14 Νοεμβρίου 2017 | Τόπος |

Σε διαβούλευση από σήμερα το σ/ν για τους φορείς προστατευόμενων περιοχών

«Οι «φορείς της Φύσης» στη χώρα μας, δυστυχώς, ήταν σε μία πολύ μεγάλη εκκρεμότητα, σε ένα μετέωρο βήμα και χρειάστηκε για δύο χρόνια να τους δοθεί «τεχνητή αναπνοή» από το Πράσινο Ταμείο. Τώρα πλέον εντάσσονται στο δημόσιο προϋπολογισμό και υπάρχει μία περίοδος μεταβατικών συμβάσεων των εργαζομένων, έτσι ώστε να ενισχυθεί και να υποστηριχθεί και η εργασία στους φορείς αυτούς».  Τα παραπάνω δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης εργασίας που είχε, στην Αλεξανδρούπολη, με εκπροσώπους των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών της Θράκης (Δάσος Δαδιάς, Δέλτα Έβρου και Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας).

Σε διαβούλευση από σήμερα το σ/ν για τους φορείς προστατευόμενων περιοχών 
Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, «η συζήτηση αφορά στο νέο νομοσχέδιο για τους φορείς προστατευόμενων περιοχών, το οποίο σήμερα έχει βγει στη διαβούλευση. Δημιουργείται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο ισχυροποιεί τους φορείς και αναθέτει σε αυτούς την ευθύνη της διαχείρισης και της εποπτείας των προστατευόμενων περιοχών».
Ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος διευκρίνισε ότι μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν με τις διοικήσεις ήταν και «τα θέματα αρμοδιοτήτων και για τη διεύρυνση των περιοχών ευθύνης, διότι στον φορέα του Δέλτα του Έβρου υπάρχει πρόταση να περιληφθεί η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αλεξανδρούπολης-Σαμοθράκης και η Σαμοθράκη, ενώ στον αντίστοιχο φορέα του Νέστου και της  Βιστωνίδας θα περιληφθεί η περιοχή της Θάσου, ενώ υπάρχουν γενικότερες διευρύνσεις και στους άλλους φορείς».

Από τις 450 περιοχές Natura μόνον οι 116 ήταν έως τώρα σε φορέα
Υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα και σημαντικότητα αυτών των διευρύνσεων των περιοχών ευθύνης, ο κ. Φάμελλος ανέφερε χαρακτηριστικά πως «από τις 450 περιοχές Natura της χώρας μας, μόνο οι 116 ήταν έως τώρα σε φορέα, ενώ μετά το εν λόγω νομοσχέδιο θα έχουμε φορείς για όλες τις περιοχές. Αυτό ταυτόχρονα, πέρα από την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος, σημαίνει ότι πλέον η χώρα μας δεν θα έχει τον κίνδυνο των προστίμων. Διότι κινδυνεύαμε και με τις περιοχές Natura 2000 να υποστούμε πρόστιμα για παραβάσεις περιβαλλοντικής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης» κατέληξε.

Σημειώνεται πως η εν λόγω συνάντηση ήταν η πρώτη από τις διαδοχικές συναντήσεις με αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς, για ζητήματα που άπτονται του χαρτοφυλακίου του, που θα πραγματοποιήσει ο κ. Φάμελλος στο πλαίσιο του 6ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότησης Α.Μ.Θ. που θα διεξαχθεί σήμερα και αύριο στην Κομοτηνή.
Σήμερα το πρωί, στην Αλεξανδρούπολη, πραγματοποιείται  και ευρεία σύσκεψη για τα έργα περιβαλλοντικής προστασίας της Σαμοθράκης, παρουσία όλων των εμπλεκομένων φορέων της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης.
Λ.Π.

Print Friendly, PDF & Email/ Γραφές

Υπάρχει ελπίδα