8 Ιουνίου 2017 | Editorial |

«Δώσε μου εμένα τα λεφτά και εγώ ξέρω τι θα τα κάνω»;;;

Προσπαθούμε να το πούμε όσο πιο απλά γίνεται: Τα πράγματα δεν μπορούν να πηγαίνουν πια με την λογική «δώσε μου εμένα τα λεφτά και εγώ ξέρω τι θα τα κάνω» μια λογική που φαίνεται ότι κυριαρχεί στους τοπικούς φορείς. Ούτε βέβαια μπορεί να πηγαίνει με την λογική ότι «δίνεις στην περιφέρεια και σε εμένα δεν μου δίνεις».

Αν βάλουμε τα νούμερα κάτω θα δούμε ότι το πρόβλημα του δήμου Λέσβου, όπως άλλωστε και της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, δεν είναι τα «χρήματα που δεν δίνει η κυβέρνηση». Για να παραφράσουμε τον ΓΑΠ «λεφτά υπάρχουν», όχι βέβαια μόνο από την κυβέρνηση αλλά και από το ΠΕΠ. Το θέμα είναι τι (μπορεί) να τα κάνει ο δήμος αλλά και η περιφέρεια.

Και εξηγούμαστε: 

Παραπονιέται ο δήμος, ότι υπάρχει ο κίνδυνος να «ριχτεί» από το «ειδικό αναπτυξιακό» γιατί αυτός σε σχέση με τους άλλους δήμους της περιφέρειας έχει έτοιμα μελέτες για έργα. Μέχρι εδώ καλά, αλλά θα ήταν ακόμα καλύτερα, εάν θα μπορούσε ταυτόχρονα και να το αποδείξει εμφανίζοντας (π.χ) τις έτοιμες μελέτες και τα έργα που είναι έτοιμα να ενταχθούν στα 10,5 εκατ. που ήδη έχει εξασφαλίσει μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης της πόλης της Μυτιλήνης.

Με άλλα λόγια, θα μπορούσε να πείσει περισσότερο, όχι εμάς αλλά την τοπική μας κοινωνία, για το «δίκιο των αιτημάτων» του, αν έλεγε: «Ορίστε τα ώριμα έργα που έχων που μπορούν να ξεκινήσουν αύριο και εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχέδιο για το νησί. Ο συνολικός τους προυπολογισμός είναι Χ ποσό, από αυτά έχουμε εξασφαλίσει τα Ψ από το τάδε πρόγραμμα και τα υπόλοιπα τα ζητάμε από την κυβέρνηση«

Είναι σε θέση να κάνει κάτι τέτοιο; Μακάρι να μας διαψεύσει ευχάριστα, αλλά πολύ φοβόμαστε ότι αυτά που έχει στα χέρια του ο δήμος δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας «κατάλογος» με έργα, κοστολογημένα μεν, αλλά «κατάλογος», χωρίς μελέτες, χωρίς καμία ωριμότητα κλπ.

Είναι το ακριβώς ανάλογο με αυτό που φαίνεται ότι συμβαίνει και στην περιφέρεια.

Οπως έχουμε δείξει, το σύνολο των έργων που είναι ενταγμένα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους, από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης δηλαδή, ξεπερνούν τα 36 εκατ. ευρώ. Από αυτά, περίπου 14 εκατ. έχουν ήδη απορροφηθεί, ενώ από τα υπόλοιπα μόνο 3.371. 008 ευρώ έχουν προγραμματιστεί – τουλάχιστον μέχρι στιγμής – να δαπανηθούν μέσα στο 2017.  Τι σημαίνει αυτό; Αν καταλαβαίνουμε καλά, μάλλον σημαίνει ότι και εδώ έχουμε έναν «κατάλογο» έργων, τα οποία όμως δεν έχουν καμιά ωριμότητα για να ξεκινήσουν.

Προσπαθούμε να το πούμε όσο πιο απλά γίνεται: Τα πράγματα δεν μπορούν να πηγαίνουν πια με την λογική «δώσε μου εμένα τα λεφτά και εγώ ξέρω τι θα τα κάνω» μια λογική που φαίνεται ότι κυριαρχεί στους τοπικούς φορείς. Ούτε βέβαια μπορεί να πηγαίνει με την λογική ότι «δίνεις στην περιφέρεια και σε εμένα δεν μου δίνεις».

Η πρώτη λογική οδηγεί στο να «στοκάρεις» πολύτιμους πόρους, με τους οποίους τελικά δεν μπορείς να κάνεις τίποτα γιατί δεν είσαι έτοιμος, η δεύτερη λογική οδηγεί στην διαιώνιση μιας κατάστασης που όντως υπάρχει, δηλαδή στη μη συνεργασία Δήμου και Περιφέρειας, που έχει πάλι το ίδιο αποτέλεσμα!

Print Friendly, PDF & Email/ Editorial

Τολμήστε!

Στην ίδια ενότητα