ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

8118: Καλή χρονιά, με προαπαιτούμενα και φορολογικά

Ευχές για καλή χρονιά από τη στήλη, με λιγότερη υστερία και ηθικό πανικό από τα πρωτοσέλιδα του ελληνικού τύπου, αν γίνεται παρακαλώ. Σήμερα τα πράγματα είναι μετρίως μέτρια, με την έννοια ότι έχουμε δει και πολύ χειρότερα. Τουλάχιστον τα δύο κυρίαρχα θέματα, η (σταθερή) αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία και ο “αγώνας δρόμου” που έχει μπροστά της η κυβέρνηση για τη νομοθέτηση των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση του προγράμματος, είναι υπαρκτά και σοβαρά.

Το πρώτο θέμα δίνει πρωτοσέλιδο στα Νέα, το δεύτερο στο Έθνος. Ο Ελεύθερος Τύπος κλασικά αφιερώνει το δευτεριάτικο θέμα του στους συνταξιούχους, ο Φιλελεύθερος στις αλλαγές επί τα χείρω που θα αντιμετωπίσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες στις ασφαλιστικές τους εισφορές, και το πιο ενδιαφέρον θέμα κατά τη γνώμη μου (με την έννοια πως τα άλλα είναι λίγο πολύ γνωστά εδώ και καιρό, αν και -επαναλαμβάνω- σοβαρά και μάλλον δυσάρεστα) είναι αυτό που αναδεικνύει η Εφημερίδα των Συντακτών για τη νέα έκφραση της θρασυδειλίας των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής.

Κατά τα άλλα, έχουν ενδιαφέρον (και παίρνουν αρκετή δημοσιότητα) το αφιέρωμα του Bloomberg στα “10 βήματα της Ελλάδας για την έξοδο από τα μνημόνια” και το άρθρο του υπ. Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου στους Financial Times για την τραπεζική ένωση στην Ευρώπη.