ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Οικονομία

Το επταετές ομόλογο και η διαφορά μεταξύ Ιουλίου 2014 – Φεβρουαρίου 2018

Στο «κλείσιμο» του βιβλίου προσφορών για το επταετές ομόλογο χθες βράδυ, οι δείκτες των χρηματιστηριακών αγορών είχαν ήδη βαφτεί με «βαθύ κόκκινο», για άλλη μια φορά μέσα στην εβδομάδα. Η συγκυρία ήταν κατά γενική ομολογία εξαιρετικά επικίνδυνη και δικαιολογημένα οι επιφυλάξεις για την πορεία της έκδοσης ήταν ισχυρές.

Κανένας από τους εμπλεκόμενους δεν έχει ξεχάσει τον Ιούλιο του 2014, όταν στο δεύτερο εγχείρημα επιστροφής στις αγορές με ομολογιακή έκδοση, το ελληνικό Δημόσιο έπεσε μέσα στη «λακκούβα» της κατάρρευσης της Banco Espirito Santo με αποτέλεσμα να υπάρξουν σοβαρές πιέσεις που παρ” ολίγον να οδηγήσουν σε ακύρωση της έκδοσης.

Σημαντικοί θεσμικοί επενδυτές είχαν αποσυρθεί αμέσως, υποχρεώνοντας το ελληνικό Δημόσιο να «σώσει» την έκδοση, περιορίζοντας το ποσό που ήθελε να συγκεντρώσει, κατά 50%, με αποτέλεσμα το υπόλοιπο της έκδοσης να απορροφηθεί από τις ελληνικές τράπεζες…

Η χθεσινή ημέρα ήταν ένα crash test ακόμα πιο σκληρό για την έκδοση, καθώς αφορούσε τις συνέπειες κατάρρευσης σχεδόν σε όλες τις αγορές. Παρ” όλα αυτά, κανείς δεν βιάζεται – από τους αναλυτές που παρακολούθησαν την έκδοση – να υποστηρίξει ότι πρόκειται για μία ανατροπή στις σχέσεις εμπιστοσύνης των αγορών προς τα ελληνικά ομόλογα.

Όπως αναφέρεται αρμοδίως, ήταν ένα πείραμα που ήταν καλά σχεδιασμένο ώστε να μπορεί να εκμεταλλευτεί την ισχυρή αναζήτηση υψηλών αποδόσεων σε ένα περιβάλλον απολύτως αντίθετο. Ταυτόχρονα, ήταν έτσι τοποθετημένο ώστε να μπορεί να καλυφθεί απέναντι στον κίνδυνο της μεγάλης πίεσης που ασκούσε η μεγάλη πτώση στις αγορές. Για τον λόγο αυτόν, τόσο το κουπόνι (3,375%) και η απόδοση (3,5%), όσο και η τιμή (99,236), με την οποία βγήκε στην αγορά, θεωρούνται επαρκείς λόγοι για την απορρόφησή της, παρά το εξαιρετικά άσχημο διεθνές περιβάλλον.

«Ήταν ένα μικρό, αλλά πολύ σημαντικό βήμα δεδομένης της συγκυρίας…«, παρατήρησε στέλεχος μιας εκ των τραπεζών αναδόχων, το οποίο κατά τους ίδιους κύκλους θα «φανεί» και στη δευτερογενή αγορά.

Οι «τιμές» πάντως της έκδοσης έχουν δημιουργήσει και ένα συγκριτικό όριο για το χρέος, όσον αφορά στους θεσμικούς δανειστές, όπως το ΔΝΤ.

Η έκδοση αυτή εμφανίζεται «φθηνότερη» για το ελληνικό Δημόσιο από το δάνειο του ΔΝΤ (3,85%), γεγονός που επιτρέπει πλέον και κάποιες «νέες» σκέψεις για το πώς θα μπορούσε να διευθετηθεί το κομμάτι αυτό του χρέους (υπολείπονται 11 δισ. δολ.), χωρίς καν τη χρήση των επιστροφών από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SNPs, ANFAs).

Με δεδομένο μάλιστα ότι το ΔΝΤ εξακολουθεί να θεωρεί ως «υπερέκθεση» του Ταμείου τη συμμετοχή του στο ελληνικό χρέος, ενδέχεται να υπάρξουν σχετικές διευθετήσεις και απογαλακτισμός από αυτό, ακόμη και πριν από την 20ή Αυγούστου, εφ” όσον το επιτρέψει το περιβάλλον των αγορών.

Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες κινήσεις του ΥΠΟΙΚ και του ΟΔΔΗΧ, σε συνεννόηση πάντα με τον ESM, θα εξαρτηθούν από το διεθνές περιβάλλον και το πώς οι αγορές μετοχών και ομολόγων θα αντιδράσουν εν όψει του νέου κύκλου περιοριστικών πολιτικών, όσον αφορά στην αύξηση του κόστους του χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες.