12 Οκτωβρίου 2017 | Editorial |

Οι κτηνοτρόφοι και η ευλογιά των προβάτων

Μαζί με τις προσπάθειες τις οργανωμένης πολιτείας, σημαντικό μέρος αυτής της προσπάθειας πέφτει στις πλάτες των ίδιων των κτηνοτρόφων.

Η ζωονόσος της ευλογιάς των προβάτων απειλεί την βιωσιμότητα ολόκληρων κτηνοτροφικών μονάδων, μαζί με σημαντικό μέρος του ζωικού κεφαλαίου στο νησί. Αυτή τη στιγμή το επείγον είναι να ριχτούν στην μάχη για την αντιμετώπισή της όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις και να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Μαζί με τις προσπάθειες τις οργανωμένης πολιτείας, σημαντικό μέρος αυτής της προσπάθειας πέφτει στις πλάτες των ίδιων των κτηνοτρόφων. Το να ακολουθούν επακριβώς τις οδηγίες των επιστημόνων δεν είναι «πολυτέλεια», είναι αναγκαιότητα. Άλλωστε, το δικό τους μέλλον είναι που κυρίως απειλείται.   Η δημιουργία τάφρου με απολυμαντικό σε κάθε εκτροφή οι απολυμάνσεις και η απαγόρευση μετακίνησης του κοπαδιού είναι τα πλέον επιβεβλημένα μέτρα που θα πρέπει να υλοποιήσουν οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι, όπως άλλωστε τονίστηκε και στην σύσκεψη που έγινε στην περιφέρεια.

Εδώ δεν χωράνε αυτοσχεδιασμοί και κρύψιμο του προβλήματος κάτω από το χαλί. Ούτε έχουν θέση αντιπολιτευτικές κορώνες και «σενάρια συνωμοσίας» που διάφοροι διακινούν, εν΄είδη «πολιτικής ανάλυσης» ανάμεσα στους κτηνοτρόφους.

Η απειλή είναι πια πραγματική και η αντιμετώπιση της προϋποθέτει την συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων αλλά και των κτηνοτρόφων.

Print Friendly, PDF & Email/ Γραφές

Υπάρχει ελπίδα

Tags: