19 Ιανουαρίου 2018 | Επικαιρότητα |

Στη Μόρια ο Γ.Μουζάλας με τον υπουργό εσωτερικών της Βουλγαρίας

Η καλύτερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προτεραιότητα της βουλγαρικής προεδρίας

Φωτο: Γ. Παπαδόπουλος

Στο πλαίσιο ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από τη Βουλγαρία , από 1η Ιανουαρίου, το κέντρο υποδοχής  και ταυτοποίησης της Μόριας στη Λέσβο,  επισκέφθηκαν σήμερα το μεσημέρι ο βούλγαρος  υπουργός εσωτερικών Βαλεντίν Ράντεφ μαζί με τον  υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Το μεταναστευτικό ζήτημα συζητήθηκε και χθες σε συνάντηση των κυρίων Ράντεφ και Μπουζάλα με τον επίτροπο μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο στην Αθήνα, προκειμένου ο βούλγαρος Υπουργός στο πλαίσιο της προεδρίας της ΕΕ από τη χώρα του, να έχει μια πλήρη εικόνα της διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος.

Ο υπουργός εσωτερικών της Βουλγαρίας Βαλεντίν Ράντεφ μετά την επίσκεψή του στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης τόνισε «ικανοποιημένος για τα όσα είδε και τα όσα έχει καταφέρει η Ελλάδα».

«Σκοπός της επίσκεψής μας στη Μόρια είναι να έχουμε εικόνα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα , πως τα διαχειρίζεται και πως μπορούμε όλοι μαζί να βοηθήσουμε , τόνισε από τη Μυτιλήνη ο βούλγαρος υπουργός Εσωτερικών.  Κατά τη διάρκεια της προεδρίας μας θα ενημερώσουμε την Ευρώπη για το τι συμβαίνει εδώ στην Ελλάδα, έτσι ώστε ο κανονισμός του Δουβλίνου να διαμορφωθεί με ένα δίκαιο τρόπο. Μια από τις προτεραιότητες που έχουμε θέσει ως χώρα που προεδρεύει της ΕΕ είναι η καλύτερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών», συμπλήρωσε ο κύριος Ράντεφ τονίζοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσει να λειτουργεί η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και να μπορούν να επιστρέφουν στην Τουρκία τα άτομα που δε έχουν το δικαίωμα παραμονής στην ΕΕ»  .

Από την πλευρά του ο  Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας τόνισε ότι «επιδιώξαμε ο κύριος Ράντεφ να αποκτήσει μια καλή γνώση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε , δείξαμε τις βελτιώσεις που γίνονται στο κάμπ όμως υποδείξαμε και ότι η κατάσταση παραμένει δύσκολη και χρειαζόμαστε βοήθεια¨και εξέφρασε τη βεβαιότητα   ότι ο κύριος Ράντεφ έπι της προεδρίας του θα  κατάφέρει σημαντικά πράγματα για τη μετανάστευση. Ο κύριος Μουζάλας επανέλαβε στον βούλγαρο Υπουργό το αίτημα τις μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα στο πλαίσιο της συμφωνίας. «Ξέρουμε ότι δεν είναι υπόθεση που μπορεί να λύσει μόνος του ο κύριος Ράντεφ, αλλά θα έχουμε μια σημαντική φωνή βοήθειας σαν τη δική του στην ΕΕ».

Διαμαρτυρίες κατοίκων των γύρω χωριών

Ο κύριος Μουζάλας συναντήθηκε και με αντιπροσωπεία από την επιτροπή κατοίκων των χωριών Μόριας και Παναγιούδας που γειτνιάζουν με το κέντρο υποδοχής και τον περίμεναν έξω από το κέντρο και του  κατέθεσαν για ακόμα μία φορά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Όπως είπε στην ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ ο πρόεδρος της κοινότητα Μόριας Νίκος Τρακέλλης «τέθηκαν στον υπουργό τα θέματα για τα λύματα 5.000 χιλιάδων ανθρώπων που τρέχουν στο παρακείμενο ποτάμι, την καλύτερη αστυνόμευση της περιοχής καθώς οι πρόσφυγες αναζητούν τροφή αλλά και τρόπους θέρμανσης στα γύρω σπίτια και κτήματα, ενώ έθεσαν και το ζήτημα των αποζημιώσεων από ζημιές στις περιουσίες τους ύψους 121.000 ευρώ για το διάστημα του 2016 μέχρι και τον Μάρτη του ’17.

Για τα λύματα ο κύριος Μουζάλας τόνισε ότι θα χρηματοδοτηθεί από το δημόσιο η μελέτη που είναι έτοιμη ενώ δεσμεύτηκε σε μια επόμενή του επίσκεψη να γίνει αναλυτική ενημέρωση και συζήτηση για τα προβλήματα και την αντιμετώπιση των προβλημάτων των γύρω από το κάμπ περιοχών. Επίσης ο υποστράτηγος Νικόλαος Χριστοφάκης γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής διαβεβαίωσε ότι από αύριο και επί 24ωρου βάσεως θα υπάρχει αστυνόμευση από τη Μόρια μέχρι την Παναγιούδα ».

Στάση εργασίας εργαζομένων στην κοινωφελή εργασία

Τη Δευτέρα στάση εργασίας από τις 8:00 έως τις 12:00 το μεσημέρι θα πραγματοποιήσουν οι 150 εργαζόμενοι που προσελήφθησαν το Νοέμβριο στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας και ακόμα δεν έχουν πληρωθεί. Για το θέμα αυτό ο κύριος Μουζάλας είπε στην ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να πληρωθούν το επόμενο 10ήμερο.

Δήμαρχος Λέσβου: ο κ. Υπουργός έρχεται «σαν κλέφτης»

Ανακοίνωση του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού για την επίσκεψη του Γιάννη Μουζάλα σήμερα στη Μόρια:

Για ακόμα μια φορά, όπως τελευταία συνηθίζει ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας, επισκέπτεται τη Λέσβο χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως ενημέρωση προς τους τοπικούς φορείς και ιδιαίτερα στο Δήμο Λέσβου. Ενώ τα προβλήματα στο Κ.Υ.Τ Μόριας παραμένουν και η τοπική κοινωνία απαιτεί απαντήσεις, ο κ. Υπουργός έρχεται «σαν κλέφτης» στη Λέσβο, επιρρίπτει ευθύνες στους Δημάρχους των νησιών και δεν κάνει οποιαδήποτε προσπάθεια να ενημερώσει την τοπική κοινωνία που αγωνιά. Με λίγα λόγια ο κ. Υπουργός δοξάζεται κρυπτόμενος και καταποντίζεται εμφανιζόμενος.

Η ευκολία, όμως, με την οποία μετατοπίζει την αποκλειστική δική του ευθύνη, στους Δημάρχους των νησιών, δεν πρόκειται να αναιρέσει τη λαϊκή βούληση όπως αυτή έχει μαζικά εκφραστεί στις κινητοποιήσεις του περασμένου Νοεμβρίου. Ο κ. Υπουργός οφείλει να ενημερώσει την τοπική κοινωνία και να λάβει άμεσα τα μέτρα που χρειάζονται για την αποσυμφόρηση και την βελτίωση της κατάστασης στο Κ.Υ.Τ Μόριας.  Οι σχεδιασμοί που υπάρχουν πίσω από τις καταδρομικού τύπου επισκέψεις του κ. Υπουργού,  δεν θα γίνουν σε καμία περίπτωση αποδεκτοί.

Print Friendly, PDF & Email