8 Μαρτίου 2018 | Editorial |

Τρία χρόνια μετά: Από τη διάλυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη Μυτιλήνη, στην ανάπτυξή της

Αυτή ήταν η εικόνα του ΠΕΔΥ Μυτιλήνης όταν παρέλαβε, τον Γενάρη του 2015 η νέα κυβέρνηση.  Μια εικόνα, που, από τότε, παρά τα μεγάλα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι έχει αλλάξει και συνεχώς αλλάζει!

Η συζήτηση που έχει ξεκινήσει για το ΚΥ Μυτιλήνης (πρώην ΠΕΔΥ) με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Σπ. Τάσσου και την απάντηση του αρμόδιου Υπουργού, Α. Ξανθού, είναι και χρήσιμη και αναγκαία, ενώ είναι σίγουρο ότι θα βοηθήσει την υπόθεση της ανάπτυξης της πρωτοβάθμιας υγείας στο νησί, αλλά και συνολικά του τοπικού συστήματος υγείας.

Ομως είναι μια συζήτηση που δεν μπορεί να ξεκινήσει στο … κενό. Ειδικά, στην περίπτωση του ΠΕΔΥ, έχει σημασία να θυμηθούμε τη,  μόλις πριν από 3-4 χρόνια, πρόσφατη δηλαδή, ιστορία του.

Πιθανόν, πολλοί τώρα πια, να μην θυμούνται ότι το ΠΕΔΥ, προήλθε από  την κατάργηση, κυριολεκτικά σε μια νύχτα, τον Φλεβάρη του 2014, του (πρώην) ΙΚΑ και τότε ΕΟΠΠΥ Μυτιλήνης, μετά από απόφαση του τότε Υπουργού Υγείας, Α. Γεωργιάδη. 

Οι γιατροί που μέχρι τότε υπηρετούσαν στο ιατρείο απολύθηκαν, με την προοπτική, όσοι από αυτούς το επιθυμούσαν να εντάσσονταν στο νέο σύστημα, το ΠΕΔΥ.  Πράγματι, έναν μήνα μετά, τον Μάρτη του 2014, το ΠΕΔΥ Μυτιλήνης, έκανε πρεμιέρα, αλλά ουσιαστικά χωρίς γιατρούς! 

Ακόμα και λίγο πριν από τις εκλογές του Γενάρη του 2015, οι κατάσταση δεν έχει αλλάξει, με αποτέλεσμα, η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, να βρει μια εικόνα κατάρρευσης

Τι βρήκε, στο ΠΕΔΥ Μυτιλήνης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ;  Διαβάζουμε στον τύπο της εποχής (6/3/2015):

«Παρά τις υποσχέσεις τής τότε ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας διά στόματος του ίδιου του υπουργού, Άδωνη Γεωργιάδη, πως θα ενισχυθούν τα υποκαταστήματα του ΠΕΔΥ σε όλη τη χώρα με προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, η κατάσταση μέχρι και σήμερα παραμένει στην ουσία μη λειτουργική.

Συγκεκριμένα, τρεις γιατροί των ειδικοτήτων Πνευμονολογίας, Γυναικολογίας και Μικροβιολογίας και άλλοι δύο γιατροί Γενικής Ιατρικής αποσπασμένοι από κέντρα υγείας και το Νοσοκομείο, είναι η συνολική δύναμη του ΠΕΔΥ ένα χρόνο μετά τον «ξαφνικό θάνατο» του τότε ΙΚΑ.«

Αυτή ήταν η εικόνα του ΠΕΔΥ Μυτιλήνης όταν παρέλαβε, τον Γενάρη του 2015 η νέα κυβέρνηση.  Αυτή την κατάσταση έπρεπε να αναστρέψει. Μια εικόνα, που, τρία χρόνια μετά, παρά τα μεγάλα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι έχει αλλάξει και συνεχώς αλλάζει!

Print Friendly, PDF & Email/ Γραφές

Ο λοστός του Αίλληνα