ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Αλυσίδα… εξαπάτησης παραγωγών

Πρώην επιχειρηματίας αλυσίδας σουπερμάρκετ από τη Βόρεια Ελλάδα, το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί στην υπόθεση των «στημένων» ποδοσφαιρικών αγώνων, ενώ κατηγορήθηκε στο παρελθόν για υπόθεση με «μαϊμού» απορρυπαντικά (αθωώθηκε δικαστικά), φέρεται πάλι ως «εγκέφαλος» σπείρας που εξαπατούσε παραγωγούς και εμπόρους τοπικών προϊόντων σε ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας.

Τη νέα αυτή περίπτωση απάτης εξιχνίασαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Σερρών ύστερα από πολύμηνη έρευνα.

Για την υπόθεση σχηματίστηκε και υποβλήθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος τεσσάρων Ελλήνων ηλικίας 47, 48, 57 και 63 ετών, καθώς κι ενός 50χρονου υπηκόου Ρουμανίας, με τις κατηγορίες για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απάτη και πλαστογραφία.

Σύμφωνα με την αστυνομία, όπως προέκυψε από την έρευνα, το χρονικό διάστημα μεταξύ Απριλίου του 2014 και Ιανουαρίου του 2016, οι εμπλεκόμενοι είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση, με δομημένη και διαρκή δράση, έχοντας διακριτούς ρόλους, με σκοπό την εξαπάτηση τοπικών παραγωγών και εμπόρων, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος.

Η αστυνομία τούς κατηγορεί ότι εμφανίζονταν ως αντιπρόσωποι ξένης εταιρείας με σκοπό την εξαγωγή μεγάλων ποσοτήτων προϊόντων σε χώρα του εξωτερικού και με πλαστά αποδεικτικά πληρωμής έπειθαν τα θύματά τους και τους αποσπούσαν διάφορες ποσότητες των προϊόντων.

Για την παραλαβή και μεταφορά των προϊόντων αυτών χρησιμοποιούσαν φορτηγά με ξένες πινακίδες κυκλοφορίας οι οποίες ήταν πλαστές και με το τέχνασμα των συνεχών μεταφορτώσεων κατάφερναν να αποκρύπτουν τον τελικό προορισμό των εμπορευμάτων που τους είχαν αποσπάσει.

Φορτηγό αυτοκίνητο

Από τη μέχρι στιγμής αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι κατάφεραν και απέσπασαν:

  • ποσότητες τυροκομικών προϊόντων αξίας πάνω από 296.000 ευρώ από βιομηχανία επεξεργασίας και παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων στη Λέσβο, από τυροκομική μονάδα στη Νάξο, από επιχείρηση στην Κρήτη και από εταιρεία παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων στις Σέρρες,
  • ποσότητες ξηρών καρπών από εταιρεία στη Θεσσαλονίκη, αξίας πάνω από 53.000 ευρώ,
  •  συσκευασίες προϊόντων από εταιρεία στα Τρίκαλα, αξίας 42.000 ευρώ και
  •  φιάλες μπίρας από εταιρεία στη Θεσσαλονίκη, αξίας 37.000 ευρώ.

Επιπλέον προσπάθησαν να αποσπάσουν προϊόντα αξίας πάνω από 330.000 ευρώ από εταιρεία εμπορίας καφέ στην Αττική, από μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας στη Θεσπρωτία και από δύο εταιρείες εμπορίας τυροκομικών προϊόντων σε Αρκαδία και Ημαθία.

Επίσης, εξακριβώθηκε ότι επικοινώνησαν με άλλες επτά εταιρείες-επιχειρήσεις σε Αργος, Αττική, Κοζάνη, Κρήτη, Μεσσηνία και Τρίπολη, με σκοπό την αγορά διαφόρων προϊόντων.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την αστυνομία σε αποθήκη ιδιοκτησίας του 57χρονου σε περιοχή της Ημαθίας, εντοπίστηκαν επιμελώς κρυμμένα δοχεία και παλέτες με τυροκομικά προϊόντα τα οποία είχαν αποσπάσει και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους.

Στον ίδιο χώρο εντοπίστηκε φορτηγό όχημα ιδιοκτησίας του 57χρονου, που ήταν έμφορτο με συσκευασμένα προϊόντα που είχαν αποσπάσει, τα οποία επίσης αποδόθηκαν, ενώ το φορτηγό κατασχέθηκε.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» της σπείρας μέχρι χθες το πρωί δεν είχε συλληφθεί, καθώς εθεάθη να πίνει καφέ σε κεντρικό μαγαζί της Βέροιας.