9 Δεκεμβρίου 2017 | Κάθε μέρα |

Τα «αχαρτογράφητα νερά» μιας τυχοδιωκτικής ενέργειας…

Σε «αχαρτογράφητα νερά» φαίνεται ότι οδηγούν τους 35 πρόσφυγες, που εδώ και δύο βδομάδες έχουν εγκλωβίσει στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Μυτιλήνη  (στα πλαίσια μιας όπως φαίνεται «ιδιότυπης» ομηρείας) όσοι εμφανίζονται ως «εκπρόσωποί τους» αλλά και η μικρή ομάδα των αντεξουσιαστών, που παίζει τον ρόλο της «περιφρούρησης» τους.

Σε «αχαρτογράφητα νερά» φαίνεται ότι οδηγούν τους 35 πρόσφυγες, που εδώ και δύο βδομάδες έχουν εγκλωβίσει στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Μυτιλήνη  (στα πλαίσια μιας όπως φαίνεται «ιδιότυπης» ομηρείας) όσοι εμφανίζονται ως «εκπρόσωποί τους» αλλά και η μικρή ομάδα των αντεξουσιαστών, που παίζει τον ρόλο της «περιφρούρησης» τους.

Λέμε μιας «ιδιότυπης ομηρείας» γιατί μέχρι και σήμερα κανένας δεν έχει κατορθώσει να επικοινωνήσει με το σύνολο της ομάδας των 35 προσφύγων έτσι ώστε να γνωρίζει ποιες είναι οι πληροφορίες που έχουν για την εξέλιξη της υπόθεσής τους, τι σκέφτονται οι ίδιοι, ποιες είναι οι διαθέσεις τους και τι συζητάνε μεταξύ τους.

Το βασικό τους αίτημα,  είναι να φύγουν όλοι μαζί για την Αθήνα. Αυτό όμως είναι αδύνατό να ικανοποιηθεί, για τον απλό λόγο ότι υπάρχουν χιλιάδες άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι βρίσκονται στην Μόρια και που και αυτοί με την σειρά τους θέλουν ακριβώς το ίδιο πράγμα. Ετσι, η για, όποιους λόγους διακριτή συμπεριφορά σε μια συγκεκριμένη ομάδα, είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσει επιπλέον εντάσεις μεταξύ των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που περιμένουν να φύγουν από το νησί.

Η μέχρι τώρα επικοινωνία μαζί τους, ακόμα και οι προσπάθειες που έκαναν την προηγούμενη βδομάδα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίες κατέληξαν σε αδιέξοδο, έγιναν με την διαμεσολάβηση δύο συγκεκριμένων προσώπων, που η μέχρι τώρα παρουσία τους, τουλάχιστον στα κοινωνικά δίκτυα, δείχνει περισσότερο, ότι το τελευταίο που τους ενδιαφέρει, είναι η ικανοποίηση των, σωστών ή όχι, αιτημάτων της ομάδας των 35.

Μάλιστα ο ένας, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Al Jazeera (!) το μόνο που ουσιαστικά κάνει είναι να κατηγορεί την κυβέρνηση, ότι «έχει μετατρέψει το νησί σε κέντρο συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες», ενώ δηλώνει ότι «δεν θα φύγει από αυτό, μέχρι να κλείσει η Μόρια». Ο ίδιος, είναι Ιρανικής καταγωγής και έχει πάρει πολιτικό άσυλο στη χώρα μας.

Πάντως φαίνεται ότι η ενέργεια της κατάληψης των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ συνάντησε σημαντικές αντιδράσεις στο κύκλο και των ξένων αλληλέγγυων, αφού κάτω από την ανάρτηση με την οποία γινόταν η γνωστοποίηση της, υπήρξε το παρακάτω σχόλιο:

Ο δεύτερος διαμεσολαβητής, που πάντως είχε δηλώσει σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι «διεθνής παρατηρητής, κάτοικος …Καναδά (!), σε αναρτήσεις που κάνει στο fb δηλώνει καθαρά τα αντιαριστερά του αισθήματα, γράφοντας για «γαμημένη αριστερά».

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό το σχόλιο που έκανε στην συγκεκριμένη ανάρτηση άνθρωπος που δραστηριοποείται για μεγάλο χρονικό διάστημα στην υπόθεση της αλληλεγγύης, οποίος όχι μόνο εκφράζει την αντίθεσή του στην κατάληψη, αλλά κατηγορεί τον συγκεκριμένο ότι δημιουργεί επιπλέον προβλήμματα

Τέλος να σημειώσουμε ότι σε πρόσφατη ανάρτησή του στο διαδίκτυο, ο ίδιος άνθρωπος θεωρεί την κατάληψη των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ, ως μια ευκαιρία για να ανοίξει ο διάλογος για το που βρίσκονται σήμερα τα «αριστερά» κόμματα (!)

Είναι προφανές, ότι από την στιγμή που δεν υπάρχει καμία δυνατότητα επικοινωνίας με τους πρόσφυγες που βρίσκονται στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, οι παραπάνω δημόσιες δηλώσεις όσων δηλώνουν ότι τους «εκπροσωπούν», είναι αυτές που δίνουν τον τόνο.

Ομως δεν μπορεί να γίνει εύκολα πιστευτό από κανέναν, ότι αυτοί οι 35 άνθρωποι, στις μεταξύ τους συζητήσεις, αυτό που προτάσσουν και τους ενδιαφέρει κυρίως, δεν είναι τίποτα άλλο, παρά το πότε θα φύγουν από το νησί, κάτι που όσο διαρκεί η κατάληψη θα καθυστερεί για αυτούς ακόμα περισσότερο.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι ήδη 16 άτομα από το σύνολο των 35, θα μπορούσαν  να βρίσκονται στην Αθήνα, αφού έχουν για αυτούς έχει ήδη αρθεί ο «γεωγραφικός περιορισμός».

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ρόλος των νεαρών που δηλώνουν «αλληλέγγυοι/ες» και όπως όλα δείχνουν έχουν αναλάβει την «περιφρούρηση» του χώρου.

Αν και μέχρι σήμερα, δεν έχουν βγάλει κάποια ανακοίνωση με την οποία να καταθέτουν την δική τους άποψη για τη συγκεκριμένη ενέργεια, η μέχρι ΄πρόσφατα δημόσια παρουσία τους ήταν η ενημέρωση, μέσω του indymedia για την εξέλιξη της κατάληψης.

Πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι σε πρόσφατη ανακοίνωσή/ κάλεσμα της «Πολιτικής Συνέλευσης για την Κοινωνική Χειραφέτηση», που αναρτήθηκε στο indymedia, με αφορμή την 9η επέτειο από την δολοφονία Γρηγορόπουλου ως χώρος συγκέντρωσης αναφέρονταν «τα καταλυμένα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ», κάτι που δείχνει ότι πιθανόν το κάλεσμα έγινε από την ίδια ομάδα που βρίσκεται στα γραφεία.

Το ενδιαφέρον στοιχείο σε αυτό το κάλεσμα είναι ότι, ανάμεσα στα άλλα, γίνεται σφοδρή κριτική και σε ενέργειες άλλων ομάδων αντεξουσιαστών που «…ουδεμία σχέση έχουν με τον αναρχικό-αντιεξουσιαστικό χώρο, καθώς προάγουν τον ατομισμό και τον ελιτισμό και αποστρέφονται τα όποια οργανωμένα και επαναστατικά χαρακτηριστικά δημιουργώντας κοινωνικό κανιβαλισμό στα κομμάτια των καταπιεσμένων».

Αν όμως αναλογιστούμε ότι η ενέργεια της κατάληψης των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ, το μόνο πρακτικό αποτέλεσμα που είχε μέχρι σήμερα, ήταν να αναστείλει οποιαδήποτε μαζική δράση και παρουσία του τοπικού αντιρατσιστικού κινήματος, καθώς επίσης να αποτρέψει την παρουσία κόσμου στην συγκέντρωση για την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου, τότε μάλλον βάσιμα μπορούμε να υποθέσουμε ότι η κριτική που έγινε με αυτό το κάλεσμα, σε άλλες ομάδες, αφορούσε και την ενέργεια της κατάληψης των γραφείων…

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email/ Γραφές

Υπάρχει ελπίδα

Tags: