12 Φεβρουαρίου 2018 | Εργασία |

Στην Πορτογαλία η Αχτσιόγλου για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Στόχος των επαφών είναι να διαπιστωθεί ο τρόπος που κινήθηκε η συγκεκριμένη χώρα του Ευρωπαϊκού Νότου στο επίπεδο της αγοράς εργασίας, αμέσως μετά τη λήξη των μνημονίων

Η υπουργός Εργασίας αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου, αρχής γενομένης από αύριο, Τρίτη και μέχρι την Πέμπτη, όπου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον ομόλογό της, αλλά και με επιτελικά στελέχη της κυβέρνησης. Στόχος των επαφών είναι να διαπιστωθεί ο τρόπος που κινήθηκε η συγκεκριμένη χώρα του Ευρωπαϊκού Νότου στο επίπεδο της αγοράς εργασίας, αμέσως μετά τη λήξη των μνημονίων.

Είναι προφανές ότι το υπουργείο Εργασίας «προετοιμάζει το έδαφος» από τώρα για τις παρεμβάσεις που θα έρθουν μετά τον Αύγουστο της τρέχουσας χρονιάς, όταν δηλαδή αποτελέσει παρελθόν και το ελληνικό μνημόνιο. Η επίσκεψη Αχτσιόγλου στη συγκεκριμένη χώρα μόνο τυχαία δεν είναι, αφού η Πορτογαλία αύξησε δύο φορές τις κατώτατες αποδοχές, μετά τη λήξη του δικού της μνημονίου. Επίσης, πραγματοποιείται λίγες μόνο μέρες μετά την παρουσία Αχτσιόγλου σε πάνελ σε συνέδριο του Economist στο οποίο, παρουσία και του ευρωπαίου επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, χαρακτήρισε τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα «εξαιρετικά συμπιεσμένο».

Το ζητούμενο είναι πώς θα πραγματοποιηθούν οι όποιες αλλαγές, αφού ο τρόπος επιβολής των κατώτατων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, έχει καθοριστεί με μνημονιακή νομοθεσία, από το 2012. Η εύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης, οδηγεί την κ. Αχτσιόγλου στην Πορτογαλία.

 Βέβαια, στο υπουργείο Εργασίας έχουν και άλλα ζητήματα «ανοιχτά», όπως είναι αυτό της αδήλωτης και της ανασφάλιστης εργασίας. Η απόκτηση τεχνογνωσίας από τους Πορτογάλους πάνω σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα για την ομαλή λειτουργία της αγοράς εργασίας, είναι εξίσου σημαντική.

Αυτός είναι και ο λόγος που την κ. Αχτσιόγλου στο ταξίδι της στην Πορτογαλία, θα συνοδεύει ο στενός συνεργάτης της, ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΠΕ, Νάσος Ηλιόπουλος. Θεωρείται πάντως, ειλημμένη απόφαση, η αλλαγή στον τρόπο επιβολής των προστίμων για περιπτώσεις αδήλωτης εργασίας.

Μένει να εισαχθεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, που θα δίνει τη δυνατότητα μείωσης του προστίμου των 10.550 ευρώ ανά ανασφάλιστο εργαζόμενο. Μια μείωση που θα μπορεί να φτάνει έως και το μισό του προστίμου, εάν ο εργοδότης συμβιβαστεί να προσλάβει τον εργαζόμενο με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, για τουλάχιστον ένα έτος.

Print Friendly, PDF & Email