ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Οικονομία

Τι ισχύει για την προστασία της πρώτης κατοικίας-Το θεσμικό πλαίσιο και η σπέκουλα

Ωστόσο, δεν τίθεται σε ισχύ στην περίπτωση που έχει κάποιος μόνο χρέη προς το δημόσιο. Για το λόγο αυτό άλλωστε, πολλοί ενδιαφερόμενοι να ενταχθούν στο νόμο, δημιουργούν εικονικά χρέη προς ιδιώτες, ούτως ώστε να μπορούν να ενταχθούν.

Την ίδια ώρα, δεν παύει να ισχύει ο νόμος στις 31/12/2018. Αυτή η ημερομηνία είναι η καταληκτική για να κάνει κάποιο νοικοκυριό αίτηση ένταξης. Μετα από αυτή την ημερομηνια συνεχιζουν κανονικα τα υπολοιπα βηματα του Νομου, δηλ. προστασια, ρυθμιση, κουρεμα χρεων.

Επί δεκαετίες…

Η ισχύς του νόμου διαρκεί όσα χρόνια αποφασίσει το κάθε δικαστήριο ανά περίπτωση. Η ρυθμιση περιλαμβανει μακροχρονιες δοσεις και κουρεμα του υπολοιπου, τοσο για χρεη προς τραπεζες οσο και χρεη ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ. Πάντως, από το ερχόμενο καλοκαίρι και μετά αναμένεται να γίνει προσπάθεια παράτασης της παραπάνω ημερομηνίας, ακόμη κι αν χρειαστεί να υπάρξει μια μικρή μείωση στα κριτήρια, η οποία δε συζητείται προς το παρόν. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι κληρονόμοι των ακινήτων που είχαν δικαστική απόφαση Ν. Κατσελη, μπορούν να καταθέσουν αίτηση και να λάβουν όμοια ρύθμιση, όποτε αναλαβουν την κληρονομιά, ακομη και μετα την 31/12/2018.

Τα κριτήρια

Με βάση τα κριτήρια που έχουν τεθεί προστατεύεται το 63% των πρώτων κατοικιών στην Ελλάδα και είναι τα εξής: Εφόσον η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ για έναν ενήλικα (ποσό που προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη σε 220.000 για ζευγάρι, 240.000 για οικογένεια με 1 τέκνο, 260.000 για οικογένεια με δύο τέκνα και 280.000 για οικογένεια με τρία τέκνα) και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%, δηλαδή κυμαίνεται μεταξύ 13.906 ευρώ και 40.800Euro ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση (οικογενειακό εισόδημα ενήλικα: 13.906 ευρώ, ζευγάρι: 23.659 ευρώ και κάθε παιδί: 5.714 ευρώ), τότε αναδιαρθρώνονται τα δάνεια με βάση τις δυνατότητες αποπληρωμής και τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης του οφειλέτη και του προσφέρεται πλήρης δικαστική κάλυψη .

Συμμετοχή Δημοσίου

Τώρα, για τις περιπτώσεις που το Δημόσιο παρεμβαίνει πληρώνοντας μέρος της δόσης, «εφόσον συντρέχουν κάποιες πρόσθετες προϋποθέσεις δηλαδή:Η αντικειμενική αξία κύριας κατοικίας κυμαίνεται μεταξύ 120.000 και 220.000 ευρώ, προσαυξημένη ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη (ένας ενήλικας: 120.000 ευρώ, ζευγάρι: 160.000 ευρώ και 20.000 ανά τέκνο), και το ετήσιο εισόδημα δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, δηλαδή κυμαίνεται από 8.180 έως 24.000 ευρώ (άγαμος: 8.180 ευρώ, ζευγάρι: 13.917 ευρώ και κάθε παιδί: 3.361 ευρώ), το Δημόσιο καλύπτει έως και το 95% των μηνιαίων καταβολών επί τριετία.

Τι κάνουν όσοι δε “μπαίνουν”

Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι επιλέγουν να μην ενταχθούν στον τροποποιημένο νόμο, καθώς μπορεί να διαθέτουν περίσσευμα περιουσιακών στοιχείων και ακολουθούν την εξωδικαστική οδό. Σε αυτήν την περίπτωση τα φυσικά πρόσωπα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν επιθυμούν να ενταχθούν στο νόμο έχουν την προστασία, που απορρέει από τον Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος, που οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να ακολουθούν σε περίπτωση που ο δανειολήπτης το ζητήσει.

Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα πάντα με αρμόδιες πηγές, προστατεύονται με βάση το στατιστικό δεδομένο των εύλογων δαπανών διαβίωσης που επικύρωσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΚΥΣΔΙΧ) και δεν υποχρεώνονται να πληρώσουν πάνω από τη διαφορά των εισοδημάτων μείον τις δαπάνες διαβίωσης, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση (εύλογες δαπάνες διαβίωσης μηνιαίως: ενήλικας 682 ευρώ, ζευγάρι 1.160 ευρώ, Οικογένεια με ένα παιδί 1.440 ευρώ, με δυο παιδιά 1.720 ευρώ, με τρία παιδιά 2.000 ευρώ και με τέσσερα παιδιά 2.280 ευρώ). Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ενημερώνουν τις τράπεζες και να ζητούν εγγράφως τις προτάσεις, που τους κάνουν, για ρυθμίσεις των οφειλών τους.

Τα funds κρατούν τους ίδιους ή καλύτερους όρους

Μεγάλη συζήτηση είχε γίνει και το προηγούμενο διάστημα, σχετικά με το τι ίσχυε για τα funds, καθώς στις 31/12/2017 έπαψε να ισχύει η απαγόρευση μεταβίβασης / πώλησης δανειου 1ης κατοικίας αξίας έως 140.000 € μεχρι 31/12/2017. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα funds υποχρεουνται να τηρησουν ολους τους Νομους και διαδικασιες που τηρει η τραπεζα, δηλ. Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών, Νόμος Κατσελη – Σταθακη, Εξωδικαστικο Μηχανισμο. Ιδιαιτέρως σημαντικό είναι και το ότι τα funds δε μπορουν να χειροτερευσουν τους ορους συμβασης (π.χ. επιτοκιο, χρονος αποπληρωμης κλπ). Μπορούν μόνο να τους βελτιώσουν ή να τους αφήσουν ίδιους.