε αποφευχθεί  ή δεν θα διαρκούσε μέχρι σήμερα αν αντιδρούσε σωστά και γρήγορα η Περιφέρεια. – Ας σοβαρευτούν επιτέλους στην Περιφέρεια  κι ας πάρουν τις αποφάσεις που επιβάλλονται από τις περιστάσεις γιατί οι κτηνοτρόφοι δεν αντέχουν άλλες οικονομικές απώλειες. –

Παρά τις υποσχέσεις που έδωσε η Περιφέρεια στους κτηνοτρόφους ακόμα δεν έχει επιτρέψει την εξαγωγή ζώντων ζώων εκτός Λέσβου για σφαγή καθώς και τις μετακινήσεις και αγοραπωλησίες ζώων εντός Λέσβου επειδή δεν μπορούν να αποφασίσουν ποιος θα υπογράψει την σχετική  απόφαση!

Έτσι ζητήματα που έπρεπε να είχαν λυθεί από χτες περιμένουν άλυτα επειδή δεν λαμβάνονται αποφάσεις που πηγάζουν από την διοικητική ιεραρχία και τη σχετική νομοθεσία. Αυτή όμως η έλλειψη οργάνωσης και αποτελεσματικότητας της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ξεκινά από την πολιτική της ηγεσία.

Η ίδια η Περιφερειάρχης καλεί σε συσκέψεις  κτηνοτρόφους με σκοπό να δώσει λύσεις στα προβλήματά τους σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που της παρέχει το θεσμικό της αξίωμα, και στη συνέχεια ενεργεί ως συνδικαλιστής παλιάς κοπής παραπέμποντας τις λύσεις των προβλημάτων πότε στο Υπουργείο, πότε στο Τοπικό, και πότε στο Εθνικό Κέντρο αντιμετώπισης ασθενειών. Κανείς πλέον δεν κατανοεί ποιος και τι αποφασίζει. Εάν η ίδια δεν είναι αρμόδια για την άρση της καραντίνας της ευλογιάς, γιατί δίνει υποσχέσεις; Αν η άρση της καραντίνας και τα μέτρα καταπολέμησης της ευλογιάς είναι θέμα επιστημονικό και αποφασίζεται από το Εθνικό ή το Τοπικό Κέντρο ελέγχου ασθενειών η ίδια πως εμπλέκεται;

απόφαση

Τι είδους συσκέψεις είναι αυτές όταν σ αυτές μετέχουν από την μια υπάλληλοι που πρέπει να λειτουργήσουν σύμφωνα με το κανονιστικό υπηρεσιακό πλαίσιο που τους επιβάλλεται και από την άλλη οι κτηνοτρόφοι που ζητάνε πολιτικές λύσεις στα προβλήματά τους; Το μόνο που έχει καταφέρει με την τακτική της η κ. Περιφερειάρχης είναι να  στρέφει συνεχώς τους μεν εναντίον των δε, να απαξιώνει  την  Κτηνιατρική Υπηρεσία, να δυσαρεστεί τους κτηνοτρόφους και στο τέλος κανείς να μην καταλαβαίνει ποιος είναι ο αρμόδιος που θα  πάρει τις αποφάσεις και δώσει τις λύσεις.

Το επιτακτικό πρόβλημα που υπάρχει  αυτή τη στιγμή ενόψει του Πάσχα είναι οι τιμές των αμνοεριφίων που είναι πολύ χαμηλές λόγω της καραντίνας. Μιας καραντίνας που θα είχε αποφευχθεί  ή δεν θα διαρκούσε μέχρι σήμερα αν αντιδρούσε σωστά και γρήγορα η Περιφέρεια. Έχουν περάσει εβδομήντα ημέρες από την τελευταίο κρούσμα ευλογιάς και θα μπορούσε να αποφασιστεί η εξαγωγή εκτός νησιού αρνιών και προβάτων για άμεση σφαγή με ελεγχόμενο τρόπο, με όρους και προϋποθέσεις ασφαλούς μετακίνησης που ήδη έχουν εφαρμοστεί σε  ανάλογες περιπτώσεις και αλλού.

Χαρακτηριστική είναι η απόφαση του Προϊσταμένου της Κτηνιατρικής Δ/νσης Έβρου (Α.Π 5909/27-3-15 ΑΔΑ:70ΚΟ7ΛΒ-4ΗΓ) που επέτρεψε τέτοιες διακινήσεις. Εάν πάρθηκε τέτοια απόφαση σε νομό που είχε  120 εστίες ευλογιάς και 50.000 θανατώσεις ζώων, γιατί να μην γίνει το ίδιο για τη Λέσβο, που είχε  πολύ λιγότερες εστίες και θανατωμένα ζώα;  Επί πλέον επειδή η Λέσβος είναι νησί και μοναδικός τρόπος διαφυγής είναι το πλοίο δεν υπάρχει περίπτωση οι μεταφορές των ζώων   να μην γίνουν  με απόλυτη ασφάλεια αν αποφασιστεί κάτι τέτοιο. Στην  Περιφέρειά μας όμως φαίνεται πως δεν ψάχνουν τον τρόπο λήψης παρόμοιας απόφασης αλλά  αυτόν που θα την υπογράψει!

ΑπόφασηΓ

Στην κτηνιατρική Δ/νση Έβρου πάντως παρόμοιο έγγραφο το υπέγραψε ο Δ/ντής της αρμόδιας υπηρεσίας. Επίσης,  το έγγραφο που απαγορεύει από τις 7/9/17 τις εξαγωγές, μετακινήσεις, αγοραπωλησίες ζώων στη Λέσβο το έχει υπογράψει η Διεύθυνση της Κτηνιατρικής και το λογικό συμπέρασμα είναι ότι όποιος έχει την αρμοδιότητα να απαγορεύει τις εξαγωγές έχει και το δικαίωμα να τις επιτρέπει. Ας σοβαρευτούν επιτέλους στην Περιφέρεια  κι ας πάρουν τις αποφάσεις που επιβάλλονται από τις περιστάσεις γιατί οι κτηνοτρόφοι δεν αντέχουν άλλες οικονομικές απώλειες. Εάν επιτραπούν οι εξαγωγές μετά την περίοδο των σφαγών του Πάσχα η ζημιά που θα υποστούν οι κτηνοτρόφοι θα είναι μεγάλη.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθός της, σύμφωνα με πληροφορίες, οι έμποροι έχουν εξαγγείλει τιμές αγοράς αρνιών που αγγίζουν τα 2,60 € ανά κιλό σωματικού βάρους ζώντου ζώου. Αυτό σημαίνει ότι ένα αρνί χόρτου  βάρους 25 κιλών  θα αγοραστεί προς 65 €. Σημειωτέων ότι οι τα αρνιά  χόρτου έχουν 50% απόδοση σε κρέας, δηλαδή 12,5 κιλά καθαρό κρέας. Αν πωληθεί εδώ με τιμή 3,50 € ανά κιλό κρέατος, θα πληρωθεί στον παραγωγό 44€. Άρα η απώλεια  θα είναι περίπου 20€ ανά ζώο. Υπολογίζεται από τους προέδρους των κτηνοτροφικών συνεταιρισμών ότι υπάρχουν για σφαγή τουλάχιστον 25.000 αρνιά. Σε αυτή την περίπτωση η απώλεια από τις τσέπες των κτηνοτρόφων θα πλησιάσει το μισό εκατομμύριο ευρώ!

Print Friendly, PDF & Email