7 Φεβρουαρίου 2018 | Editorial |

Φορολογικό αγροτών: Ο Βογιατζής διαψεύδει τον Αθανασίου ή για δεύτερη φορά αδιάβαστος ο βουλευτής της Ν.Δ!

Πέρυσι τα αγροτικά εισοδήματα σε σχέση με αυτά του 2015 πλήρωσαν λιγότερα συνολικά  50 εκατομμύρια ευρώ – Ο αγροτικός τομέας έχει ακόμα πολλά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με τις πολιτικές της Ν.Δ και τις ερωτήσεις και τις ενέργειες του κ. Αθανασίου

Στην πρόσφατη ερώτηση για την κτηνοτροφία που κατέθεσε ο κ. Αθανασίου μαζί με άλλους νεοδημοκράτες Βουλευτές θα του απαντήσει επί  της ουσίας στη βουλή ο αρμόδιος Υπουργός.

Εμείς μόνο  να του  επισημάνουμε ότι και με αυτή του την ερώτηση  εκτέθηκε για ακόμα μια φορά. Το λέμε αυτό γιατί θα έπρεπε να ξέρει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Λέσβιοι κτηνοτρόφοι δεν είναι  ίδια με αυτά των κτηνοτρόφων της ηπειρωτικής χώρας και επομένως δεν μπορούν να λυθούν με τον ίδιο πάντα τρόπο.

Τον προπερασμένο Αύγουστο βάζοντας την υπογραφή του σε άλλη ερώτηση στήριξε αίτημα βουλευτών της ηπειρωτικής χώρας που ζητούσαν την  απόσυρση της ΚΥΑ κατανομής βοσκοτόπων, που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση, επειδή ευνοούσε τις νησιωτικές περιοχές! Ζητούσε δηλαδή να αλλάξει το σχέδιο βόσκησης που έλυνε το ζήτημα της επιλεξημότητας των βοσκοτόπων της Λέσβου. Αυτό που δυο φορές όταν ήταν υπουργός στην κυβέρνηση της ΝΔ/ΠΑΣΟΚ είχε υποσχεθεί ότι θα λύσει χωρίς να το καταφέρει!

Τώρα με την ερώτησή του πάλι πιάνεται αδιάβαστος όταν κατηγορεί την  κυβέρνηση για φορολόγηση των κτηνοτρόφων από το πρώτο ευρώ τόσο στο αγροτικό εισόδημα όσο και στις επιδοτήσεις.  Η αλήθεια είναι ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ/ΠΑΣΟΚ, στην οποία συμμετείχε ο κ. Αθανασίου, με τον Ν. 4172/2013, θέσπισε την  φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος  από το πρώτο ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των επιδοτήσεων, ενώ είχε ψηφιστεί και η προκαταβολή φόρου.

Ο νόμος αυτός ίσχυσε για τα εισοδήματα του 2014 που δηλώθηκαν στις φορολογικές δηλώσεις το 2015 όταν είχε δηλαδή εκλεγεί η σημερινή κυβέρνηση η οποία για να ελαφρύνει τους αγρότες θέσπισε ενάντια στην θέληση των δανειστών την απαλλαγή της φορολόγησης των επιδοτήσεων  μέχρι τα  12.000 ευρώ.

Κι εδώ ακριβώς έρχεται  η διάψευση του κ. Αθανασίου από τον Παύλο Βογιατζή ο οποίος στις 18 Νοεμβρίου 2014 μαζί με 16 άλλους βουλευτές κατέθεσε  τροπολογία (1) για κατάργηση των παραπάνω, την οποία όμως η κυβέρνηση ΝΔ/ΠΑΣΟΚ,    υπουργός της οποίας είπαμε ότι ήταν ο κ. Αθανασίου, απέρριψε. Να τι έλεγε τότε μεταξύ άλλων το σχετικό  δελτίο τύπου του Παύλου Βογιατζή(2).

«Επίσης φορολογούνται (Σημ. με το ν. 4172/2013) ως τεκμήρια διαβίωσης τα χωράφια, το σπίτι, το οικόπεδο, τα μηχανήματα, ενώ πληρώνουν δεύτερη φορά ΕΝΦΙΑ για όλα τα παραπάνω εκτός από τα μηχανήματα. Ακόμη, ενώ τα έσοδα ενός αγρότη είναι πολύ μικρά, με το συνυπολογισμό και τη φορολόγηση των τεκμηρίων διαβίωσης καλείται να πληρώσει τα μισά (εισοδήματά του) ως φόρο.

Επίσης στους αγρότες έχει επιβληθεί τέλος επιτηδεύματος παρ’ ότι είναι παραγωγοί κι όχι επιτηδευματίες.

Σε ό,τι αφορά στο συμψηφισμό των κοινοτικών επιδοτήσεων, οι βουλευτές αναφέρουν πως δίνονται για τη συνέχιση της καλλιέργειας από τον αγρότη, δεν πρέπει να θεωρούνται εισόδημα και γι’ αυτό δε θα πρέπει να φορολογούνται, αλλά ούτε να γίνεται παρακράτηση σε αυτές».

Αυτά έλεγε τότε ο Βογιατζής αλλά μάλλον με αυτά δεν ασχολήθηκε ο κ. Αθανασίου για να μην τα γνωρίζει.

Σωστός  είναι μόνο ο ισχυρισμός του κ. Αθανασίου ότι η σημερινή κυβέρνηση ανέβασε το ποσοστό φορολόγησης των αγροτικών εισοδημάτων  από το 13% στο 22%. Αυτό όμως έγινε και με μια διαφορετική αρχιτεκτονική του φορολογικού που στόχευε στην ελάφρυνση των μικρομεσαίων αγροτών.

Έτσι θέσπισε το αφορολόγητο  στα εισοδήματα μέχρι 9.550 ευρώ, και απαλλαγές φόρου  στις συνδεδεμένες και πράσινες ενίσχυσης μέχρι 12.0000 ευρώ, στην εξισωτική ενίσχυση, στην στρεμματική ενίσχυση, στις αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ,  καθώς και στις ενισχύσεις των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων (νέοι αγρότες, σχέδια βελτίωσης).

Πέρυσι τα αγροτικά εισοδήματα σε σχέση με αυτά του 2015 πλήρωσαν λιγότερα συνολικά  50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ εννιά στους δέκα αγρότες δήλωσαν εισοδήματα κάτω των 9.000 ευρώ και δεν πλήρωσαν σχεδόν καθόλου φόρο (εκτός βέβαια αν τους έπιαναν τα τεκμήρια που ισχύουν για όλους τους φορολογούμενους).

Αν υπολογίσουμε επίσης ότι ο φόρος του 2015 μειώθηκε από το αφορολόγητο των επιδοτήσεων μέχρι τα 12.000 και αγρότες θα πλήρωναν περισσότερο φόρο τότε το ποσό της μείωσης υπερβαίνει κατά πολύ τα πενήντα εκατομμύρια ευρώ.

Συμπερασματικά ο αγροτικός τομέας έχει ακόμα πολλά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας και πολύ περισσότερο με τις ερωτήσεις και τις ενέργειες του κ. Αθανασίου.

(1) http://www.emprosnet.gr/article/66529-gia-tin-elafryteri-forologisi-ton-agroton

(2) http://www.ikariamag.gr/katathesi-tropologias-gia-tis-agrotikes-epidotiseis

Print Friendly, PDF & Email/ Γραφές

Ο λοστός του Αίλληνα

Tags: