10 Σεπτεμβρίου 2017 | Κάθε μέρα |

Λέσβος: Το κουδούνι κτυπάει στα σχολεία. Το «αυτονόητο» είναι γεγονός!

Ποιος δεν θυμάται τα δεκάδες σχολεία της Λέσβου, που για μήνες δεν είχαν καθηγητές και δασκάλους, αλλά και τους μαθητές που ξεκινούσαν την σχολική χρονιά χωρίς βιβλία; Ποιος δεν θυμάται τους μαθητές «στα κάγκελα» των σχολείων, τις διαμαρτυρίες των γονέων και την ταλαιπωρία τους; Σήμερα όλα αυτά είναι παρελθόν. Αυτό που τόσα χρονιά δεν γινόταν, τώρα πια είναι το αυτονόητο και αυτό γίνεται πραγματικότητα.

Δεν έχουν περάσει παρά μόλις τρία χρόνια που τέτοιες μέρες, τα πρωτοσέλιδα και των τοπικών εφημερίδων ήταν γεμάτα «με τις ελλείψεις σε δασκάλους και καθηγητές αλλά και σε βιβλία» έν” όψη της νέας σχολικής χρονιάς.

Ποιος δεν θυμάται  τα δεκάδες σχολεία της Λέσβου, που για μήνες δεν είχαν καθηγητές και δασκάλους, αλλά και  τους μαθητές που ξεκινούσαν την σχολική χρονιά χωρίς βιβλία; Ποιος δεν θυμάται τους μαθητές «στα κάγκελα» των σχολείων, τις διαμαρτυρίες των γονέων και την ταλαιπωρία τους; Σήμερα όλα αυτά είναι παρελθόν. Αυτό που τόσα χρονιά δεν γινόταν, τώρα πια είναι το αυτονόητο και αυτό γίνεται πραγματικότητα.

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι σε πρακτικό επίπεδο, η εκπαιδευτική διαδικασία θα ξεκινήσει από την πρώτη μέρα του σχολείου και δεν θα έχουμε εικόνες, συνηθισμένες εδώ και πολλά χρόνια, με μαθητές χωρίς βιβλία και σχολεία χωρίς δασκάλους και καθηγητές.

Είναι κυρίως ο συμβολισμός που εκπέμπει προς το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας και όχι μόνο προς τους γονείς και τους μαθητές, για την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων αυτής της κυβέρνησης και η παιδεία είναι μια από τις βασικές.

Τα σεισμόπληκτα σχολεία

Ακόμα και τα σχολεία που επλήγησαν από τον σεισμό που έγινε μόλις πριν από τρεις μήνες, είναι έτοιμα να δεχτούν τους μαθητές, τους δασκάλους και τους καθηγητές. Όλο το καλοκαίρι οι εμπλεκόμενοι φορείς υπερέβησαν τον εαυτό τους προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες επιδιορθώσεις στα κτήρια έτσι ώστε αυτά να είναι έτοιμα να λειτουργήσουν

Τα προβλήματα που υπάρχουν και που εντοπίζονται σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπου τα κτήρια έπαθαν σοβαρές ζημιές, με αυτό της Βρίσας να αποτελεί το χαρακτηριστικό παράδειγμα, έχουν μπει σε πορεία λύσης. Σε κάθε περίπτωση και με βάση τους μέχρι τώρα σχεδιασμούς των αρμοδίων, οι καθυστερήσεις και οι δυσλειτουργίες που θα υπάρχουν σε αυτά τα σχολεία δεν θα είναι μεγαλύτερες του μήνα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

Σε ανακοίνωση του, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου αναφέρει τα παρακάτω:

«Όπως σε όλη την Ελλάδα, έτσι και στη Λέσβο, για δεύτερη συνεχή χρονιά, τα σχολεία ανοίγουν έτσι όπως θα έπρεπε: με καθηγητές, δασκάλους και βιβλία. με το αυτονόητο δηλαδή. Αυτό το «αυτονόητο» όμως, αποτελούσε για πάρα πολλά χρόνια μια επιδίωξη χωρίς αποτέλεσμα, μια προσδοκία ανεκπλήρωτη. Είναι μια νίκη της κοινωνίας μας και είμαστε περήφανοι που έγινε πράξη από τα πρώτα κιόλας χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Ευχόμαστε σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες  του νησιού μας,  σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, αυτή η χρονιά να είναι μια χρονιά  επιτυχιών  σε ότι στοχεύουν και ονειρεύονται για το μέλλον τους.

Ακόμα και τα δεκάδες σχολεία που έπαθαν μικρότερες ή μεγαλύτερες  ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό  που έγινε πριν από τρείς μήνες,  είναι  στην συντριπτική πλειοψηφία τους έτοιμα να  δεχτούν  μαθητές, δασκάλους και καθηγητές. Στις ελάχιστες περιπτώσεις  σχολείων που υπέστησαν σοβαρότερες ζημιές και ολοκληρώνεται τώρα η αποκατάστασή τους,  η αναστάτωση που θα υποστούν,  μαθητές, καθηγητές, δάσκαλοι και γονείς θα είναι η μικρότερη δυνατή.

Ο  ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου και ο βουλευτής του Γ. Πάλλης, συγχαίρουν όλους και όλες, που το προηγούμενο διάστημα, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα προσπάθησαν για την επούλωση των πληγών που άνοιξε αυτή η καταστροφή και στην εκπαιδευτική κοινότητα του νησιού «

Επιπλέον τοπικά στελέχη του κόμματος αναφέρουν πως αφού έχει πλέον κερδηθεί το «στοίχημα» της «κανονικότητας» της έναρξης των σχολείων, τώρα, σε αυτό που πρέπει να επικεντρώσει την προσοχή της η τοπική κοινωνία, είναι το πως θα διεκδικήσει να ενισχυθεί η υλικοτεχνική τους υποδομή, το πως θα συμπληρωθούν οι ελλείψεις που υπάρχουν σε σχολικές μονάδες, με την ανέγερση του Μουσικού σχολείου να είναι προτεραιότητα και πως θα λύνονται τα όποια προβλήματα λειτουργίες τους εμφανίζονται.

Από την άλλη αναφέρουν, πώς για τον ΣΥΡΙΖΑ το στοίχημα είναι, με αφορμή και τις σοβαρές ζημιές που έπαθαν πολλά από τα  σχολεία του νησιού εξ΄αιτίας του σεισμού, αυτό να είναι η αφορμή να γίνουν σημαντικές βελτιώσεις στις σχολικές υποδομές.

Η Ν.Δ και ο Χ. Αθανασίου

Στον αντίποδα η αντιπολίτευση, αλλά και μερίδα του τοπικού τύπου, φαίνεται να επικεντρώνουν  την  προσοχή της στα, κατά τα άλλα υπαρκτά, προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λίγα σχολεία που έπαθαν τις σοβαρότερες ζημιές από τον σεισμό.

Έτσι, μετά την γνωστή ανακοίνωση της ΝΟΔΕ, με την οποία ανέφερε ότι οι μαθητές της Λέσβου και ειδικότερα οι μαθητές των σεισμόπληκτων σχολειών είναι «έρμαια της κυβερνητικής αδιαφορίας και αντικοινωνικής πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ»,  ήλθε η σειρά του βουλευτή της ΝΔ, Χ. Αθανασίου ο οποίος κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας, αλλά και Υποδομών, με θέμα την «προσωρινή στέγαση των μαθητών των σχολικών μονάδων του νησιού μας που υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές λόγω του σεισμού της 12ης Ιουνίου»

Print Friendly, PDF & Email/ Editorial

Τολμήστε!

Στην ίδια ενότητα