11 Οκτωβρίου 2017 | Κάθε μέρα |

Τι γίνεται με το αίτημα της έκτακτης χρηματοδότησης του Δήμου Λέσβου; Έφυγε, από την περιφέρεια προς την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων;

Από την στιγμή που οι δύο τοπικοί άρχοντες, δηλαδή ο Δήμαρχος και η Περιφερειάρχης, «έκαναν το καθήκον τους», έδωσαν παράλληλα και εντολή στις υπηρεσίες τους να συνεργαστούν προκειμένου να προετοιμαστούν «όλα τα κατά νόμο προαπαιτούμενα» ή απλά, άφησαν τα πράγματα στον…αυτόματο;

Τι γίνεται τελικά με το αίτημα της, έκτακτης, χρηματοδότησης του Δήμου Λέσβου με 2,7 εκατ. για τις δαπάνες που πραγματοποίησε αλλά και για τις ανάγκες που προκάλεσε ο σεισμός της 12ης Ιούνη; Έφυγε, από την περιφέρεια προς την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων;

Όπως είναι γνωστό (και) η συγκεκριμένη υπόθεση είχε αναχθεί σε μείζον θέμα, με τον Δήμο Λέσβου να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν τον χρηματοδοτεί ενώ έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει δαπάνες. Είναι όμως ένα θέμα που (και) αυτό εγγράφετε στην προβλημματική συνεργασία των δύο φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης στο νησί μας.

Αυτό, το γενικότερο θέμα της χρηματόδοτησης του Δήμου και ειδικά μπροστά σε έκτακτες περιπτώσεις που διαμορφώθηκαν από τον σεισμό φαίνεται ότι είχε λυθεί μετά από την συνάντηση της Χ. Καλογήρου με τον αρμόδιο Υπουργό Αλ. Χαρίτση, όπου τότε, δημόσια, η περιφερειάρχης είχε δεσμευτεί, με σχετική ανακοίνωσή της, ότι «Στο προσεχές χρονικό διάστημα ο Α’ και Β’ βαθμός αυτοδιοίκησης και η κεντρική κυβέρνηση θα εξειδικεύσουν τα μέτρα και τη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των σχετικών αναγκών.»

Αυτή η ανάγκη συνεργασίας των δύο φορέων, προέκυψε και μετά από την συνάντηση των Γ. Πάλλη και Β. Τεντόμα, με τον Γενικό Γραμματέα Επενδύσεων Π. Κορκολή. Σε αυτή τη συνάντηση και ο Π. Κορκολής είχε υποδείξει την ανάγκη συνεργασίας ανάμεσα στους δύο φορείς και είχε σημειώσει ότι το σχετικό αίτημα, για την έκτακτη χρηματοδότηση του Δήμου, θα πρέπει να πάει σε αυτόν, μέσω της Περιφέρειας.

Πράγματι σε ανταπόκριση αυτής της προτροπής, ο Δήμος Λέσβου, απέστειλε στην περιφέρεια Β. Αιγαίου σχετικό αίτημα χρηματοδότησης. Η περιφέρεια Β. Αιγαίου, με την σειρά της, με σχετική της ανακοίνωση, πληροφόρησε τους πολίτες του νησιού μας, ότι απέστειλε σχετική επιστολή προς τον Π. Κροκολή στην οποία γράφει:

«Αξιότιμε κύριε Γενικέ. Συμφωνούμε με το αίτημα του Δήμου Λέσβου για ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου των έργων που περιλαμβάνονται στη συνημμένη επιστολή του Δημάρχου και σχετίζονται με την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού της 12ης Ιουνίου. Η υποβολή των σχετικών αιτημάτων συνοδευόμενη από τα τεχνικά δελτία θα γίνει άμεσα, όταν ο Δήμος Λέσβου αποστείλει όλα τα κατά νόμο προαπαιτούμενα  για την ένταξη έργων στο ΠΔΕ»

Είναι σαφές, ότι με αυτή την επιστολή, η περιφέρεια, «πετάει το μπαλάκι» πάλι πίσω στον Δήμο, αφού είναι καθαρό ότι απλά έστειλε μια ενημερωτική επιστολή προς τον Γενικό Γραμματεία Επενδύσεων με την οποία τον ενημερώνει ότι «συμφωνεί με το αίτημα του Δήμου Λέσβου» αλλά περιμένει από τον Δήμο να της «αποστείλει όλα τα κατά νόμο προαπαιτούμενα  για την ένταξη έργων στο ΠΔΕ» προκειμένου να αποστείλει – η περιφέρεια – επίσημα το αίτημα στην ΓΓ Επενδύσεων.

Το ερώτημα είναι τι έγινε από εκεί και πέρα. Από την στιγμή που οι δύο τοπικοί άρχοντες, δηλαδή ο Δήμαρχος και η Περιφερειάρχης, «έκαναν το καθήκον τους», έδωσαν παράλληλα και εντολή στις υπηρεσίες τους να συνεργαστούν προκειμένου να προετοιμαστούν «όλα τα κατά νόμο προαπαιτούμενα» ή απλά, άφησαν τα πράγματα στον…αυτόματο;

Αν έχει γίνει το πρώτο, τότε λογικά, σύντομα θα πρέπει να περιμένουν και την έγκριση του σχετικού αιτήματος από τον Π. Κορκολή. Αν όμως έχει γίνει το δεύτερο, δηλαδή μπήκε σε λειτουργία ο … «αυτόματος», τότε την όποια αργοπορία αλλά και ασυνεννοησία ανάμεσα στους δυο φορείς, θα την πληρώσουν, για ακόμα μια φορά, οι πολίτες του νησιού μας!

Print Friendly, PDF & EmailΣτην ίδια ενότητα