ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial

Η επανασύσταση των χαμένων κοπαδιών και οι ευθύνες της Περιφέρειας.

Ένα από τα προβλήματα που διακαώς θέλουν να λυθεί οι κτηνοτρόφοι που έχασαν τα κοπάδια τους από την πρόσφατη επιζωοτία της ευλογιάς είναι η επανασύσταση των κοπαδιών τους που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα. Ποιος όμως θα δώσει την έγκριση για να  ξεκινήσουν την επανασύσταση; Με ποιους όρους και προϋποθέσεις θα γίνει αυτή; Και κυρίως πότε θα ξεκινήσει;

Πολλοί κτηνοτρόφοι, ειδικά της περιοχής Μανταμάδου, που πρώτοι χτυπήθηκαν από την νόσο, ζητάνε άμεσα να ξεκινήσουν την επανασύσταση, και μάλιστα σε άλλη τοποθεσία από αυτή που είχαν την προηγούμενη εκτροφή τους. Στόχος τους να αγοράσουν τώρα τα αρνιά ώστε να προλάβουν την ερχόμενη παραγωγική περίοδο να παράγουν κτηνοτροφικά προϊόντα και να έχουν έσοδα. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα βρεθούν να εκτρέφουν ζώα κάνοντας έξοδα για δυο χρόνια χωρίς κανένα  έσοδο.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει η Κτηνιατρική Υπηρεσία πρέπει  οπωσδήποτε να  βρει τρόπο να τους βοηθήσει. Είναι στην αρμοδιότητα του Τοπικού Κέντρου Ασθενειών να ξεκαθαρίσει την διαδικασία να πληροφορήσει και να καθοδηγήσει τους κτηνοτρόφους. “Υπάρχουν όμως ζώα για αναπαραγωγή αυτή την εποχή;” θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς.

Κτηνοτρόφοι μας λένε ότι υπάρχουν ζώα που γεννήθηκαν τέλη του προηγούμενου έτους και βρίσκονται στους χώρους συγκέντρωσης των ζωεμπόρων οι οποίοι τα αγόρασαν με 1,80 ευρώ/κιλό ζων βάρος  με στόχο να τα εξάγουν είτε ζωντανά είτε σφαγμένα. Οι πληροφορίες λένε για πάνω από δέκα χιλιάδες ζώα. Πως συγκεντρώθηκαν αυτά τα ζώα ενώ απαγορεύονταν η αγοραπωλησία και η μετακίνησή τους; Από ποιες εκτροφές προέρχονται και σε ποια μητρώα ήταν καταχωρημένα; Πως και με ποιο τρόπο θα διατεθούν στην αγορά; Εδώ ο καθένας μπορεί να κάνει τους συνειρμούς του και να αφήσει την φαντασία του να οργιάσει.

Κανείς όμως δεν έχει το δικαίωμα να αφήσει χωρίς κοπάδια για άλλη μια χρονιά τους κτηνοτρόφους και σ’ αυτό πρέπει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου  να δώσει λύση.