30 Ιουνίου 2017 | Κάθε μέρα |

Η «ανοικοδόμηση» ως «ευκαιρία»

Σαν αποτέλεσμα του σεισμού, φαίνεται ότι η οικοδομή και τα περίφημα «εκατό επαγγέλματα» που εξαρτώνται από αυτήν, θα ξαναπάρουν μπροστά. Ομως δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Το κυριότερο: Αυτό το κακό που βρήκε το νησί μας πρέπει να το μετατρέψουμε σε «καλό», Πρέπει δηλαδή να το βάλουμε να δουλέψει για την παραγωγική ανασυγκρότησή του και να είναι τελικά όφελος για όσο το δυνατό περισσότερους και περισσότερες!

Σε περίπου 100 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα ανέλθει το κόστος  της ανοικοδόμησης της Βρίσας, αλλά και των σπιτιών που κατέρρευσαν στα άλλα χωριά, καθώς επίσης και των επισκευών όσων έπαθαν ζημιές. Αυτά είναι χρήματα που θα πέσουν στο νησί και θα είναι ικανά να επανεκκινήσεων και να δώσουν τεράστια ώθηση, με νέους όμως όρους, στον τοπικό κλάδο των κατασκευών.

Το «με νέους όρους» σημαίνει πολλά πράγματα: Από την μια, ότι αυτή τη φορά ο νέος κύκλος που θα ανοίξει για τον κλάδο, δεν θα σημαίνει «τσιμεντοποίηση» των πάντων. Η υποχρέωση της διατήρησης της παραδοσιακότητας και του ιδιαίτερου χαρακτήρα της Βρίσας αλλά και των άλλων οικισμών είναι αυτή που βάζει συγκεκριμένους περιορισμούς και τον οδηγεί σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Από την άλλη το «μέγεθος της πίτας» είναι σίγουρο ότι θα ανοίξει την όρεξη σε κατασκευαστικές εταιρίες από άλλες περιοχές να έλθουν και να δραστηριοποιηθούν στον νησί. Η οργάνωση του τοπικού κλάδου πάνω σε νέες βάσεις που θα στηρίζονται κυρίως στην συνεργασία μεταξύ των τοπικών «παιχτών» είναι αυτή που μπορεί να τους δώσει «πόντους» απέναντι στον ανταγωνισμό.

Σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, οι πόροι που θα κινητοποιηθούν θα αφορούν «ζωντανή εργασία» άρα είναι αναμενόμενο ότι θα συμβάλλουν στην σημαντική μείωση της ανεργίας, όχι μόνο σε αυτό τον κλάδο, ενώ ταυτόχρονα και σε μια σειρά άλλους που σχετίζονται με αυτόν.

Ομως για τους εργαζόμενους αυτό δεν πρέπει να είναι αρκετό. Το μερίδιο που πρέπει να διεκδικήσουν για τους εαυτούς τους πρέπει να είναι ανάλογο της προσφοράς τους, άρα και η δική τους οργάνωση και συλλογικότητα πρέπει από τώρα να αρχίζει να βρίσκει τον δρόμο της.

Τελικά: Σαν αποτέλεσμα του σεισμού, φαίνεται ότι η οικοδομή και τα περίφημα «εκατό επαγγέλματα» που εξαρτώνται από αυτήν, θα ξαναπάρουν μπροστά. Ομως δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.

Το κυριότερο: Αυτό το κακό που βρήκε το νησί μας πρέπει να το μετατρέψουμε σε «καλό», Πρέπει δηλαδή να το βάλουμε να δουλέψει για την παραγωγική ανασυγκρότησή του και να είναι τελικά όφελος για όσο το δυνατό περισσότερους και περισσότερες!

Print Friendly, PDF & EmailΣτην ίδια ενότητα