3 Αυγούστου 2017 | Εργασία |

Καταγγελία για παραβίαση εργατικής νομοθεσίας από εργολάβο καθαριότητας στο νοσοκομείο

Την παρέμβαση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας ζητά ο σύλλογος εργαζομένων του νοσοκομείου Μυτιλήνης καθώς υπάρχουν επώνυμες πλέον καταγγελίες για  παραβίαση και καταπάτηση της εργατικής νομοθεσίας από την εταιρεία καθαριότητας  ΝΙΚ. ΜΟΝΙΟΥΔΗ – ΥΙΟΙ ΟΕ που έχει αναλάβει την καθαριότητα του Νοσοκομείου ΜυτιλήνηςΕδώ και καιρό υπηρχαν αυτές οι πληροφορίες αλλά πλέον οι εργαζόμενοι ενώνονται και το καταγγέλλουν επώνυμα.

Ακολουθεί η επιστολή-καταγγελία του συλλόγου εργαζομένων στον Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας ΣΕΠΕ

Κύριε Ειδικέ Γραμματέα

Στο  Σύλλογο  Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης πολλές φορές μέχρι σήμερα έχουν γίνει προφορικές καταγγελίες από εργαζόμενους στην καθαριότητα που δουλεύουν για την εταιρεία ΝΙΚ. ΜΟΝΙΟΥΔΗ- ΥΙΟΙ ΟΕ :

1.     Ότι δεν πληρώνονται στην ώρα τους.

2.     Αφού τους καταβληθεί ο μισθός που τους αναλογεί στη συνέχεια τους ζητείτε να επιστρέψουν πίσω  ένα μεγάλο μέρος του. [200 ευρώ περίπου] & στη συνέχεια  υπογράφουν ότι έλαβαν κανονικά την μισθοδοσία τους.

3.     Δεν εργάζεται  στην κάθε βάρδια -ειδικά το απόγευμα και την νύχτα- το προσωπικό που αναλογεί με βάση την σύμβαση.

4.     Τα ίδια άτομα που δηλώνονται για να εργαστούν στο νοσοκομείο δηλώνονται και σε άλλες υπηρεσίες.

5.     Πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν 4ωρα αντί το ωράριο που αναφαίρετε στο πίνακα.

6.     Όσους  εργαζόμενους εξωθούσε σε παραίτηση δεν έδινε την αποζημίωση που τους αναλογούσε.

Και ενώ όλα αυτά είναι γνωστά, σε μας αλλά και σε κάθε εργαζόμενο του νοσοκομείου πολλά χρόνια, ως Σ.Ερ.Νο.Μυ.  δεν μπορούσαμε να κάνουμε παρέμβαση γιατί οι ίδιοι οι εργαζόμενοι κάτω από τον φόβο και τις απειλές  δεν έδιναν στοιχεία που να τεκμηρίωναν όσα προαναφέρουμε ή εάν έδιναν στη συνέχεια υπαναχωρούσαν κάτω από τις απειλές & το φόβο.

Όμως με το  υπ. αριθμ. ΕΜΠ 148/26-6-17 έγγραφο που υπογράφουν 20 εργαζόμενοι η σιωπή διεκόπη , ο φόβος «σπάει»  και πυροδοτούνται  εξελίξεις. Για 1η φορά η πλειοψηφία των εργαζομένων εισπράττει όλο το ποσό της μηνιαίας αμοιβής που τους αναλογεί και δεν δέχονται να επιστέψουν το ποσό της παρακράτησης. Μεσολαβεί ένα διάστημα  από την πλευρά της εταιρείας  που επιχειρεί να <<στρογγυλέψει>> τα προβλήματα να «συνετίσει» τους εργαζόμενους, μέχρι τις μέρες μας  που κλιμακώνει την αυθαιρεσία και τον αυταρχισμό.

Τελευταίο περιστατικό που μας καταγγέλθηκε -από άλλη εργαζόμενη- αφορά την  ΑΜ  που προκειμένου να τιμωρηθεί για την απείθεια της, που ζητά να πληρωθεί όσα τις αναλογούν, και για να την εμφανίσει προς παραδειγματισμό των υπολοίπων εργαζομένων, την μετακινεί παράνομα & αυθαίρετα σε άλλο εργασιακό χώρο, στο Προαναχωρισιακό Κέντρο Μεταναστών Μόριας  να εργαστεί  για 2 σπαστά 4ωρα 7πμ-11πμ και 3μμ-7μμ  ενώ την ίδια μέρα εμφανίζεται ΚΑΙ στο πίνακα εργασίας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης ως νυχτερινή 11μμ-7πμ.

Κύριε Ειδικέ Γραμματέα

Ζητάμε την άμεση παρέμβαση σας ώστε να σταματήσει η μεσαιωνική φάμπρικα που έχει στηθεί εδώ και πολλά χρόνια στο νοσοκομείο.  Ο Σ.Ερ.Νο.Μυ.   θα είναι στην διάθεση σας προκειμένου να διευκολυνθείτε  στο έργο σας

Print Friendly, PDF & Email/ Editorial

Ένα βήμα