ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Ανθρωποι

Για την (προσωρινή) λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Βρίσας

Τα vatera.gr (Κάτω από τον Πλάτανο) είναι το blog, που διαχειρίζονται κάτοικοι της Βρίσας και των Βατερών και που όλη αυτή την περίοδο παίζει σημαντικό ρόλο στην έγκαιρη και ψύχραιμη πληροφόρηση των σεισμόπληκτων κατοίκων του χωριού αλλά και όλης της περιοχής.

Αξίζει να το παρακολουθεί κανείς, όχι μόνο προκειμένου να μαθαίνει από πρώτο χέρι το τι γίνεται στην περιοχή, αλλά προκειμένου να μπορεί να αντιλαμβάνεται τις αγωνίες, τις προτεραιότητες, τις σκέψεις και τις προτάσεις που οι ίδιοι οι άνθρωποι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πυρός έχουν

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το παρακάτω κείμενο/ ενημέρωση σχετικά με την λειτουργία του Δημοτικού σχολείου του χωριού, που ως γνωστό το κτήριο του καταστράφηκε από το σεισμό.

Για την (προσωρινή) λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου

Από τη δεύτερη μέρα του σεισμού  ξεκίνησε η προσπάθεια για την έγκαιρη προετοιμασία της λειτουργίας του σχολείου τον Σεπτέμβρη.

Το σχολείο είναι αυτονόητο ότι θα λειτουργήσει για δυο τουλάχιστον χρόνια σε κοντέινερς ή προκάτ αίθουσες.  Υπεύθυνος φορέας για το στήσιμο του σχολείου είναι η εταιρεία του δημοσίου «Κτιριακές υποδομές» (πρώην ΟΣΚ)

Ένα σημαντικό πρόβλημα -το πρώτο -που έπρεπε να επιλυθεί ήταν ο χώρος όπου θα στηνόταν το σχολείο. Για την επιλογή του χώρου θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη οι νομικές δεσμεύσεις που υπάρχουν, ο χρόνος που θα απαιτηθεί σε κάθε περίπτωση, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε προτεινόμενης περιοχής.

Σήμερα ήρθε στο χωριό κλιμάκιο δυο αρμόδιων ατόμων από τις «κτιριακές υποδομές» συνοδευόμενο από τον δημοτικό σύμβουλο και πρόεδρο της σχολικής επιτροπής Λέσβου κ. Κατσαβέλη και τον Περιφερειακό Δ/ντή Εκπ/σης κ. Καλάργαλη.

Η τοποθεσία που επιλέχτηκε είναι ο χώρος του γηπέδου στην αυλή του Δημοτικού σχολείου.

Οι λόγοι για τους οποίους έγινε αυτή η επιλογή είναι:

  • Το στήσιμο του σχολείου στα Βατερά (είχε γίνει σχετική προεργασία και προεπιλογή 2-3 θέσεων) αποκλείστηκε γιατί συνιστά μεταφορά της έδρας του σχολείου σε άλλο οικισμό που προϋποθέτει έκδοση νέου Π.Δ.. Στη συνέχεια απαιτούνται πολλές διαδικασίες (ελέγχου καταλληλότητας, παραχώρησης οικοπέδου κ.λ.π.) που είναι αδύνατο να επιτρέψουν το στήσιμο του σχολείου πριν περάσουν αρκετοί μήνες.
  • Η θέση στο οικόπεδο «του Πανεπιστημίου» στην Πευκιανή αποκλείστηκε διότι και πάλι οι διαδικασίες που χρειάζονται σύμφωνα με το νόμο για να στηθεί ένα σχολείο (όπως και στην προηγούμενη περίπτωση) είναι χρονοβόρες και θα ήταν αδύνατο να είναι έτοιμο το σχολείο το Σεπτέμβριο. Επίσης το οικόπεδο γειτνιάζει με πρατήριο υγρών καυσίμων και βρίσκεται πάνω σε δρόμο με πολλή κίνηση. Να προσθέσουμε εμείς ότι στην αρχή της σχολικής χρονιάς και μετά το Πάσχα τα παιδιά θα ήταν έκθετα στον ήλιο.
  • Για τη θέση που τελικά επιλέχτηκε λήφθηκαν σοβαρά υπόψη οι ενστάσεις κάποιων γονέων για λόγους ψυχολογικής  πίεσης προς τα παιδιά. Αυτό ήταν και το μοναδικό μειονέκτημα της θέσης. Αποφασίστηκε με τοιχείο από τον δυτικό  αυλότοιχο μέχρι τον ανατολικό να αποκοπεί εντελώς ο χώρος του νέου σχολείου από αυτόν που βρίσκονται τα ερείπια και με τοποθέτηση αδιαφανών καλυμμάτων να μην υπάρχει ούτε οπτική επαφή. Από πλευράς Δήμου δηλώθηκε ότι μόλις υπάρξουν οι νομικές προϋποθέσεις θα γίνει η κατεδάφιση και η απομάκρυνση των μπάζων από το χώρο. Κοντά στις αίθουσες που θα στηθούν θα τοποθετηθεί κοντέινερ για την αποθήκευση του αρχείου και του εξοπλισμού του σχολείου, θα γίνουν τουαλέτες και θα ανοιχτεί καινούρια είσοδος στον δυτικό αυλότοιχο. Δεσμεύτηκαν όλοι να ξεκινήσουν άμεσα οι σχετικές διαδικασίες ώστε το Σεπτέμβρη να ειναι το σχολείο έτοιμο.

Θα πρέπει να επικρατήσει η λογική και η νηφαλιότητα, να παραμεριστούν οι συναισθηματισμοί και να γίνει μοναδικός οδηγός η λογική για το συμφέρον πρώτα απ’ όλα των παιδιών αλλά και του χωριού.

Για περιπτώσεις παιδιών που θεωρούν οι γονείς ότι έχουν σημαντικό ψυχολογικό πρόβλημα σε σχέση με το σχολείο είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν συναντήσεις με ψυχολόγους για στήριξη.

Η ψυχραιμία στη σκέψη είναι απόλυτα αναγκαία στις δύσκολες μέρες που περνάμε.

Πηγή: Κάτω από τον Πλάτανο (vatera.gr)