7 Δεκεμβρίου 2017 | Τύπος και υπογραμμός |

7/12: Ερντογάν, Τραμπ και… κουκούλες

Είναι μία από εκείνες τις ημέρες που και μια ματιά στα πρωτοσέλιδα σου αρκεί για να καταλάβεις το ιδεολογικό στίγμα, τις κομματικές προτιμήσεις και το κοινό-στόχο της κάθε εφημερίδας, παρότι όλες ασχολούνται λίγο πολύ με τα ίδια θέματα της γεμάτης, έτσι κι αλλιώς, επικαιρότητας.

Το κακό κλίμα πριν από τη σημερινή επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, λόγω δηλώσεών του για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης, δίνει κύριο θέμα στην Καθημερινή και στο Έθνος: η πρώτη γράφει για «Εμπλοκή με Ερντογάν» προεξοφλώντας διπλωματική αποτυχία της κυβέρνησης, το δεύτερο γράφει «Επίσκεψη με τους όρους της Αθήνας» για να υπαινιχθεί, αντίθετα, διπλωματική σιγουριά εκ μέρους της Αθήνας.

Η εμπρηστική πρωτοβουλία Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ δίνει κύριο θέμα στην ΕφΣυν και στην Αυγή, που επικυρώνουν έτσι ένα πιο αριστερό, διεθνιστικό προφίλ –αφήστε που, εδώ που τα λέμε, το συγκεκριμένο θέμα είναι πράγματι το πιο σημαντικό της ημέρας.

Κάτι που σίγουρα δεν είναι τα «τελετουργικά» επεισόδια που έγιναν και χθες στην Αθήνα (και ιδίως τη νύχτα στα Εξάρχεια) με αφορμή την 9η επέτειο από τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου από τον αστυνομικό Κορκονέα. Αυτό βέβαια δεν εμποδίζει την Ελευθερία και τον Φιλελεύθερο από το να τα αναδεικνύουν σε κύριο θέμα της ημέρας. Γιατί; Μα, γιατί τα ανέδειξε ως τέτοιο ο Κυρ. Μητσοτάκης και ο Άδ. Γεωργιάδης κατηγορώντας την κυβέρνηση για «ανοχή» στα «δικά της παιδιά» (δηλ. τους κουκουλοφόρους) με αφορμή μια ατάκα του Γ. Δραγασάκη –τα σχετικά tweets ανέβασε στο σάιτ της με ενθουσιασμό και η Χρυσή Αυγή. Το ύποπτο και αναποτελεσματικό δόγμα «Νόμος και Τάξη» (τόσα χρόνια που πνιγόταν η Αθήνα στα χημικά, τα Εξάρχεια έγιναν «καλύτερα» ή «χειρότερα» άραγε;), που με κάθε ευκαιρία επικαλείται ο ΚΜ και τα ακροδεξιά στελέχη που αυτός ανέδειξε σε κορυφαία της ΝΔ, πιστεύει ότι θα του εξασφαλίσει ψήφους από τα δεξιά του; Γιατί η διεθνής εμπειρία λέει πως, όταν μετατοπίζεις την ατζέντα προς τα ακροδεξιά, αυτοί που κερδίζουν είναι οι αυθεντικοί εκφραστές της. Α, επίσης έχει ενδιαφέρον ότι και οι δύο εφημερίδες που παίζουν σήμερα αυτό το παιχνίδι έχουν στον τίτλο τους τη λέξη «ελευθερία» –και, αν η πρώτη είναι φανερό ότι έχει ως στόχο το συντηρητικό κοινό από τότε που ο Β. Μαρινάκης πήρε και τα Νέα, η δεύτερη υποτίθεται πως (θα ήθελε να) είναι εκφραστής του (ακραίου) κέντρου, αλλά της ξέφυγε λίιιιγο προς τα δεξιά.

Μια και ανέφερα τα Νέα, κερδίζουν σήμερα το βραβείο «προσπαθώ να δημιουργήσω θόρυβο για ένα ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ «θέμα» (την πρεμιέρα του λεγόμενου «Κινήματος Αλλαγής» χθες στη Βουλή με μια σειρά τζούφιων και ξύλινων κοινοτοπιών), το οποίο μέχρι και τα ίδια τα Νέα ντράπηκαν να αναρτήσουν στην ηλεκτρονική τους έκδοση…

Print Friendly, PDF & EmailΣτην ίδια ενότητα