ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Τόπος

Αλ. Τσίπρας: Στόχος από το 2019 μεταφορικό ισοδύναμο για όλα τα νησιά (βίντεο)

Στόχος της κυβέρνησης είναι το μέτρο για το μεταφορικό ισοδύναμο να μην ισχύσει μόνο για τα Δωδεκάνησα ή τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αλλά από το 2019 και μετά «να αφορά κάθε νησιώτη και κάθε νησιώτισσα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από την Κάλυμνο όπου μετέβη για την εορτή των Θεοφανείων.

Μιλώντας από το Πνευματικό Κέντρο Καλύμνου, όπου ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το πιο κρίσιμο θέμα που αφορά στα ελληνικά νησιά «είναι μια συνολική και συνεκτική πολιτική αντιμετώπιση του προβλήματος της νησιωτικότητας μας από τη θέσπιση του μεταφορικού ισοδύναμου».

Όπως συμπλήρωσε, «φιλοδοξούμε να κάνουμε πράξη ένα αίτημα διεκδίκησης δεκαετιών για τους νησιώτες μας, όχι επειδή βρεθήκαμε στην ανάγκη να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα που από την αρχή γνωρίζαμε τις δυσκολίες του, μέσα στις οποίες εντάσσεται η εξίσωση του ΦΠΑ σε όλη τη χώρα, αλλά γιατί κατά την εκτίμηση μου αν σήμερα μας έβαζαν να διαλέξουμε από την αρχή αν θα προτιμούσαμε διαφορετικό ΦΠΑ ή μεταφορικό ισοδύναμο, η δική μου άποψη είναι για το μεταφορικό ισοδύναμο».

Όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός, το πρόβλημα πρέπει να χτυπηθεί στη ρίζα του, αλλάζοντας το καθεστώς των νησιών με το κέντρο και τα άλλα νησιά.

Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η σχετική μελέτη ολοκληρώνεται μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα (Φεβρουάριος) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου. Συμπλήρωσε ότι θα περιλαμβάνει επιδοτήσεις ακτοπλοϊκών εισιτηρίων των μονίμων κατοίκων και επιδότηση του επιπλέον κόστους ακτοπλοϊκής μεταφοράς των προϊόντων (από και προς τα νησιά) και των καυσίμων, για τα οποία έχει ήδη γίνει επαφή με τα ΕΛΠΕ και ετοιμάζεται ξεχωριστή πρόταση.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «ήδη έχουμε κινηθεί για να δεσμεύσουμε σε πρώτη φάση μέσα στο 2018 μέσα από το ΠΔΕ ένα ποσό της τάξης των 50 εκατ. ευρώ» και ότι το 2019 θα είναι διπλάσιο και πολλαπλάσιο, «καθώς στόχος μας είναι το μέτρο αυτό να μην αφορά μόνο τα Δωδεκάνησα ή τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αλλά από το 2019 και μετά να αφορά κάθε νησιώτη και κάθε νησιώτισσα».

Όπως ανέφερε, ότι τα αρμόδια υπουργεία θα προχωρήσουν άμεσα στην εκπόνηση της αντίστοιχης νομοθετικής παρέμβασης, και πως υπάρχει η συναίνεση και των εταίρων μας. Προσέθεσε ότι δεν αναφέρεται μόνο στους θεσμούς, αναφέρεται και στους εταίρους της Ε.Ε., «καθώς ένα κρίσιμο θέμα είναι και η αποδοχή του και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, για το οποίο έχει γίνει πολύ σοβαρή διεργασία».