5 Δεκεμβρίου 2017 | Πολιτική |

Αποσύρθηκε η τροπολογία του υπ. Εργασίας – Έφη Αχτσιόγλου: Δεν τίθεται κανένα ζήτημα συρρίκνωσης του δικαιώματος της απεργίας

«Η αλλαγή στην απαρτία της γενικής συνέλευσης από το 1/3 στο 1/2 αφορά μόνο στα πρωτοβάθμια επιχειρησιακά σωματεία και όχι στα πρωτοβάθμια σωματεία ευρύτερης περιφέρειας (π.χ. Αττικής) ή πανελλαδικής εμβέλειας (π.χ. μιας επιχείρησης με υποκαταστήματα), καθώς και τις δευτεροβάθμιες (εργατικά κέντρα- ομοσπονδίες) και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις», επαναλαμβάνει η υπουργός Εργασίας

Αποσύρθηκε, από το νομοσχέδιο για τη χρήση του συστήματος HELLAS SAT, η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την οποία οριζόταν ειδική απαρτία κατά τις γενικές συνελεύσεις πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων σε περίπτωση συζήτησης και λήψης απόφασης κήρυξης απεργίας. Η τροπολογία ρύθμιζε και θέματα αναφορικά με την υποχρέωση καταβολής της προβλεπόμενης δαπάνης εκ μέρους του εργοδότη σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος.

Όπως έκαναν γνωστό το βράδυ της Δευτέρας πηγές του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η συγκεκριμένη τροπολογία θα κατατεθεί εκ νέου σε επόμενο νομοσχέδιο, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις και θετικές τροποποιήσεις στις προβλέψεις τους.

Με την εκ νέου κατάθεση της τροπολογίας θα δοθεί ο χρόνος για ευχερέστερη συζήτηση του περιεχομένου τους στο Κοινοβούλιο, ώστε να μην υπάρχουν προσχηματικές ενστάσεις επί της διαδικασίας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Όπως τόνισε το μεσημέρι της Τρίτης η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στο Πρώτο Πρόγραμμα:

«Δεν τίθεται κανένα ζήτημα συρρίκνωσης του δικαιώματος της απεργίας».

Συγκεκριμένα, «η αλλαγή στην απαρτία της γενικής συνέλευσης από το 1/3 στο 1/2 αφορά μόνο τα πρωτοβάθμια επιχειρησιακά σωματεία», όπως τονίζαμε και στο χθεσινό δημοσίευμα του Left.gr.

«Δεν αφορά πρωτοβάθμια σωματεία ευρύτερης περιφέρειας (π.χ. Αττικής) ή πανελλαδικής εμβέλειας (π.χ. μιας επιχείρησης με υποκαταστήματα), καθώς και τις δευτεροβάθμιες (εργατικά κέντρα- ομοσπονδίες) και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις», διευκρίνισε η υπουγός Εργασίας.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ένταση στο υπουργείο Εργασίας και το Μαξίμου από τη διαδήλωση του ΠΑΜΕ

Τι ανέφερε σχετικά με την εν λόγω τροπολογία ο Δημ. Τζανακόπουλος στο briefing

Σε ερωτήματα για την τροπολογία που αφορά στην αύξηση του ποσοστού απαρτίας για την απεργία στις περιπτώσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ότι η κυβέρνηση έχει προθεσμία να νομοθετήσει περίπου έως τις 10-12 Ιανουαρίου και πως έως τότε θα έχει κατατεθεί και η σχετική ρύθμιση, που με βάση και την ενημέρωση που έχει κάνει το υπουργείο Εργασίας, αποσύρθηκε για λόγους διαδικαστικούς, αλλά και για λόγους νομοθετικών βελτιώσεων.

Για το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων από συνδικαλιστικές οργανώσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε, ότι στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής λειτουργίας, οι κινητοποιήσεις των συνδικάτων και των εργαζομένων είναι εύλογες και θεμιτές και πολλές φορές απαραίτητες.

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση κατάφερε στην διαπραγμάτευση, να εξασφαλίσει μια σειρά από ευνοϊκές ρυθμίσεις, που μπορούν και να βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και να ενισχύσουν την διαπραγματευτική τους δύναμη, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων και τη συμφωνία για επαναφορά του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων από την 1/9/2018.

Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς έγιναν οι απαραίτητες σταθμίσεις από την κυβέρνηση, που έχει «εξηγήσει με τον αναλυτικότερο δυνατό τρόπο και στους εργαζόμενους και στα σωματεία». «Το βασικό ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι να επανέλθει το πλαίσιο προστασίας και εγγύησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων και σ” αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε, καθώς ο διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης είναι να περάσουμε σε ένα καθεστώς βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης με αξιοπρεπείς σχέσεις εργασίας» συμπλήρωσε.

Δ. Κουτσούμπας:  Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παίρνει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που δεν μπόρεσαν να πάρουν οι προηγούμενοι

Η κατάθεση της τροπολογίας για τις απεργίες και η απόσυρσή της κατόπιν, πυροδότησε μια δριμεία ομιλία του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα στην Ολομέλεια και ένα σφοδρό «κατηγορώ» προς την κυβέρνηση ότι και κάνει την «βρώμικη δουλειά» του κεφαλαίου και συμπεριφέρεται σαν τον κλέφτη, «που όταν τον πιάνουν στα πράσα, αφήνει κάτω τα κλοπιμαία για να επανέλθει».

Απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα ο κ. Κουτσούμπας είπε πως η τροπολογία αυτή που έφερε και προσωρινώς απέσυρε η κυβέρνηση «γιατί έτσι υποσχέθηκε στα κοράκια – εταίρους της» ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για την απαγόρευση του δικαιώματος στην απεργία «ένα δικαίωμα που κατακτήθηκε με αίμα και αγώνες». Και μάλιστα, όπως παρατήρησε, το κάνει αυτό για τα πρωτοβάθμια σωματεία, «δηλαδή για τους χώρους δουλειάς, εκεί που σπάει κόκαλα η εργοδοτική αυθαιρεσία, η τρομοκρατία, οι εκβιασμοί της απόλυσης, που οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι για να ενημερώνονται και να συζητάνε ακόμη και συνωμοτικά, σε συνθήκες βαθιάς παρανομίας, για να κάνουν μια απλή συνέλευση ή μια κινητοποίηση».

«Λέτε ότι δεν αποτελεί πρόβλημα το 50 συν 1 για την απαρτία» συνέχισε και έθεσε το ερώτημα προς τους παριστάμενους υπουργούς «Εσείς κύριοι που εκπροσωπείτε το 22% πραγματικά, με βάση όσους έχουν δικαίωμα ψήφου, και με αυτό το σαθρό ποσοστό, που σήμερα έχει γίνει πολύ μικρότερο, φέρνετε ένα νόμο που απαιτεί από τους εργαζόμενους να έχουν το 50 συν 1 του συνόλου των μελών τους σε παρουσία στη συνέλευση και στην κάλπη, κάτω από τον εκβιασμό και μπροστά στον εργοδότη και τις απειλές του, για να αποφασίσουν μια απεργία, για να διεκδικήσουν το δίκιο τους;».

«Είστε μια αδίστακτη κυβέρνηση, που δεν έχει καμία αναστολή, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Τα στελέχη σας φτάνουν στο σημείο να λένε ότι δήθεν έτσι ενισχύουν τη δημοκρατία στα σωματεία! Σπάσατε κάθε ρεκόρ! Ο ΣΕΒ είναι σίγουρο ότι κλαίει από συγκίνηση. Τέτοιον υπηρέτη, δεν φαντάζονταν ούτε στα πιο τρελά όνειρά του!», ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας.

Αφού ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, ανέφερε ότι πρέπει να αναγνωριστεί σε αυτή την κυβέρνηση ως παροιμιώδης η προθυμία της και η αποφασιστικότητα σας να υπηρετήσει τα πιο βρώμικα σχέδια του κεφαλαίου, συνέδεσε το σχόλιό του με την «σιγή» που επικράτησε από χθες το βράδυ στα ΜΜΕ και στα κόμματα γι αυτό το θέμα αλλά και τα «εύσημα» που της αποδόθηκαν.

«Όχι μόνο αξίζετε τα βραβεία και τα εύσημα που σας δίνουν οι εκπρόσωποι των διαφόρων ελίτ και του ιμπεριαλισμού, αλλά κάνετε και τα πάντα για να ξεπερνάτε τον ίδιο σας τον εαυτό. Κι εκεί που λες, ότι τα έχω δει όλα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, κάνετε κάτι που ανεβάζει ακόμη περισσότερο το ρεκόρ πολιτικής ξετσιπωσιάς κι αθλιότητας, στο οποίο είστε πρωταθλητές. Τελευταίο σας κατόρθωμα η χτεσινή τροπολογία. Που βάζει στο στόχαστρο το πιο ιερό, το πιο μεγάλο, το πιο αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα της εργατικής τάξης. Το δικαίωμα στην απεργία», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ.

«Ούτε κανένα άλλο κόμμα έβγαλε κάποια ανακοίνωση. Και για να μην αδικήσουμε τη ΝΔ, η αλήθεια είναι ότι στελέχη τους σας ζητούν να μην πάρετε πίσω να την ψηφίσετε τώρα. Τους βγάζετε, βλέπετε, από τη δύσκολη θέση. Σας σιγοντάρουν κανονικά. Και γιατί να μην το κάνουν άλλωστε; Αφού κάνετε πράξη την πάγια επιδίωξη, το όνειρο του κεφαλαίου, που ήταν και είναι το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος, για να υπάρχει σιγή νεκροταφείου μέσα στους χώρους δουλειάς, για μην κουνιέται φύλλο και να μπορεί να επιβάλλεται ο εργασιακός μεσαίωνας που έχετε θεσμοθετήσει, εσείς και οι προηγούμενοι μαζί» υπογράμμισε ο κ. Κουτσούμπας.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι λαμβάνει όλα εκείνα τα αντιλαϊκά μέτρα που δεν μπόρεσαν να πάρουν ούτε οι προηγούμενες κυβερνήσεις, «οι οποίες κουβαλούσαν τη φθορά και τη ρετσινιά της αντιλαϊκής διακυβέρνησης δεκαετιών».

Επίσης, ο κ. Κουτσούμπας προανήγγειλε την κατάθεση αιτήματος ονομαστικής ψηφοφορίας όταν επανέλθει στην Βουλή η τροπολογία «ώστε να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, αν έχει μείνει ακόμη τσίπα».

Προεξοφλώντας, τέλος, ότι δεν εφαρμοστεί το μέτρο που επιχειρείται να επιβληθεί και κάλεσε τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τον αγώνα τους, να είναι από σήμερα και κάθε μέρα στους δρόμους, να πυκνώσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών, με αποκορύφωμα την πανελλαδική – πανεργατική απεργία στις 14 Δεκέμβρη.

Αντιδράσεις και από τη ΔΗ.ΣΥ.

Έντονη κριτική στη κυβέρνηση για τη τροπολογία σχετικά με την απεργία που κατατέθηκε και αποσύρθηκε προσωρινά εξαπέλυσε εκ μέρους τής Δημοκρατικής Παράταξης, η Εύη Χριστοφιλοπούλου.

«Η κατάθεση νύχτα της τροπολογίας για τον περιορισμό του δικαιώματος απεργίας και στη συνέχεια η απόσυρσή της -και πάλι νύχτα- αποτελεί κυνική ομολογία αυταρχικού καθεστωτισμού», τόνισε σε δήλωσή της η υπεύθυνη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Υγείας της Κ.Ο. της ΔΗΣΥ, προσθέτοντας ότι «με διαρκείς μεθοδεύσεις και χωρίς ίχνος διαλόγου επιλέγουν να περιορίσουν ένα τόσο σημαντικό συνταγματικό δικαίωμα».

Η κ. Χριστοφιλοπούλου εκτιμά ότι η τροπολογία απεσύρθη για να σωθούν τα προσχήματα και τονίζει: «Ο κόσμος της εργασίας, και όχι μόνον, τους έχει πλέον καταλάβει. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα τους θαυμάσει, όταν μαζί με τη Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσουν την ουσιαστική κατάργηση της απεργίας κατ΄ εντολήν των… θεσμών».

Print Friendly, PDF & Email/ Editorial

Ένα βήμα