ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

16/2/18: Σαμαράς και ελληνοτουρκικά

Τα σημερινά πρωτοσέλιδα (οι εκδόσεις είναι οι σαββατιάτικες) είναι σχεδόν μοιρασμένα ανάμεσα στα ελληνοτουρκικά και τη μήνυση Σαμαρά για την υπόθεση Novartis. Ξεκινώντας από τη δεύτερη, έχει ενδιαφέρον πως η μόνη εφημερίδα της δεξιάς που την προβάλλει στο πρώτο θέμα της είναι η Καθημερινή, κι αυτή όχι μόνη της, υπό τον τίτλο “Η Ν.Δ. σηκώνει το γάντι του Μαξίμου για Novartis” (η προτεραιότητα δίνεται στην ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη στην ΚΟ του κόμματος). Τα Νέα –παραδόξως- δεν κάνουν καν αναφορά στο πρωτοσέλιδο (!), ο Ελεύθερος Τύπος έχει σχετικό “χτύπημα” αλλά τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές η είδηση απουσιάζει εντελώς (!) από την “πρώτη σελίδα” του σάιτ της εφημερίδας, η Δημοκρατία κάνει μια μάλλον ειρωνική αναφορά (προβάλλοντας τη δήλωση του μηνυόμενου Παπαγγελόπουλου “Αντώνη, ξέχασες να στείλεις και …το FBI στα δικαστήρια”) και μένει μόνο ο (ολοένα και πιο ακροδεξιός) “Φιλελεύθερος” να έχει χτύπημα για “σκευωρία” και “κουκουλοφόρους”…

Η αμηχανία με την οποία αντιμετωπίζεται η (αστεία, αν δεν είναι επικίνδυνη) μήνυση του πρώην Πρωθυπουργού (για την οποία υπήρξε αντίδραση από τον Άρειο Πάγο) από τις εφημερίδες της παράταξής του αντανακλάται και στα πρωτοσέλιδα των συμπολιτευόμενων εφημερίδων, που την κάνουν πρώτο θέμα. Η Εφημερίδα των Συντακτών γράφει για “Μήνυση – ακροδεξιό μανιφέστο” (εδώ το σχετικό editorial, εδώ το σχόλιο της Άντας Ψαρρά που παρομοιάζει την κίνηση Σαμαρά με τις αντίστοιχες του Κασιδιάρη όταν η Χ.Α. οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη) και ο κύριος τίτλος της Αυγής είναι “Κραυγές Σαμαρά, ψίθυροι Μητσοτάκη”, ενώ το Έθνος την αποσιωπά (στο πρωτοσέλιδό του), προβάλλοντας τη νέα χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων.

 

Αναφορικά με τις ευρύτερες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, χωρίς να φιλοδοξούμε εδώ να εξαντλήσουμε το θέμα, προτείνουμε μια συλλογή σχετικών συνδέσμων: “Αυστηρό μήνυμα Κοτζιά στην Τουρκία“, ένα άρθρο για τον διπλό στόχο της κυβέρνησης, ρεπορτάζ για τις ευθύνες που απέδωσε στην κυβέρνηση ο Κυρ. Μητσοτάκης, και δύο ρεπορτάζ για τη συνάντηση του Ερντογάν με τον Αμερικανό ΥπΕξ Ρεξ Τίλερσον και για τη συνάντηση της Μέρκελ με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Γιλντιρίμ.