12 Οκτωβρίου 2017 | Κάθε μέρα |

Ευλογιά των προβάτων: Επιβάλλεται η συνεργασία όλων για την αυστηρή εφαρμογή των μέτρων

Απαιτείται η καλή συνεργασία όλων για την αυστηρή τήρηση των μέτρων, ο κάθε ένας πρέπει να πάρει το θέμα πάνω του καθώς πρόκειται για τη βιωσιμότητα της κτηνοτροφίας στο νησί

Επιπλέον μέτρα από αυτά που προβλέπει η σχετική νομοθεσία, και αυστηρούς ελέγχους για την τήρησή τους λαμβάνει η αρμόδια επιτροπή της περιφέρεια σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των προβάτων που έχει προσβάλει αρκετά κοπάδια σε Μανταμάδο και Αγία Παρασκευή και απειλεί την κτηνοτροφία ολόκληρου του νησιού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μ. Τζινέλη για την ΕΡΤ, στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το πρωί στη Μυτιλήνη αποφασίστηκε μεικτά κλιμάκια της κτηνιατρικής και της αστυνομίας να πραγματοποιούν ελέγχους για να διαπιστώνουν αν τηρούνται τα μέτρα.

Επίσης ξεπεράστηκαν προβλήματα αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπηρεσιών  για την υλοποίηση των μέτρων όπως το πρόβλημα που δημιουργήθηκε για το αν πρέπει να τοποθετηθούν οι ιμάντες με απολυμαντικό στους δρόμους ενώ η δημιουργία τάφρου με απολυμαντικό σε κάθε εκτροφή και η απαγόρευση μετακίνησης του κοπαδιού είναι τα πλέον επιβεβλημένα μέτρα που θα πρέπει να υλοποιήσουν οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι. Το Υπουργείο Γεωργίας μάλιστα εξέδωσε απόφαση με την οποία απαγορεύεται η μετακίνηση μικρών ζώων πέραν της μονάδας που βρίσκονται.

Ζητήθηκε η συνεργασία από όλους τους κτηνοτρόφους καθώς αφορά τη βιωσιμότητά τους για τα επόμενα χρόνια οι οποίοι ζήτησαν στήριξη του κλάδου σε όλα τα στάδια εφαρμογής των μέτρων. Επίσης από τους κτηνιάτρους εκτροφής ζητείται ανά εβδομάδα πιστοποιητικό υγείας των μονάδων που επιβλέπουν.

Επίσης περιορισμός μετακινήσεων ζητείται από τους κυνηγούς ενώ ακόμα και το συνεργείο που θα κάνει τον τελευταίο ψεκασμό για τη δακοκτονία τις επόμενες ημέρες, θα απολυμανθεί πριν και μετά την είσοδό του στην προσβεβλημένη περιοχή.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν όλοι οι συναρμόδιοι φορείς από την Περιφέρεια και το Δήμο, οι εκπρόσωποι της αστυνομίας του λιμενικού ταμείου και οι πρόεδροι των αγροτικών συνεταιρισμών Μανταμάδου και Αγίας Παρασκευής.

Την Τετάρτη το βράδυ για τα μέτρα που εφαρμόζονται αλλά και για την σωστή ενημέρωση των κτηνοτρόφων, έκτακτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Καλλονή με τους εκπροσώπους όλων των αγροτικών συνεταιρισμών του νησιού.

Ο αντιπεριφερειάρχης αγροτικής ανάπτυξης Κώστας Αδαμίδης  μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου τόνισε ότι «απαιτείται η  καλή συνεργασία όλων για την αυστηρή τήρηση των μέτρων , ο κάθε ένας πρέπει να πάρει το θέμα πάνω του καθώς πρόκειται για τη βιωσιμότητα της κτηνοτροφίας στο νησί».

 

Print Friendly, PDF & EmailTags:

Στην ίδια ενότητα