ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Με επιτυχία οι συναντήσεις για την εκπαίδευση παιδιών προσφύγων, που έγιναν στη Μυτιλήνη

Την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018, η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου πραγματοποίησε δύο συναντήσεις σχετικά με την εκπαίδευση παιδιών προσφύγων.

Το πρωί της Παρασκευής, από τις 9:00’ έως τις 14:00’ πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό σχολείο Λουτρών, επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, οι οποίοι διδάσκουν στις Τάξεις Υποδοχής της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, την οποία παρακολούθησαν και Στελέχη της Εκπαίδευσης και Διευθυντές σχολείων.

Η επιμόρφωση περιλάμβανε τις εισηγήσεις: (α) του κ. Γεωργίου Μόσχου, Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού με θέμα: «Σχεδιασμός για την υποδοχή και ένταξη των προσφυγόπουλων» και (β) της κ. Βασιλικής Κατριβάνου μέλους της Ομάδας Διαχείρισης, Συντονισμού και Παρακολούθησης της Εκπ/ης των Προσφύγων του ΥΠΠΕΘ με θέμα: «Βιωματικό εργαστήρι: διαφορετικές οπτικές πάνω σε ένα περιστατικό από τη σχολική ζωή».

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πειραματικού Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης με θέμα: «Υποδοχή και ένταξη των παιδιών προσφύγων στο δημόσιο σχολείο».

Σε αυτή, ο Περιφερειακός Διευθυντής Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου κ. Αριστείδης Καλάργαλης ενημέρωσε για τις προσπάθειες και τα βήματα που έχουν γίνει ,από το 2016, για την παροχή εκπαίδευσης στα παιδιά πρόσφυγες στο Βόρειο Αιγαίο.

Από τους ομιλητές, ο κ. Μόσχος μίλησε για τη διαδικασία εγγραφής και φοίτησης των παιδιών στο δημόσιο σχολείο. Ο κ. Μιχάλης Ψημίτης, Καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας, της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, εστίασε στην πολιτική πλευρά του θέματος και στα οφέλη της ένταξης προσφύγων στο κοινωνικό σύνολο. Τέλος, η κ. Κατριβάνου αναφέρθηκε στη μέχρι σήμερα προσπάθεια που έκανε το ΥΠΠΕΘ για την ένταξη των παιδιών προσφύγων στο Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

 Ακολούθησε συζήτηση με παρεμβάσεις και ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το βίντεο που παρουσίασε η φιλόλογος κ. Δέσποινα Βερρή με θέμα τη συμμετοχή των μαθητών προσφύγων σε δράσεις του Εσπερινού Γυμνασίου Λ.Τ. Μυτιλήνης κατά το σχολικό έτος 2016-2017, καθώς και η εμπειρία των δύο μαθητών του εν λόγω σχολείου (του Χαντί και της Σαμς) από τη φοίτησή τους σε αυτό και την παραμονή τους στη Λέσβο.