11 Δεκεμβρίου 2017 | Της μέρας τα καμώματα... |

ΑΑΔΕ: «Εχει βάλει στο μάτι» τη Λέσβο ή συμβαίνει κάτι άλλο;

Η υπόθεση με τον ΕΝΦΙΑ των σεισμππλήκτων, είναι η τρίτη φορά που κυβερνητικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες που είτε αφορούν το νησί μας, είτε ενδιαφέρουν και το νησί μας, ακυρώνονται είτε την τελευταία στιγμή σώζονται και πάντα με ευθύνη της ΑΑΔΕ και των τοπικών υπηρεσιών της (που όπως πάντα λένε «περιμένουν οδηγίες από την ΑΑΔΕ»)

Η υπόθεση με τον ΕΝΦΙΑ των σεισμοπλήκτων, είναι η τρίτη φορά που κυβερνητικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες που είτε αφορούν το νησί μας, είτε ενδιαφέρουν και το νησί μας, ακυρώνονται είτε «σώζονται» την τελευταία στιγμή. Αυτό, σε λιγότερο από μισό  χρόνο, ενώ είναι μια ιστορία που γίνεται κάθε φορά με ευθύνη της ΑΑΔΕ και των τοπικών υπηρεσιών της (που όπως πάντα λένε «περιμένουν οδηγίες από την ΑΑΔΕ»)

Η πρώτη φορά ήταν με την 12μηνή ρύθμιση των συσωρευμένων οφειλών, όσων συμπολιτών μας είχαν κάνει χρήση του ευνοϊκού παγώματος των πληρωμών των φορολογικών τους υποχρεώσεων, εξ΄αιτίας της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην οποία κυρήχθηκε η Λέσβος, τον περασμάνο Δεκέμβρη.

Ενώ υπήρξε σχετική απόφαση της αρμόδιας υπουργού Κ. Παπανάτσιου, αυτή ποτέ δεν εφαρμόστηκε γιατί η ΑΑΔΕ δεν έστειλε ποτέ ή δεν έστειλε έγκαιρα την «ερμηνευτική εγκύκλιο»

Η δεύτερη φορά είναι αυτή που εκτυλίχθηκε την προηγούμενη βδομάδα. Εκατοντάδες συμπολίτες μας, διακαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος, κινδύνεψαν να βρεθούν εκτός συστήματος και να μην πάρουν τα χρήματα που δικαιούνται, γιατί οι φορολογικές τους δηλώσεις, που είχαν υποβληθεί χειρόγραφες, λόγω της αναστολής που είχε δωθεί με την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του σεισμού, δεν είχαν ακόμα εκκαθαριστεί.

Μόλις το θέμα έγινε γνωστό, υπήρξε άμεση αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Πάλλη, ο οποίος ενημέρωσε τόσο την Κ. Παπανάτσιου, όσο και τον Ε. Τσακαλώτο, με αποτέλεσμα να βαρέσει και το αντίστοιχο καμπανάκι στην ΑΑΔΕ, προκειμένου να δώσει τις εντολές στην τοπική ΔΟΥ για την άμεση εκκαθάριση αυτών των δηλώσεων.

Η τρίτη φορά, είναι αυτή που εκτυλίχθηκε το Σαββατοκύριακο, με το θέμα του ΕΝΦΙΑ. Και πάλι με ευθύνη της ΑΑΔΕ, δεν έχουν δωθεί ακόμη οι οδηγίες στην τοπική ΔΟΥ, με αποτέλεσμα, μόλις βάρεσε πάλι το καμπανάκι να παρέμβει από την Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να βρεθεί άμεση λύση.

Υπάρχει και μια τέταρτη περίπτωση, στην οποία όμως ευελπτιστούμε να μην φτάσουμε. Αφορά τους αγρότες που περιμένουν την αποπληρωμή των επιδοτήσεών τους και των οποίων οι φορολογικές δηλώσεις δεν έχουν ακόμα εκκαθαριστεί.

Επειδή ο κίνδυνος να μην πάρουν τα χρήματα τους είναι ορατός, γνωρίζουμε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει στείλει εδώ και μέρες σχετική επιστολή στην τοπική ΔΟΥ, με την οποία ζητά την άμεση ενημέρωση του συστήματος

Θα έλεγε κανείς οτι η ΑΑΔΕ, που ως γνωστό είναι ο «κεντρικός έφορος» και που με απαίτηση των δανειστών είναι ανεξάρτητη και δεν ελέγχεται από την κυβέρνηση και το αρμόδιο υποθργείο, για κάποιο, άγνωστο σε εμάς λόγο, έχει «βάλει στο μάτι», ειδικά τη Λέσβο.

Αυτή βέβαια είναι η καλύτερη των περιπτώσεων και ελπίζουμε να μην υπάρχει, σε αυτές τις υποθέσεις και εμπλοκή τοπικών παραγόντων, που έχουν σχέση με την ΑΑΔΕ!

 

Print Friendly, PDF & Email/ Γραφές

Υπάρχει ελπίδα