11 Ιανουαρίου 2018 | Editorial |

Ευλογιά των προβάτων: Η ψυχραιμία είναι ο καλύτερος σύμμαχος

Δυστυχώς με αφορμή τα τελευταία κρούσματα ευλογιάς στην περιοχή της Φίλιας , έρχονται να επιβεβαιωθούν οι αρχικοί μας φόβοι που εκφράστηκαν και δημόσια από τις 26/9/17 με σχετική ερώτηση στην Περιφερειακή Αρχή. Δυστυχώς η ευλογιά είναι ακόμα εδώ και θα μας απασχολεί όπως φαίνεται για πολύ καιρό ακόμα.

Εντύπωση προκαλεί η απόφαση του Τοπικού Κέντρου Ελέγχου ασθενειών για απαγόρευση σφαγής αιγοπροβάτων σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από την Φίλια (που εκτείνεται στις περιοχές Ανεμότιας, Σκαλοχωρίου, Καλλονής, Αγ .Παρασκευής, Στύψης, Λαφιώνας, Πέτρας, Σκουτάρου πιθανόν και Δυτικότερα).

Ένα οριζόντιο και αυστηρό μέτρο –αμφίβολης αποτελεσματικότητας-που τροφοδότησε και επέτεινε την αναστάτωση και την ανησυχία στον κτηνοτροφικό κόσμο του νησιού που έχει φτάσει ή και ξεπεράσει σε πολλές περιπτώσεις τα όρια κάθε συναισθηματικής, ψυχικής και οικονομικής αντοχής. Ένα μέτρο που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους κτηνοτρόφους γιατί τους υποχρεώνει να διατηρήσουν για άγνωστο χρονικό διάστημα τα αιγοπρόβατα που βρίσκονται σε φάση απογαλακτισμού και σφαγής , δαπανώντας μεγάλα ποσά για την διατροφή τους, στερώντας τους τη δυνατότητα να διαθέσουν το γάλα ή το κρέας που θα τους έδινε μια οικονομική ανάσα, τη στιγμή που ήδη βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Πιστεύουμε ότι υπάρχουν τρόποι και μέσα για την περιφρούρηση διασποράς της νόσου χωρίς αυτήν την απαγόρευση, κάτι στο οποίο συμφωνεί και προτείνει και η επιστημονική κοινότητα της Λέσβου. Ή τουλάχιστον η πλειοψηφία της. Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής μπορεί λαμβάνοντας υπόψη της τα επιδημιολογικά στοιχεία, τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και των εκτροφών της καθώς και όποιο άλλο σχετικό με την ασθένεια στοιχείο έχει στη διάθεσή της να αξιολογεί ,ακόμα και κατά περίπτωση, και να δίνει λύσεις στα προβλήματα των κτηνοτρόφων

Και πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι όσα έχουν προηγηθεί απ τον περασμένο Σεπτέμβρη σε σχέση με την ευλογιά, έχουν συμβάλει στο να διαμορφωθούν οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές πώλησης του κρέατος και του αιγοπρόβειου γάλακτος στην αγορά. Γεγονότα που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας όχι μόνο στους κτηνοτρόφους και τις οικογένειές τους , αλλά και σε μας για την οικονομία του νησιού.

Δυστυχώς με αφορμή τα τελευταία κρούσματα ευλογιάς στην περιοχή της Φίλιας , έρχονται να επιβεβαιωθούν οι αρχικοί μας φόβοι που εκφράστηκαν και δημόσια από τις 26/9/17 με σχετική ερώτηση στην Περιφερειακή Αρχή. Δυστυχώς η ευλογιά είναι ακόμα εδώ και θα μας απασχολεί όπως φαίνεται για πολύ καιρό ακόμα. Κανένας εφησυχασμός καμία επανάπαυση μπροστά και στο βασανιστικό ερώτημα του που οδηγείται εν τέλει η κτηνοτροφία και ο κτηνοτροφικός κόσμος της Λέσβου. Από κανέναν. Ούτε από την υπηρεσία ούτε από τους κτηνοτρόφους τους οποίους καλούμε να συμμορφώνονται με τις οδηγίες της υπηρεσίας και να προβαίνουν στην λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων.

Απαιτείται επιφυλακή και επαγρύπνηση. Σχολαστική τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων και έλεγχος για την τήρησή τους, στενή συνεργασία, αξιοποίηση κάθε προσφερόμενου μέσου ή πόρου και ορθολογική διαχείρισή τους. Και όχι οριζόντια και λοιπά μέτρα υπό το κράτος πανικού.

Για τον λόγο αυτό , με αυξημένο αίσθημα ευθύνης τόσο απέναντι στον τόπο και την οικονομία του, όσο και απέναντι στους κτηνοτρόφους του νησιού, παρακολουθούμε στενά το θέμα απ την πρώτη στιγμή. Χωρίς βέβαια να θεωρούμε ότι κατέχουμε την απόλυτη αλήθεια ή ότι είμαστε οι μόνοι που διαθέτουμε αίσθημα ευθύνης. Με τις σκέψεις αυτές ζητήσαμε χθες από την Περιφερειακή Αρχή να ανακληθεί η απόφαση και να επιτραπούν οι ελεγχόμενες σφαγές με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την αποφυγή διασποράς της νόσου.

*Περιφερειακή σύμβουλος Β. Αιγαίου

Print Friendly, PDF & Email/ Γραφές

Υπάρχει ελπίδα