25 Ιανουαρίου 2018 | Ανθρωποι |

Εκδήλωση στη μνήμη, στο έργο και την προσφορά του Ηλία Ηλιού, 33 χρόνια από το θάνατό του

Ο Ηλιας Ηλιού στην προκυμαία της Μυτιλήνης

Τι απομένει στην εποχή μας από την κληρονομιά του Ηλία Ηλιού, του εμβληματικού πολιτικού  που λάμπρυνε με την  παρουσία του  το  ελληνικό Κοινοβούλιο,  του κορυφαίου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Αριστεράς  που επιχείρησε με τη δράση και την πολιτική του  να επαναφέρει την Ελλάδα στον δρόμο της ομαλότητας τα ταραγμένα μεταπολεμικά χρόνια;

Τη μνήμη του ευπατρίδη της ελληνικής πολιτικής ζωής τίμησε  την Τετάρτη το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε με θέμα «Μνήμη Ηλία Ηλιού, 33 χρόνια από το θάνατό του».   Πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της πρόσφατης κυκλοφορίας της πολιτικής βιογραφίας του Ηλία Ηλιού από τις εκδόσεις του Ιδρύματος. Συγγραφέας του τόμου είναι ο  Ηλίας Νικολακόπουλος, ομότιμος καθηγητής πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Μέσα στην πρόσφατη παρατεταμένη κρίση στη χώρα μας και τις αγοραίες παγκοσμιοποιημένες απόψεις της εποχής μας» είπε χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. «Έχει μεγάλη σημασία να νοηματοδοτηθούν εκ νέου σήμερα οι κοινωνικές και πολιτικές αξίες: Το πνεύμα της αντίστασης, η προσήλωση στη δημοκρατική ομαλότητα, η αντοχή μπροστά στις δυσκολίες με δύναμη την προσωπική αξιοπρέπεια, η τήρηση κανόνων και θεσμικής συμπεριφοράς στη σκληρή μάχη των ιδεών στον αντίποδα των διχαστικών κηρυγμάτων, η οικουμενική ματιά και η διεθνής αλληλεγγύη απέναντι στις κραυγές του εθνικού απομονωτισμού και της διαχρονικής πατριδοκαπηλίας που είναι μια από τις επαχθέστερες μορφές λαϊκισμού».

Το ιδιαίτερο αποτύπωμα του Ηλία Ηλιού υπήρξε αδρό, διακριτό, βαθιά ανθρώπινο, στην πρωτοπορία των κοινωνικών αγώνων και των αριστερών αναζητήσεων για χρόνια πολλά, ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής και επεσήμανε την πνευματική, πολιτιστική συμβολή του Ηλία Ηλιού, καθώς και τη συστηματική ενασχόλησή του με τα ζητήματα της οικονομικής ανασυγκρότησης, αλλά και της συνταγματικής θωράκισης της χώρας, με κορυφαίες αγορεύσεις στο Κοινοβούλιο, που για χρόνια εναλλάσσονταν με εξίσου κορυφαίες αγορεύσεις στα δικαστήρια για την υπεράσπιση κυνηγημένων της Αριστεράς που διώκονταν μαζικά με το Ν. 375 και το Ν. 509.

Print Friendly, PDF & Email/ Γραφές

Ο λοστός του Αίλληνα