29 Νοεμβρίου 2017 | Editorial |

Προσφυγικό: Κριτική αλλά στη βάση αρχών….

Είναι προφανές οτι, από την πλευρά της Αριστεράς η διαχείρηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, στις συνθήκες των  «κλειστών συνόρων» των γειτόνων μας, δεν μπορεί να γίνεται, παρά στην βάση δυο, ταυτοτικών, για αυτήν, σρχών:

«Ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στη ζωή«, κάτι που, απλά, σημαίνει οτι «δεν πνιγούμε τους ανθρώπους που κατορθώνουν να περάσουν τα θαλάσσια συνορά μας» και » ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στην αξιοπρέπεια» κάτι που σημαίνει δεν θέλουμε, αυτοί οι άνθρωποι, να κοιμούνται στα πάρκα και τους δρόμους.

Αν υπάρχει μια συμφωνία στην βάση αυτών των αρχών, τότε ο κάθε, καλής θέλησης πολίτης, αντιλαμβάνεται οτι η κατάσταση, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα στην Μόρια και την κάθε Μόρια, έχει να κάνει με την εφαρμογή τους στην πράξη.

Γιατί τι είναι στην πραγματικότητα η Μόρια; Πολλοί και πολλές θεωρούν οτι είναι «φυλακή». Όμως δεν είναι. Οι άνθρωποι που κατορθώνουν και περνάνε τα θαλάσσια σύνορα μας, μόνο για μία ή δυο μέρες, μένουν σε συνθήκες περιορισμού, όσο χρειάζεται δηλαδή να γίνει η «ταυτοποίηση» τους και να καταθέσουν αίτημα ασύλου. Στην συνέχεια είναι ελεύθεροι. Υπάρχει η ρήτρα του » γεωγραφικού περιορισμού», αλλά αυτή δεν ισχύει για ολους. Για τις ευάλωτες ομάδες, που είναι και η μεγάλη κατηγορία αυτό δεν ισχύει.

Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι μένουν, αναγκαστικά, στη Μόρια, σε αναξιοπρπείς συνθήκες, γιατί δεν έχουν εξασφαλιστεί, για αυτούς, καλύτερες.

Εδώ υπάρχει άπλετος χώρος κριτικής, κατηγόριας, αφορισμού ή οτιδήποτε άλλο στην κυβέρνηση. Ακόμα – ακόμα, για πολλούς μπορεί να είναι και σοβαρός λόγος «να φύγει αυτή η κυβέρνηση». Να συμφωνήσουμε όμως ότι αυτό είναι το πρόβλημα και κανένα άλλο:

Οτι δηλαδή, αυτή η κυβέρνηση, δεν έχει κατορθώσει, σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες , σε συνθήκες κλειστών συνόρων απο τους γειτονές της, σε συνθήκες που οι προσφυγικές ροές παρουσιάζουν έξαρση και μη σταθερότητα, να προσφέρει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβιώσης σε αυτούς. τους ανθρώπους που είναι υποχρεωμένοι, ακριβώς για αυτό να παραμένουν στην Μόρια.

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email/ Editorial

Ένα βήμα

Tags: