6 Μαρτίου 2018 | Ανθρωποι |

Ιστορική έκδοση – ύμνος στις γυναίκες του Συλλόγου Κυριών και Δεσποινίδων Μηθύμνης Λέσβου «Η Αγάπη»

Πρόκειται για την ιστορία των «άοπλων πολεμιστριών» του Μολύβου που εμψύχωσαν και βοήθησαν τους πολεμιστές του Μικρασιατικού μετώπου το 1922 και παραστέκονται, και σήμερα ακόμη, σε όσους δοκιμάζονται από τη φτώχεια και τις ασθένειες, εφευρίσκοντας χίλιους δυο τρόπους και μέσα αλληλεγγύης.

Ένας ύμνος για τις γυναίκες του Συλλόγου Κυριών και Δεσποινίδων Μηθύμνης «Η Αγάπη», τις γυναίκες της Λέσβου, ο συλλεκτικός τόμος «Ένας αιώνας ?Αγάπης?» παρουσιάζεται, στις 7.30 το απόγευμα της Τετάρτης 7 Μαρτίου, παραμονή της παγκόσμιας μέρας της γυναίκας, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

Με μουσική, εικόνα και ποιητικό λόγο, οι συμμετέχοντες στην παρουσίαση θα ταξιδέψουν στον χώρο και τον χρόνο για να γνωρίσουν τη δράση και την προσφορά του Συλλόγου Κυριών και Δεσποινίδων Μηθύμνης «Η Αγάπη» από το 1922 μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για την ιστορία των «άοπλων πολεμιστριών» του Μολύβου που εμψύχωσαν και βοήθησαν τους πολεμιστές του Μικρασιατικού μετώπου το 1922 και παραστέκονται, και σήμερα ακόμη, σε όσους δοκιμάζονται από τη φτώχεια και τις ασθένειες, εφευρίσκοντας χίλιους δυο τρόπους και μέσα αλληλεγγύης.

Η ιστορική έκδοση, σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, μόλις 500, με υψηλές τυποτεχνικές προδιαγραφές, έχει ένα σπάνιο ιστορικό περιεχόμενο (ανέκδοτες  φωτογραφίες και επιστολές, καταστατικά, πρακτικά, γράμματα από το Μικρασιατικό μέτωπο, και άλλα πρωτοδημοσιευόμενα στοιχεία με τον απαραίτητο σχολιασμό).

Το αρχείο της «Αγάπης», δεν είναι απλώς Πρακτικά Συνεδριάσεων και Πρωτόκολλα Αλληλογραφίας, ούτε οι έπαινοι και οι βραβεύσεις. Είναι, κυρίως, πηγή πληροφοριών, από την οποία αναβλύζουν διαθέσεις και προθέσεις, γεγονότα και βιώματα αναπάντεχης ποιότητας, που συμπληρώνουν την ιστορία με τη δύναμη του «εμείς». «Περικλείει τις αναπνοές των ανθρώπων, τις αντιδράσεις του περίγυρου, τον νόστο των χώρων. Δείχνει  πώς δημιουργείται η έμπνευση, πώς εξελίσσεται η ομαδική δουλειά και πώς αφήνει μιαν αχτίδα αισιοδοξίας η νοικοκυροσύνη» λέει ο συντονιστής της έκδοσης Δημήτρης Ταλιάνης, για να προσθέσει: «Πρόκειται για έναν έπαινο των γυναικών και μια συναρπαστική διαδρομή ευαισθησίας και φιλαλληλίας η οποία υλοποιήθηκε και με τη συμβολή χορηγών και υποστηρικτών».

Η μελέτη και ο σχολιασμός των αρχειακών στοιχείων έγιναν από τον συγγραφέα Πάνο Θεοδωρίδη. Η επιμέλεια και η προσαρμογή στοιχείων και κειμένων έγιναν από τον ποιητή Διονύση Καρατζά. Σύμβουλος έκδοσης ήταν ο ιστορικός Στρατής Αναγνώστου. Την καλλιτεχνική επιμέλεια είχε η εικαστικός Γαβριέλλα Μαυριδή. Τον συντονισμό του έργου και την εκτέλεση της παραγωγής έκανε ο Δημήτρης Ταλιάνης στις Εκδόσεις «Τοπίο».

Ομιλητές στη εκδήλωση τη Τετάρτης θα είναι οι Στρατής Αναγνώστου (ιστορικός), Γιάννης Κωνσταντέλλης (φιλόλογος) και Πάνος Θεοδωρίδης (συγγραφέας). Θα συντονίσει η συγγραφέας Αννίτα Παναρέτου. Στην προβολή του αρχειακού υλικού, αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσουν ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος και η Θεοδώρα Σιάρκου. Θα πάρουν ακόμα μέρος οι μουσικοί Γιώργος Αθανασακόπουλος, Σωτήρης Γκλαβάς, Βαγγέλης Galoyan και Φώτης Τσιλεμέκης. Ερμηνεύει η Δέσποινα Κριμπά.

Το αρχείο της «Αγάπης»

Ένας, σχεδόν, αιώνας ζωής ενός συλλόγου είναι πολλά χρόνια και στην περίπτωση των Κυριών και Δεσποινίδων Μηθύμνης, που εμπνεύστηκαν την «Αγάπη», πρόκειται για κατόρθωμα. Από τις παραμονές της Μικρασιατικής καταστροφής (1922) έως τις μέρες μιας καταστροφικής οικονομικής κρίσης, υπάρχει ένα διάστημα όπου η χώρα, το νησί της Λέσβου και ο Σύλλογος πέρασαν πολλές συμπληγάδες. Και τώρα, στην ίδια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, αυτή η έκδοση, που βασίζεται στο Αρχείο της «Αγάπης», διδάσκει πως η αλληλεγγύη και η φιλότης προς τον πλησίον μπορεί να μη είναι ποτέ αρκετές, αλλά χωρίς αυτές σίγουρα ματαιοπονούμε.

Στους δύο αιώνες, σχεδόν, από την ανεξαρτησία της Ελλάδας, σπανίζει η μακροβιότητα στις σχέσεις συνεργασίας και σύμπραξης. Δύσκολα διατηρείται, επί πολλές γενιές, το ενδιαφέρον μας για κάτι ομαδικό. Ειδικά, σε τόπους μικρούς ή απόμερους, με τόση αστυφιλία και κινητικότητα, είναι πάρα πολύ δύσκολο να μην παρακμάσει και να μη θαμπώσει και η πιο εργώδης και αστραφτερή πρωτοβουλία.

Όταν γίνει καταμέτρηση ανάλογων προσπαθειών, που κατάγονται από την αρχή του προηγούμενου αιώνα, δεν χρειάζεται να μετρήσει κανείς και με τα δάχτυλα του άλλου χεριού.

Η έκδοση αυτή ελπίζεται να λειτουργήσει ως μίτος, που οδηγεί στην αλληλοκατανόηση των γενεών και βοηθά να γίνει αντιληπτή η αξία της συλλογικής προσπάθειας, όταν ασκείται χωρίς παραχωρήσεις και, βέβαια, χωρίς υπεροψία και μέθη.

H «Αγάπη» κέρδισε τις καρδιές των Μολυβιατών και δείγματα της επιρροής της, στη διαχρονική της πορεία, αποτυπώνονται σε δημοσιεύματα και διακρίσεις. Με τον καιρό, τιμήθηκε και επαινέθηκε και στον δημόσιο χώρο, παρόλο που το «Μέγα Πανελλήνιον» σπανίως επιβραβεύει. Το ήθος και η προκοπή αυτής της τοπικής πρωτοβουλίας δεν έμειναν ασχολίαστα.
Το σημαντικό στον δημόσιο αυτόν αντίκτυπο, που ξεπέρασε τα όρια της Λέσβου, βρίσκεται στην αυθόρμητη αντίδραση και στην ευγένεια της προβολής σε μια κοινωνία, όπου η τιμητική αναγνώριση ενός έργου συγχέεται ενίοτε με το δημόσιο λιβάνισμα.

Φτωχούς ανθρώπους που δεν είχαν στον ήλιο μοίρα βοήθησε η «Αγάπη». Παραστάθηκε σε ανθρώπους σιωπηλούς, που σταυρώνουν το ψωμί που έφαγαν, χάρη στις αλληλέγγυες κυρίες και δεσποινίδες.

Όμως, κι αυτή η σιωπή φαίνεται, έναν αιώνα μετά, πως έχει την ηχώ της.

Print Friendly, PDF & Email