4 Δεκεμβρίου 2017 | Editorial |

Προσφυγικό: Όξυνση για λάθος λόγους και σε λάθος στιγμή.

Φώτο: Γ. Παπαδόπουλος

Η όξυνση της ρητορικής, εκ´ μέρους τοπικών παραγόντων,  πιθανόν ως μοχλός και μέσον συσπείρωσης των Λεσβίων της Αθήνας, εν όψη της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας της Τρίτης δεν βοηθάει σε τίποτα και κανέναν. Αυτή η όξυνση γίνεται όχι μόνο για λάθος λόγους αλλά και σε λάθος στιγμή.

Δεν είναι δυνατόν κάποιος να διαμαρτύρεται γιατί στο κάμπ της Μόριας τοποθετήθηκαν τέσσερα κοντεινερς, ποιο προορίζονται για τους ανήλικους που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να μετακινηθούν στην ενδοχώρα και θα πρέπει, για λίγο χρονικό διάστημα να μένουν εκεί. Είναι υποκριτικό απο την μία κάποιος να χύνει δάκρυα για τις συνθήκες διαβιώσης στη Μόρια και απο την άλλη να θεωρεί » αυθαίρετη ενέργεια» οποιαδήποτε προσπάθεια βελτίωσης τους.

Είναι τουλάχιστον προβληματικό, όταν είναι γνωστό οτι έχουν αρχίσει οι διαδικασίες μαζικής μεταφοράς ανθρώπων, απο την Μόρια στην ενδοχώρα και οταν μάλιστα υπάρχουν τα πρώτα δείγματα αυτής της προσπαθείας και όταν ακόμα είναι γνωστός ο στόχος για μείωση του πληθυσμού τουλάχιστον στο μισό, κάποιος να μιλάει για «προκλητική μεθόδευση, αφού αντί να μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά σε δομές που υπάρχουν στην ηπειρωτική Ελλάδα, σύμφωνα με τη λογική, το δίκαιο και ηθικό αλλά και τη βούληση του Λεσβιακού Λαού, κάνουν ακριβώς το αντίθετο μεταφέροντας εξοπλισμό φιλοξενίας τους από την ηπειρωτική Ελλάδα στα νησιά»

Είναι λάθος αυτή η ρητορική γιατί όχι μόνο δίνει λάθος εικόνα και πληροφορίες, τόσο στους κστοικούς του νησιού όλος και στους συμπολίτες μας της Αττικής,  αλλά ενισχύει ακόμα περισσότερο τις διάφορες φήμες και «πληροφορίες» που τα τοπικά παπαγαλάκια έχουν αρχίσει να διαχέουν το τελευταίο διάστημα, για δήθεν «επέκταση των δομών»  για «νέες δομές» κλπ .

Σε τελική ανάλυση αυτή η ρητορική τους μόνους που ενισχύει είναι εκείνους τους τοπικούς κύκλους, που απο την πρώτη στιγμή προσπαθούν, με αφορμή το προσφυγικό να συσπειρώσουν  ότι πιό ακραίο και ξενοφοβικό υπάρχει στην τοπική μας κοινωνία.

Απο την άλλη όμως, εξίσου προβληματικά είναι και τα αιτήματα που εγείρουν, ένας, μικρός αριθμός μεταναστών και προσφύγων μαζί με τους ελάχιστους υποστηριχτές τους. Ενώ από την μια είναι απολύτως κατανοητή και σεβαστή η (ακόμα και) απαίτηση μερικών ή και όλων των προσφύγων και μεταναστών να είναι αυτοί, ο κάθε ένας ξεχωριστά ή οι οικογένειες τους οι πρώτοι που θα φύγουν από την Μόρια,  είναι απολύτως παράλογο, στην βάση ενός τέτοιου αιτήματος να επιχειρούν κάποιοι να δημιουργήσουν «κίνημα».

Σε τελική ανάλυση, το μόνο που καταφέρνουν είναι να διασπάσουν το τοπικό κίνημα αλληλεγγύης.

Print Friendly, PDF & Email/ Editorial

Ένα βήμα

Tags: