13 Φεβρουαρίου 2018 | Editorial |

Απλήρωτοι εργαζόμενοι στα hot spots. Τι ακριβώς κάνει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου;

Δεν υπάρχει πολιτικός προϊστάμενος που ελέγχει τις οικονομικές υπηρεσίες; Δεν βλέπει τι γίνεται; Δεν έχει πάρει την πληροφόρηση, ότι ο κόσμος εργαζόμενοι δηλαδή που κρατάνε βασικά σημεία της λειτουργίας των κέντρων, είναι απλήρωτος; Δεν ενδιαφέρει κανέναν αυτό;

Ενώ η πληροφόρηση, έως διαβεβαίωσης, που είχαμε, ήταν ότι «οι πληρωμές των εργαζομένων με την ΣΟΧ2 για τον μήνα Δεκέμβριο, θα γίνουν την (περασμένη) Παρασκευή, τελικά αυτές δεν έγιναν ούτε εχτές. Για τους εργαζόμενους στα hot spot ο λόγος, που τα συχνά προβλήματα πληρωμών τους, τα αναδείξαμε σε προηγούμενο άρθρο μας.

Θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι. Ενδεχομένως, για τους εργαζόμενους που μένουν απλήρωτοι, στα hotspots, το ζήτημα να είναι κυρίως οικονομικό. Στις μέρες μας, δεν είναι καθόλου εύκολο κάποιος να ζει με… αέρα. Ομως για εμάς, εκτός από οικονομικό, είναι και βαθιά πολιτικό.

Για δεκαετίες ολόκληρες, το σύστημα «παραγωγής έργων», είχε μάθει να μεταφέρει στις πλάτες των εργαζομένων, είτε με συμβάσεις στο δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα, το κόστος των, όποιων δικών του καθυστερήσεων και αδυναμιών, στην οικονομική διαχείριση των έργων. Αυτό τώρα πια, σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει μείνει πίσω. Υπάρχουν όμως «νησίδες» όπου ακόμα αυτά τα φαινόμενα υπάρχουν. Μια από αυτές, φαίνεται να είναι και στο υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής.

Αναρωτιόμαστε: Δεν υπάρχει πολιτικός προϊστάμενος που ελέγχει τις οικονομικές υπηρεσίες; Δεν βλέπει τι γίνεται; Δεν έχει πάρει την πληροφόρηση, ότι ο κόσμος εργαζόμενοι δηλαδή που κρατάνε βασικά σημεία της λειτουργίας των κέντρων, είναι απλήρωτος; Δεν ενδιαφέρει κανέναν αυτό;

Είναι γνωστό, ότι στην περίπτωση ιδιωτών, όταν παρατηρούνται φαινόμενα παράβασης της εργατικής νομοθεσίας και η μη πληρωμή δεδουλευμένων είναι ένα από αυτά, έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν οι μηχανισμοί καταστολής τους. Η τιμωρία των εργοδοτών που παρανομούν είναι σκληρή. Οι, μη συνεπείς εργοδότες πληρώνουν τις συνέπειες της …μη συνεπείας τους.

Το ίδιο, προφανώς, πρέπει να γίνεται και στην περίπτωση που ο εργοδότης είναι το δημόσιο. Η μη καταβολή δεδουλευμένων είναι καραμπινάτη εργοδοτική αυθαιρεσία, από όπου και αν προέρχεται. Και πρέπει να αντιμετωπίζεται το ίδιο!

Print Friendly, PDF & Email/ Γραφές

Ο λοστός του Αίλληνα